: Trafik Kaynaklı Gürültü ve Titreşim

Şehir ve Bölge Planlama Tezsiz Yüksek Lisans
Şehir ve Bölge Planlama Bütünleşik Doktora
Şehir ve Bölge Planlama Doktora

Şehir ve Bölge Planlama öğrencilerini ulaşım temel alanına veri oluşturan gürültü ve titreşim düzeylerinin etkileriyle, ölçüm yöntemleriyle ve tanımlanan standart değerlerle tanıştırmak ve gürültü ve titreşimin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik ortaya konabilecek planlama araçlarını tarif etmektir.

1   Trafik Kaynaklı Gürültü ve Titreşime neden olan temel girdileri tanıyabilmeli
2   Trafik kaynaklı gürültü ve titreşime yönelik yapılması gereken analizleri kavrayabilmeli
3   Trafik kaynaklı gürültü ve titreşime yönelik disiplinlerarası ilişkileri ayırt edebilmeli
4   Gürültü ve titreşim analizlerinin sonuçlarını standartlar temelinde yorumlayarak; olumsuz etkilerini çözümleyebilmeli
5   Plan hiyerarşisi açısından gürültü ve titreşimin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik yapılabilecek çalışmaları detaylandırarak uygulayabilmeli

1 Trafik Kaynaklı Titreşimler ve Gürültü Konusuna Giriş ve Kavramsal Tanımlamalar
2 Trafik Kaynaklı Titreşim ve Gürültü Ölçümlerine Yönelik Yapılan Çalışmalar ve Alınan Sonuçlar
3 Trafik Kaynaklı Titreşim ve Gürültü Konusundaki İdari ve Yasal Mevzuat
4 Titreşim ve Gürültüye Neden Olan Faktörlerin İncelenmesi ve Veri Kaynaklarının Sorgulanması
5 Yer ve Gürültü Temelli Titreşimlerin Olumsuz Etkileri ve Önleme Çalışmaları
6 Ödev Konularının Belirlenmesi Ödev Konularının Belirlenmesi
7 Gürültü ve Titreşim Ölçümünde Kullanılan Araç ve Yazılımlar ve Farklı Meslek Alanlarına Düşen Roller
8 İzmir/Birgi Örneği Üzerinden Yapılan Analizler ve Alınan Sonuçların Değerlendirilmesi
9 Gürültü ve Titreşim Konusundaki TSE Standartları ve Değerlendirilmesi
10 Tarihi ve Korunması Gerekli Alanlara Yönelik Dikkate Alınması Gereken Kriterlerin Sorgulanması
11 Titreşim ve Gürültü Analizlerine Yönelik Çalışmaların Planlama Meslek Alanıyla İlişkilendirilmesi
12 Farklı Ulaşım Türleri ve Oluşturdukları Gürültü ve Titreşim Düzeylerinin Değerlendirilmesi
13 Titreşim ve Gürültü Çalışmalarının Plan Hiyerarşisi İçerisinde Sorgulanması
14 Ödev Teslimi Ödev Teslimi
15 Final Haftası
16 Final Haftası

Ana kaynak:
Ayhan Selçuk, İ. (2013). Tarihi Yapıların Korunmasında Ve Koruma Amaçlı İmar Planlarının Hazırlanmasında Bir Belirleyici Olarak Trafik Kaynaklı Titreşimlerin Ölçülmesi Ve Modellenmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi Şehir Ve Bölge Planlama Anabilim Dalı.

Yardımcı kaynaklar:
Korkmaz, K. A., Ay, Z., Keskin, S. N. ve Ceditoğlu, D. (2010). Investigation of traffic-induced vibrations on masonry buildings in Turkey and countermeasures. Journal of Vibration and Control, 000 (00), 1-8.

Mirza, A., Frid, A. ve Nielsen, J. (2010). Ground vibrations from high speed trains on Swedish soil - a first look at the influence of rolling stock parameters; Bombardier, 14-15 Eylül 2010.

Miwa, M., Nakata, S., ve Kiriyama, S., Tamura, Y. ve Yoshida, A. (2004). Activemass-damper control of traffic vibration of a four-story steel framed building. 2004 IMAC-XXII: Conference & Exposition on Structural Dynamics.

Nawrotzki, P. (2007). Elastic support systems for the preservation of cultural heritage. International Symposium on Studies On Historical Heritage.

Office of Planning and Environment Federal Transit Administration (Planlama ve Çevre Bürosu Toplu Taşım Yönetimi), (2006). Vibration impact criteria, transit noise and vibration impact assesment.

Ders, titreşim ve gürültü kavramlarının trafik alanına bağlı olarak tanıtılmasının yanı sıra; bu konuda yapılmış ya da uygulanmış örnekleri ele alarak tartışan bir yönteme sahiptir.

1 SUN SUNUM
2 ODV ÖDEV
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU SUN * 0.50 + ODV * 0.50

Betimleme, Çözümleme ve Yorumlama Ödev/Sunum Değerlendirmesi ile ölçülmektedir.

irem.ayhan@deu.edu.tr
oda no:z11

Perşembe 15.00-16.00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17