: Yerbilimlerinde Kosmojenik Nüklitler : Teorisi ve Uygulamaları

GEE 5109 Yerbilimlerinde Kosmojenik Nüklitler : Teorisi ve Uygulamaları SEÇMELİ 2 2 0 8

DOÇ.DR. CÜNEYT AKAL

Ekonomik Jeoloji Doktora
Ekonomik Jeoloji Yüksek Lisans

Öğrencilere bu dersde kosmojenik nüklitler, oluşumu, birikimi ve jeoloji ile jeomorfolojide yaşlandırma amaçlı kullanımı öğretilecektir. Buna bağlı olarak yeryüzünde ve altında kozmik-ışın (nüklit) birikim mekanizması ve birikimin önceden ortaya konulması öğretilecektir. Yeryüzündeki jeomorfolojik yapıların litolojilerinde kozmik-ışınların (nüklitler) birikimini kontrol eden mineraloji ve özellikleri kullanılarak yaşlandırma metodları verilecektir. Yaşlandırma için nereden nasıl en iyi şekilde örnek alımı ve sayısı uygulamaları arazi çalışmaları ile gösterilecektir. Öğrencilere jeolojik ve jeomorfolojik olarak yaşlandırma amaçlı yerinden alınan örneklerin analizlere hazırlanması süreçleri ve uygulamaları öğrenecektir.

1   Yeryuvarına ait kosmojenik nüklitler oluşumu, saçılımı
2   Yeryuvarına ait kayaçlarda ve minerallerde kosmojenik nüklitlerin gelişim mekanizmaları ve birikimi
3   Kayaçlardaki kosmojenik nüklitlerin yerbilimlerine uygulanması
4   Kosmojenik nüklitleri bünyesinde barındıran mineraller ve örnekleme
5   Kosmojenik nüklitlerin kullanılarak jeolojik ve jeokronolojik yorumlamaların

1 Kosmojenik nüklitler: teorisi ve uygulamaları
2 Kosmojenik nüklit türleri ve oluşumları
3 Kosmojenik nüklitlerin dünyada gelişimişi ve pirensipleri
4 Kosmojenik nüklitlerin dünya atmosferinde zamansal değişimi
5 Yeryüzü altında kosmojenik nüklitlerin olşuşumu ve birikimi
6 Kayaç ve minerallerdeki kosmojenik nüklitler tespiti
7 Kosmojenik nüklitlerin oluşum oranları ve ölçek faktörü
8 Yerbilimlerinde Kosmojenik nüklitler uygulamaları
9 Kosmojenik nükleridlerin derinlerde oluşumu: yüzeyleme yaşlarının ve erozyon oranının saptanmasında
10 Volkanizma ve yüzeyleme yaşlarının elde edilmesi
11 Aktif Fayların kayma oranı ve yüzeyleme yaşlandırması
12 Kosmojenik nüklitlerin diğer uygulama alanları ve örnekleme-analitik metodlar

Ana kaynak:
Dunai T.J. 2010. Cosmogenic Nuclides Principles, Concepts and applications in the Earth Surface Sciences. Cambrige University Press, pp 187.
Siame, L.L., Bourlès, D.L., Brown, E.T. 2006. In Situ Produced Cosmogenic Nuclides. Geological Society of America, Special Paper 415.
Referanslar:
Heineke, C., Niedermann, S., Hetzel, R., Akal, C. 2016. Surface exposure dating of Holocene basalt flows and cinder cones in the Kula volcanic field (Western Turkey) using cosmogenic 3He and 10Be. Quaternary Geochronology.
Buscher, J. T., Hampel, A., Hetzel, R., Dunkl, I., Glotzbach, C., Struffert, A., Akal C, Ratz, M. 2013. Quantifying rates of detachment faulting and erosion in the central Menderes Massif (western Turkey) by thermochronology and cosmogenic 10Be", Journal of the Geological Society 170, 669-683.

Ders sözlü ve görsel sunum, ödev sunumu ve tartışma şeklinde yürütülecektir. Öğrencilerin tüm ders, uygulama ve tartışmalara katılması beklenmektedir. Ayrıca, her öğrenci veya öğrenci grupları açık tartışma şeklinde yapılacak oturumlarda ödevlerini sunacaklardır. Uygulama sürecinde kosmojenik nüklit analizlerinde kullanılan örnek alım metodları ve örnek hazırlama uygulamaları yapılacaktır. Arazi çalışmalarda örnekleme yaparken yerinde uygulaması gereken metodlar, perografik değerlendirilme, örnek hazırlama çalışmaları yapılacaktır. Öğrenciler yaptıkları sunumu ve uygulama sonuçlarını rapor olarak da teslim edeceklerdir.

1 ARS 1 ARASINAV 1
2 ARS 2 ARASINAV 2
3 ODV ÖDEV
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS 1 * 0.20 + ARS 2 * 0.20 + ODV * 0.10 + YSS * 0.50
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS 1 * 0.20 + ARS 2 * 0.20 + ODV * 0.10 + BUT * 0.50

Ara sınavı klasik yazılı yöntemlerle yapılacaktır. Ödev sunum ve rapor teslimi şeklinde olacaktır. Uygulama arazi çalışması ve laboratuvar çalışması sonrasında rapor teslimi şeklinde olacaktır. Final sınavı klasik yazılı yöntemlerle yapılacaktır.

1. Arasınav %20: Dersin teorik açıdan öğrenme çıktılarının yoklanması ve değerlendirilmesi.
2. Uygulama Sınavı %10: Uygulamaya yönelik öğrenme çıktılarının değerlendirilmesi
3. Ödev %20: Öğrenme çıktılarının uygulanmasının yayınların incelenmesiyle tartışılması.
4. Final Sınavı %50: Dersin öğrenme çıktılarının yoklanması ve değerlendirilmesi.

Ders ve Uygulamalarda o yıla ait yönetmeliğin gerektirdiği saat kadar devam/katılım zorunluluğu vardır.

Tel: 0 232 301 73 25; e-posta: cuneyt.akal@deu.edu.tr

Salı/13.00-15.00

Ders Anlatımı 12 1,5 18
Uygulama 12 1,5 18