: Teknik Mineraloji

GEE 5048 Teknik Mineraloji SEÇMELİ 2 2 0 7

Ekonomik Jeoloji Doktora
Ekonomik Jeoloji Yüksek Lisans

MİNERALLERİN KİMYASAL, FİZİKSEL VE KRİSTALOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİ ÖLÇME YÖNTEMLERİ, MİNERALLERİN SANAYİDE VE ÇEVREDE KULLANIMININ NEDEN-NASIL İLİŞKİSİ ÇERÇEVESİNDE TARTIŞILMASI VE KULLANIM YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENİLMESİDİR.

1   MİNERALLERİN KİMYASAL, KRİSTALOGRAFİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİ TANIMLAYABİLİR (BİLGİ).
2   MİNERALLERİN SANAYİDE KULLANIM YERLERİNİ VE ÇEVREYE OLAN ETKİLERİNİ AÇIKLAYABİLİR (KAVRAMA).
3   MİNERALLERİ KULLANIM ALANLARINA GÖRE SINIFLAYABİLİR (ANALİZ).
4   MİNERAL KULLANIMINDA İZLENECEK YOLLARI PLANLAYABİLİR (SENTEZ).
5   ÇEVREYE VE TOPLUMA FAYDA LI VE ZARARLI MİNERALLERİ AYIRABİLİR (DEĞERLENDİRME).

1 Teknik Mineralojiye giriş: mineraloji nedir mineral nedir kayaç nedir mineral yatağı ve cevher nedir Minerallerin sınıflaması ve kökeni. Minerallerin kimyasal, fiziksel, kristalografik ve optik özellikleri. Minerallerin endüstriyel kullanımı.
2 Mineral örneklemesi, mineral ayrılması/zenginleştirilmesi, görüntü analizleri için örnek hazırlama teknikleri
3 Minerallerin tanımlanmasında kullanılan analitik tekniklerin sınıflaması ve kullanımı
4 Geleneksel ve modern görüntü analizleri ve yorumlaması
5 Mineral yataklarının aranmasında mineraloji
6 Element mineraller: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi Sülfitler: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (element eldesi)
7 Oksit ve hidroksitler: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (element eldesi, boya, alaşım, oksitleyici, elektronik, refrakter), Halitler: Kimya endüstrisi, koruyucu, tıp, optik) Karbonatlar: çimento,kireç, harç,element eldesi tıp, askeri roket, inşaat )
8 Boratlar: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (cam, porselen,enerji uzay araçları, reaktorlerde, temizlik, tıp, böcek ilacı, tekstil ve temizlik) Sülfatlar kromatlar fosfatlar: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkileri
9 Ada silikatlar: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi, endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (kıymetli taş, refrakter, aşındırıcı, porselen boya), Halkalı silikatlar: element eldesi, süs taşı, tıp ve çevre, elektronik Zincirli silikatlar: element eldesi, tıp ve çevre, sondaj, sıva, gübre, süs.
10 Tabakalı silikatlar: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (süsleme taşı, briket, döşeme taşı, seramik, boya, lastik kaplama, geçirimsizlik sağlama, yağlama, ateşe dayanıklı malzeme, elektirik izalatörü, Tıp)
11 İskelet Silikatlar: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (optik,süs taşı, elektronik, aşındırıcı, çimento, porselen kağıt, cam sanayii, arıtma, beyazlatma temizlik, tıp ve çevre)
12 Ödev Teslimi ve Sunumları
13 Sentetik mineraller ve endüstriyel kristallendirme teknikleri
14 Seramik bünyeler: ergitilmiş ve sinterleşmiş bünyeler. Bağlayıcılar ve curuflar. Metalik malzemeler ve kompozitler.

1. MUKHERJEE, SWAPNA, APPLIED MINERALOGY: APPLICATIONS IN INDUSTRY AND ENVIRONMENT, SPRINGER, INDIA, 2011
2. JONES, MEURIG P., APPLIED MINERALOGY: A QUANTITATIVE APPROACH, GRAHAM & TROTMAN, OXFORD, 1987
3. KIRSCH, HELMUT, APPLIED MINERALOGY: FOR ENGINEERS, TECHNOLGIST AND STUDENTS, CHAPMAN AND HALL LTD AND SCIENCE PAPERBACKS, FROME AND LONDON 1968
4. YENİYOL, MEFAİL, TEKNİK MİNERALOJİ VE PETROGRAFİ, İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YAYIN NO: 4940, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYIN NO: 115, İSTANBUL, 2010.

SUNUM (İNTERAKTİF)
BİR SONRAKİ HAFTADA BİR ÖNCEKİ HAFTANIN SORU CEVAP ŞEKLİNDE İNTERAKTİF TEKRARI
UYGULAMA VE UYGULAMA ÖDEVLERİ.

1 ODV ÖDEV
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.50 +YSS * 0.50
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.50 + BUT * 0.50

5 ÖĞRENME ÇIKTISI SINAV, UYGULAMA ve ÖDEVLER VASITASIYLA ÖLÇÜLECEKTİR. AYRICA İNTERAKTİF SUNUM VE UYGULAMALARDAKİ ÖĞRENCİ KATKISI DA DEĞERLENDİRMEYE ALINACAKTIR.

Doç. Dr. İbrahim GÜNDOĞAN,
Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Zemin kat: Z63 nolu oda, Buca/İZMİR
İş Tel: 0232 3017327 (Cep Tel: 0505 7058990)
e-posta: ibrahim.gundogan@deu.edu.tr