: Güneş Enerjisi Teknolojilerinin Mimariye Entegre Edilmesi

ARC 5045 Güneş Enerjisi Teknolojilerinin Mimariye Entegre Edilmesi SEÇMELİ 2 0 0 5

PROF.DR. MÜJDE ALTIN

Yapı Bilgisi Doktora
Yapı Bilgisi Yüksek Lisans

Bu dersin amacı, mimarlık eğitimi almış öğrencilere, mimaride binaların enerji ihtiyaçlarını azaltmak için kullanılan güneş enerjisi teknolojileri hakkında bilgi vermek ve öğrencilerin bu teknolojileri kullanarak enerji bilinçli bir tasarım yapmalarını sağlamaktır.
Bu amaçla, binanın enerji ihtiyacını azaltmak için mimaride kullanılan güneş enerjisi teknolojileri: güneş enerjisinin mimaride pasif ve aktif kullanımı, konfor koşullarını sağlamak için binanın güneşe gore yönlenmesi (güneş kontrolü), güneş enerjisi teknolojilerinin kullanımıyla bir proje tasarlanması ele alınacaktır.

1   Mimaride kullanılan güneş enerjisi teknolojilerini tanımlayabilme,
2   Binaların güneş kontrolünü yapabilme,
3   Gölgeleme analizleri kullanımı ile binaların yönlenmesini belirleyebilme,
4   Güneş enerjisinin mimaride aktif ve pasif kullanımlarını analiz edebilme,
5   Güneş enerjisi teknolojilerini binalara uygulayabilme becerisine sahip olma.

1 Derse giriş, mimaride kullanılan güneş teknolojilerine giriş (gölgeleme elemanları, güneş kontrolü, güneş enerjisinin termal kullanımı, yapı eleman/bileşenlerinin ısı depolaması, binalara entegre edilmiş fotovoltaik bileşenlerle-BIPV'ler- elektrik üretimi, güneş ışığıyla aydınlatma)
2 29 Ekim 2020 Cumhuriyet Bayramı
3 Güneşle ilgili bilgi, dünyamızla ilişkileri, güneş ışınımı, eğimli yüzeylerdeki güneş ışınımı, gölgeleme
4 Gölgeleme: Maske ve güneş-yörüngesi-diyagramı kullanılarak güneş kontrolü ve binanın yönlendirilmesi, uygulama: verilen bir bölgedeki bir binanın yönlendirmesinin belirlenmesi ve çalışmanın 7. Hafta teslimi
5 Gölgeleme: Maske ve güneş-yörüngesi-diyagramı kullanılarak güneş kontrolü ve binanın yönlendirilmesi, uygulama: verilen bir bölgedeki bir binanın yönlendirmesinin belirlenmesi ve çalışmanın 7. Hafta teslimi
6 Gölgeleme: Maske ve güneş-yörüngesi-diyagramı kullanılarak güneş kontrolü ve binanın yönlendirilmesi, uygulama: verilen bir bölgedeki bir binanın yönlendirmesinin belirlenmesi ve çalışmanın 7. Hafta teslimi
7 Termal güneş enerjisi; termal güneş kolektörleri, havalı kolektörler, güneşle soğutma; 1. Ara Sınav: Güneş kontrolü çalışmasının teslimi
8 Camlar, pencereler, havalandırılan çift cepheler, saydam ısı yalıtımı, yapı eleman/bileşenlerinin ısı depolanmasında kullanımı
9 Otonom ve şebekeye bağlı fotovoltaik (FV) sistemler; FV sistem elemanlarının özellikleri: FV hücreler, FV modüller, FV modüllerin yönlendirilmesi ve eğimi, bataryalar, dönüştürücüler, kablolar; yapıya entegrasyon ve maliyetler
10 Dünya üzerindeki mimaride FV kullanımı için uygulanan finansal destekler/teşvikler İç mekanların güneş ışığıyla aydınlatılması
11 Verilen bir bölgedeki bir proje üzerine güneş teknolojilerinin uygulanması
12 Uygulamaya devam edilmesi
13 Uygulamaya devam edilmesi
14 2. Ara Sınav: Uygulama projesinin teslimi

- Atagündüz, G. (1989). Güneş Enerjisi Temelleri ve Uygulamaları. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi.
- Duffie, J.A. & Beckman, W.A., (1991). Solar Engineering of Thermal Processes. John Wiley & Sons
- Eicker, U. (2003). Solar technologies for buildings. England: John Wiley & Sons Ltd.
- Eiffert, P. Ph.D., & Kiss, G.J. (2000). Building-integrated photovoltaic designs for commercial and institutional structures: A Sourcebook for Architects. USA: Deparment of Energy, NREL BK-520-25272.
- Göksal, T. (1998). Mimaride güneş enerjisi -pasif yöntemler ve fotovoltaik modüllerle aktif uygulama olanakları üzerine bir çalışma. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1041.
- Kılıç, A. & Öztürk, A. (1983). Güneş Enerjisi. İstanbul: Kipaş Dağıtımcılık.
- Olgyay, V., & Olgyay, A. (1973). Design with climate (4th ed.). USA: Princeton University Press.
- Zeren, L. (1959). Mimaride güneş kontrolu. Istanbul: ITÜ Fakülteler Matbaası.
- Guzowski, M. (2017). Sıfır Enerji Mimarlığına Doğru: Yeni Güneş Enerjili Tasarım. YEM Yayın.

Bu ders, konu anlatımı ile birlikte bireysel araştırma, sunum ve tartışma formatında işlenmektedir. Tüm öğrencilerin hem konu anlatımlarına hem de tasarım çalışmaları ve tartışmalara katılmaları gerekmektedir. Seçilen bir binanın yönlenmesi öğrenciler tarafından uygulanacak ve bu çalışma 7. hafta teslim edilecektir. Bu teslimden sonra öğrenciler güneş enerjisi teknolojilerini verilen bir binaya uygulayacaklar ve bu çalışmayı 14. hafta teslim edeceklerdir. Daha sonra düzeltilmiş çalışmalarını final sınavı olarak teslim edeceklerdir.

1 OLY OLAY İNCELEMESİ
2 PRJ PROJE
3 PRJ PROJE
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU OLY * 0.25 + PRJ * 0.25 + PRJ * 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU OLY * 0.25 + PRJ * 0.25 +BUT * 0.50

1. Ara Sınav: Güneş Kontrolü Çalışması % 25 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3)
(Güneş kontrolü çalışmasının teslimi)
2. Ara Sınav: Proje Teslimi % 25 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4,ÖÇ5)
(Öğrencinin uygulama projesi ödevi teslimi)

Final Sınavı % 50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3,ÖÇ4,ÖÇ5)
(Revize edilmiş final projenin teslimi)

Bu ders, konu anlatımı ile birlikte bireysel araştırma, sunum ve tartışma formatında işlenmektedir. Her öğrenci, konular anlatıldıkça güneş enerjisi teknolojilerini entegre etmek üzere, üzerinde çalışmak için ya bir proje seçer ya da kendisi bir proje tasarlar. Tüm öğrencilerin hem konu anlatımlarına hem de tasarım çalışmaları ve tartışmalara katılmaları gerekmektedir. Dönem sonunda her öğrenci çalışılan ve geliştirilen güneş enerjisi projesiyle birlikte bir bireysel ödev teslim edecektir.

mujde.altin@deu.edu.tr, 0 232 301 84 92

Dönem başında açıklanacaktır.