: Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği

FBE 6077 Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği SEÇMELİ 1 1 0 5

İstatistik Doktora

Bu dersin amacı tez çalışması veya bunun dışında bilimsel ve teknik araştırma yaparak mühendislikte bir üst dereceye talip olan veya akademisyen adayı olan gençlere meslek yaşamlarında karşılaşabilecekleri etik sorunları ve uymaları gerekli kuralları tanıtmaktır. Eski ve yeni ahlak teorileri tanıtılacak ve dinamik yapısı içinde mühendislik ve fen bilimleri ile ilgili akademisyenlik mesleklerinin etik prensipleri konusu işlenecektir. Mühendislerin kullandığı ortak mesleki metodolojiler, toplumla araştırma ve mühendislik teknolojileri arasındaki ilişkiler, teknolojinin toplum yaşamındaki yeri ve geleceği tartışmaya açılacaktır. Böylece mühendislerin ve geleceğin akademisyenlerinin mesleklerini sürdürürken karşılaşabilecekleri meslek sorunlarının neler olduğu ve bunların üstesinden gelebilmek için gerekli etik prensipleri incelenecektir.
Ders kapsamında kullanılacak metodoloji, akademik hayatta bilimsel araştırmalarda ve mühendislikte mesleki uygulamalarda karşılaşılan sorunların ahlaki temellerinin, yaşanmış çok sayıdaki örnek üzerinde öğrencilerle tartışılmasıdır.

1 Bilimsel ve teknik araştırma; giriş ve genel konular
2 Etik, ahlak teorileri ve felsefi yaklaşım I
3 Etik, ahlak teorileri ve felsefi yaklaşım II
4 Araştırma ve mühendislik mesleği
5 Araştırmacının sorumlulukları /Dosya kontrolu
6 Mühendisin sorumlulukları
7 Sınav I
8 Geleceğin araştırıcı mühendisi, sürdürülebilir kaynak kullanımı ve çevre bilinci
9 Araştırma nedir, nasıl yapılır
10 Araştırma neden ve nasıl yayınlanır
11 Laboratuvar kullanma, veri saklama ve değerlendirme etiği / Dosya kontrolu
12 Takım çalışması ve ortak yayın
13 Hakemlik ve rapor değerlendirme
14 Ara sınav II /Dosya ve dönem ödevi teslimi

Michael Davis, Ethics in the University, 1999. Routledge
Yardımcı kitaplar
1. Vesilind, P.A. ve Gunn, A.S. Engineering, Ethics and the Environment, Cambridge Univ.Press, Edinburgh ve New York, 1998.
2. Humphreys, K.K. What Every Engineer Should Know About Ethics. Marcel Decker, 1999, New York.
3. Kemper, J.D:, Sanders B.R. Engineers and Their Profession (5.basım)Oxford Univ.Press, 2001, Oxford ve New York.
4. National Academy of Sciences Staff, National Academy of Engineering Staff, Institute of Medicine Staff; Responsible Conduct in Research, National Academy Press, 1995 (DEU Kütüphanesi Ebrary servisi)
5. Buchanan, E.A, Readings in Virtual Research Ethics: Issues and Controversies, 2003, Idea Group, A.B.D. (DEU Kütüphanesi Ebrary servisi)
6. Spier, Raymond, Science and Technology Ethics, Routledge. (DEU Kütüphanesi Ebrary servisi)
7. Day, R.A., Bilimsel Makale Nasıl yazılır ve yayımlanır Çev. Gülay Aşkar Altay, TÜBİTAK Bilgi kitapları dizisi, 1996, Ankara.

1 ARS 1 ARASINAV 1
2 ARS 2 ARASINAV 2
3 PRJ PROJE
4 ODV ÖDEV