DERS ADI

: Doğal Yapı Taşlarının Malzeme Özellikleri

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
NBG 5003 Doğal Yapı Taşlarının Malzeme Özellikleri SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Fen Bilimleri Enstitüsü

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. ALİ BAHADIR YAVUZ

Dersi Alan Birimler

Doğal Yapı Taşları ve Süs Taşları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Doğal yapı taşlarının genel tanımı, jeolojik kökenleri ve kullanım şekillerine göre sınıflandırılması. Doğal yapı taşlarının materyal (fiziksel, mekanik, elastik ve teknolojik) özelliklerinin tanımlanması, bu özelliklerin kayaçların yapı ve dokularına bağlı olarak değişimleri, kullanım alanlarının tespitindeki önemi ve öngörülen Türk ve Dünya standartları.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Kompozit malzemelerin genel özelliklerini bilme
2   Doğal yapı malzemelerinin jeolojik karakterizasyonunu, yapısal özelliklerinin mühendislik davranışına etkisini bilme
3   Malzemelerin mühendislik özelliklerinden yararlanarak belli bir uygulama için uygun malzemeyi seçebilme
4   Doğal yapı malzemelerine uygulanan standart deneyleri kavrayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Doğal yapı taşlarının tanımı, jeolojik kökenlerine ve kullanım şekillerine göre sınıflandırılması.
2 Kayaçlann materyal özellikleri ve bu özellikleri etkileyen jeolojik parametrelerin tanımlanması. (Magmatik, metamorfik ve sedimanter kayaçlar için ayrı ayn verilecektir) (1)
3 Kayaçlann materyal özellikleri ve bu özellikleri etkileyen jeolojik parametrelerin tanımlanması. (Magmatik, metamorfik ve sedimanter kayaçlar için ayrı ayn verilecektir) (2)
4 Kayacların fiziksel özelliklerinin tanımlanması ve bu özelliklerinin kayaçlann mineralojik, petrografik ve yapısal özellikleri arasındaki ilişkiler. Bu özelliklerin doğal yapıtaşı olarak kullanım yerlerinin belirlenmesi üzerindeki etkileri ve Türk-Dünya standartlarda öngörülen sınır değerler. (1)
5 Kayacların fiziksel özelliklerinin tanımlanması ve bu özelliklerinin kayaçlann mineralojik, petrografik ve yapısal özellikleri arasındaki ilişkiler. Bu özelliklerin doğal yapıtaşı olarak kullanım yerlerinin belirlenmesi üzerindeki etkileri ve Türk-Dünya standartlarda öngörülen sınır değerler.(2)
6 Kayacların fiziksel özelliklerinin tanımlanması ve bu özelliklerinin kayaçlann mineralojik, petrografik ve yapısal özellikleri arasındaki ilişkiler. Bu özelliklerin doğal yapıtaşı olarak kullanım yerlerinin belirlenmesi üzerindeki etkileri ve Türk-Dünya standartlarda öngörülen sınır değerler. (3)
7 1. Ara Sınav
8 Doğal yapı taşlarının mekanik özelliklerinin tanımlanması ve bu özelliklerin kayaçların mineralojik, petrografik ve yapısal Özellikleri arasındaki ilişkiler. Bu özelliklerin doğal yapıtaşı olarak kullanım yerlerinin belirlenmesi üzerindeki etkileri ve Türk-Dünya standartlarda öngörülen sınır değerler.(1)
9 Doğal yapı taşlarının mekanik özelliklerinin tanımlanması ve bu özelliklerin kayaçların mineralojik, petrografik ve yapısal Özellikleri arasındaki ilişkiler. Bu özelliklerin doğal yapıtaşı olarak kullanım yerlerinin belirlenmesi üzerindeki etkileri ve Türk-Dünya standartlarda öngörülen sınır değerler.(2)
10 Doğal yapı taşlarının mekanik özelliklerinin tanımlanması ve bu özelliklerin kayaçların mineralojik, petrografik ve yapısal Özellikleri arasındaki ilişkiler. Bu özelliklerin doğal yapıtaşı olarak kullanım yerlerinin belirlenmesi üzerindeki etkileri ve Türk-Dünya standartlarda öngörülen sınır değerler.(3)
11 Doğal yapı taşlarının mekanik özelliklerinin tanımlanması ve bu özelliklerin kayaçların mineralojik, petrografik ve yapısal Özellikleri arasındaki ilişkiler. Bu özelliklerin doğal yapıtaşı olarak kullanım yerlerinin belirlenmesi üzerindeki etkileri ve Türk-Dünya standartlarda öngörülen sınır değerler.(4)
12 Kayaçlann elastik özellikleri ve bu özelliklerin kayaçlann mineralojik, petrografik ve yapısal özellikleri arasındaki ilişkiler.
13 Kayaçlann fiziksel, mekanik ve elastik özellikleri arasındaki ilişkiler. Kayaçlann teknolojik özellikleri ve bu özelliklerin, kayaçlann fiziksel ve mekanik Özelliklerine bağlı olarak değişimleri.
14 II. Ara Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. ASTM : Section 04 Volume 04 building seals and Sealants; Fire standarsd; Dimansion Stone
2. Borady. G.H.B and Brown T.E.. 1985 Rock Mechanics for Underground Mining. Great Britain at the University Pres, Cambridge.
3. I.S.R.M. 1981: Suggesled Methods for îhe Quantatitive Description of rock massesand Discontİnuties. Int. Soc. Rock. Meç. Comission Standrdization Loboratory and Field Tests. Document 2. Final Draft. I.S.R.M. Received 10 June. 53-60.
4. John A. And Dimes. G.F., 1990. Conservation of Building and Decerative Stone Volume 1-2. Newyork University, Conservation Center of the Institute of Fine Arts.
5. Macnail.H.G.. 1988. Soil and Rock Construction Materials. British Library Catalague
6. Simit.R.M.. 1999. Stone: Building Stone. rock fiil and armaursîone in constructİon. Geological Society Engineering Geology Special Publication No. 16.
7. Rollings P. M. and Rollings. S. R.. 1996. Geotecnical Materials in Construction. The Mcraw-HilI companies USA.


Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Teorik ders

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 PRJ PROJE
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.35 + PRJ * 0.15 + YSS * 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.35 + PRJ * 0.15 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

VİZE (% 40) : ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3,ÖÇ4
ÖDEV (%15) : ÖÇ5
FİNAL (%50) : ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3,ÖÇ4,ÖÇ5

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

bahadir.yavuz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders anlatımı 13 3 39
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 4 52
Vize sınavına hazırlık 2 10 20
Final sınavına hazırlık 1 20 20
Ödev hazırlama 1 5 5
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 2 2 4
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 142

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155455
ÖK.2543555
ÖK.35445544
ÖK.4545455