: Doğal Yapı Taşlarında Blok Üretimini Etkileyen Jeolojik Parametreler

NBG 5004 Doğal Yapı Taşlarında Blok Üretimini Etkileyen Jeolojik Parametreler SEÇMELİ 3 0 0 7

PROF.DR. ALİ BAHADIR YAVUZ

Doğal Yapı Taşları ve Süs Taşları Yüksek Lisans

Blok mermer kaynağı olarak bir taş bloğunun kullanılmasını etkileyen jeolojik parametreler.Bu parametrelerin mermer ocaklarındaki etkileri. Sahada taş tipine bağlı olarak değişen parametrelerin tayini, sınıflandırma, tanımlama uygulamaları. Bu parametrelerle bu ocaklardan alınabilecek blokların üretim planlaması, Ölçülerine karar verme ve verimlilik yüzdesi.Bozunma ve çözünmenin tanımı; çeşitleri, taş tiplerine bağlı olarak gelişim mekanizmaları; taşların materyal ve ağırlık özellikleri ve blok üretiminde bunların etkileri.

1   Kayaç türlerine göre ticari blok verimliliği konusunda bilgi sahibi olmak
2   Mühendislik jeolojisi bilgisi temelinde ticari boyutta blok alınabilme analizlerini yapabilme
3   Kayaç türlerine göre blok verimliliğini etkileyen faktörleri yorumlayabilme
4   Mühendislik jeolojisinin doğal taş madenciliği uygulamalarındaki önemi hakkında farkındalık yaratmak.
5   Mühendislik tekniklerini ve modern mühendislik donanımlarını kullanmak

1 Doğal yapı taşlarının blok kaynağı olarak kullanılan magmatik, metamorfik ve sedimanter kayaçların tanımlaması ve sınıflandırması.
2 Mermer pazarında blok üretiminin tartışılması. Üretim ve sektörel kriterlere göre kaya bloklarının sınıflandırılması.
3 Magmatik kayaçlarda blok üretimini etkileyen primer ve sekonder jeolojik parametreler.
4 Magmatik kayaçlarda blok üretimini etkileyen primer ve sekonder jeolojik parametreler.
5 Metamorfik kayaçlarda blok üretimini etkileyen primer ve sekonder jeolojik parametreler.
6 Metamorfik kayaçlarda blok üretimini etkileyen primer ve sekonder jeolojik parametreler.
7 I. Ara Sınav
8 Sedimanter kayaçlarda blok üretimini etkileyen primer ve sekonder jeolojik parametreler.
9 Sedimanter kayaçlarda blok üretimini etkileyen primer ve sekonder jeolojik parametreler.
10 Bir kayacın blok kaynağı olup olamayacağını anlamak için yapılan jeolojik çalışmalar, blok ölçüleri, kullanılan metotlar ve blok verimliliği.(1)
11 Bir kayacın blok kaynağı olup olamayacağını anlamak için yapılan jeolojik çalışmalar, blok ölçüleri, kullanılan metotlar ve blok verimliliği.(2)
12 Bir kayacın blok kaynağı olup olamayacağını anlamak için yapılan jeolojik çalışmalar, blok ölçüleri, kullanılan metotlar ve blok verimliliği.(3)
13 Dekompozisyonun belirlenmesi, kayacın gelişimiyle oluşan büyüme mekanizmaları, blok mermer üretim üzerinde kütle özelliklerinin etkisi(1)
14 Dekompozisyonun belirlenmesi, kayacın gelişimiyle oluşan büyüme mekanizmaları, blok mermer üretim üzerinde kütle özelliklerinin etkisi.(2)

1. Atabay, E., 2003: Tüfe ve Traverten. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası yayını.
2. Erguvanlı. K., 1995, Mühendislik Jeolojisi Seç Yayın Dağıtım.
3. John A. And Dimes. G.F. 1990. Conservation of Building and Decerative Stone Volume 1-2. Newyork University, Conservation Center of the Institute of Fine Arts.
4. Robinson. A.D. and Williams.G.B.R., 1994 Rock Weathering and Landform Evalation. John Walley and Sons Ltd, England.
5. Simit.R.M. 1999. Stone: Building stone, rock fil] and armaurstone in construction. Geological Society Engineering Geology Special Publication No. 16.
6. Tahran. K., î 989. Mühendislik Jeolojisi Prensipleri. Karadeniz Teknik Üniversitesi Basımevi.
7. Ulusay. R., 1998. Uygulamalı Jeoteknik Bilgiler. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yayınlan;38
8. Yavuz.A.B., 2001. Muğla Yöresi Mermer Ocaklarında Blok Mermer Üretimini Etkileyen Jeolojik Parametreler. D.E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezî (Yayımlanmamış).

Teorik ders + ödev

1 ARS ARASINAV
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.50 + YSS * 0.50