: Paleoekoloji

PROF.DR. FUNDA AKGÜN

Uygulamalı Jeoloji Doktora
Uygulamalı Jeoloji Yüksek Lisans

Fosillerin kullanımıyla ortamsal yeniden şekillendirme; organizma sediment ilişkisi, organizma çeşitliliği, uyumsal morfoloji dağılımı ve topluluk yapısına odaklanmaktır. Eski organizmalar ile onların fiziksel ve biyolojik ortamları arasındaki ilişkiyi vermektir. Bireysel türlerin fonksiyonal morfolojisinden, paleotopluluk analizlerine, sekans stratigrafisine, isotop jeokimyası ve paleoiklimine uzanan başlıklarla geniş bir yelpaze içinde yoğunlaşmaktır.

1   Dünya üzerindeki organizmaların dağılımını kontrol eden büyük coğrafik, ortamsal ve tarihsel faktörleri tanımlayabilir
2   Eski ekosistemeleri anlamamıza etkisi olabilen büyük tafonomik ve stratigrafik eğilimi tanımlayabilir.
3   Ekosistemleri, organizmaların yaşam biçimlerini ve palaekolojiyi yeniden şekillendirme tekniklerini kullanabilir.
4   Çok sayıda özel denizel ve karasal gruplar ve çok sayıda ünlü fosil topluluklarının paleoekolojisini tartışabilir.
5   Palaeortamlar ve stratigrafik işlemler hakkındaki sonuçları çıkarmak için iz fosilleri kullanabilir.
6   Eski ortamları yeniden şekillendirirken isotopic verileri, stratigrafik içeriği ve fosil dağılım bilgisini uygulayabilir.
7   Phanerozoyik boyunca ekosistem organizasyonu ve çeşitliliğinde uzun dönemli gidişlerin ana hatlarını çizebilir.
8   Bir fosil topluluğunda, alan çalışmasını, laboratuvar işlemlerini, nicel ve nitel analizleri içeren bir faunal analizi planlayabilir ve yönlendirebilir.

1 Eski ekosistemler
2 Organizma-tortul ilişkileri, organizma çeşitliliği
3 Tafonomikve stratigrafik eğilimler
4 Adaptif morfolojinin dağılımı ve topluluk yapısı,
5 Çok sayıda özel denizel ve karasal grupların paleoekolojisi ve yaşam biçimi
6 Çok sayıda ünlü fosil topluluklarının paleoekolojisi ve yaşam biçimi
7 Iz fosiller ve onların palaeortamsal önemi
8 Ara Sınav
9 Eski ortamları yeniden şekillendirmede isotopic veriler
10 Sinekoloji
11 Phanerozoyik boyunca fosil topluluklarında çeşitlilik ve ekosistem organizasyonu
12 Sözlü Sunum
13 Bir fosil topluluğunun faunal analizi (denizel ve karasal)
14 Final Sınavı

Ross, R.M. and Allmon, W. D. (Eds.) (1990), Causes of Evolution: A Paleontological Perspective, by), University Of Chicago Press 494 pages ISBN: 0226728242
Behrensmeyer, A. K., Damuth J.D., DiMichele,W.A., Potts, R., Sues H-D & Wing, S.L. [eds.] (1992), Terrestrial Ecosystems through Time: the Evolutionary Paleoecology of Terrestrial Plants and Animals. Univ. Chicago Press, 568 pp. Collective author, the Evolution of Terrestrial Ecosystems Consortium.
Brenchley, P. and Harper, D (1998), Palaeoecology: Ecosystems, Environments, and Evolution, Chapman & Hall, ISBN: 0-412-43450-4.
Patzkowsky (2000),Palaeoecology: Ecosystems, Environments, and Evolution. Palaios,15: 255.

Sözlü ve görsel sunum, ödev ve tartışma.

1 ARS ARASINAV
2 RAP RAPOR
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.10 + RAP * 0.20 + SUN * 0.20 + YSS * 0.50
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.10 + RAP * 0.20 + SUN * 0.20 + BUT * 0.50

Derse ve sınıftaki tartışmalara katılımınız notlanır. Her öğrenci dönem ödevi kapsamında iki paleoekolojik olgunun değerlendirmesini sınıf ortamında yapacaktır. Bir ara ve final sınavında temel paleoekolojik kavram ve yaklaşım bilginizi test edecektir.

ÖÇ 1,2,3 ve 4ödev raporu, ödev sunumu, arasınav ve bütünleme sınavında ölçülecektir.
ÖÇ 5, 6 ve 7 arasınav, final sınavı ve bütünleme sınavında ölçülecektir.

Prof. Dr. Funda AKGUN
Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü