: Bölge ve Kent Planlamada Altyapı

Şehir ve Bölge Planlama Tezsiz Yüksek Lisans
Şehir ve Bölge Planlama Bütünleşik Doktora
Şehir ve Bölge Planlama Doktora

Mühendislik uygulamaları olan ve kamusal niteliğe sahip kentsel teknik altyapı sistemleri kentlerin en önemli katmanlarından ve ağlarından birini oluşturmaktadır. Teknik altyapı, tarihsel gelişim içerisinde bölgesel ve kentsel kalkınmanın, sağlıklı ve yaşanabilir kentsel mekanların oluşturulmasının en önemli unsurlarından biri olmuştur. Bu kapsamda dersin, teknik altyapı sistemlerini tarihsel gelişimi, teknik altyapı türleri ve özellikleri, bölgesel ve kentsel ağlar, çevre ve altyapı sorunları, eşikleri ve bölgesel ve kentsel planlama yaklaşımları, bölgesel ve kentsel kalkınmadaki rolü, yönetim ve politikaları, altyapı ekonomisi ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde altyapı sorunları ve planlama uygulamaları çerçevesinde ele alınması amaçlanmaktadır. Böylece öğrencilerin kentlerin önemli katmanlarından ve ağlarından biri olan teknik altyapıyı çeşitli boyutları ile algılama ve planlama süreci içerisinde kent planlama ile olan ilişkisi çerçevesinde kavrama ve sorgulama olanağı yaratılacaktır.

1   Kentsel ağların ve teknik altyapının bölgesel ve kentsel etkilerini tanımlayabilecek,
2   Çevre ve altyapı sorunlarını, eşiklerini ve sorunları belirleyen değişkenleri açıklayabilecek,
3   Altyapı sorunlarının ve risklerinin bölgesel ve kentsel planlama yaklaşımları üzerindeki etkilerini tartışabilecek,
4   Bölgesel ve kentsel kalkınma ile altyapıyı ilişkilendirebilecek,
5   Altyapının çeşitli yönleri ile kent planlama süreci içerisindeki konumunu sorgulayabilecek,
6   Altyapı yönetiminin, politikalarının ve ekonomisinin bölgesel ve kentsel ölçekteki etkilerini değerlendirebilecek,
7   Dünya ve Türkiye'deki altyapı uygulamalarından hareketle bölgesel ve kentsel planlama süreci içerisinde altyapıya temellenen planlama strateji ve yaklaşımlarını geliştirebilecektir.

1 Giriş; tanımlar ve kavramlar: Altyapı, kent ve bölge
2 Teknik altyapı sistemlerinin tarihsel gelişimi
3 Teknik altyapı türleri, özellikleri ve düzenlenmesi Bu hafta öğrencilere ödev konuları dağıtılacaktır.
4 Teknik altyapı türleri, özellikleri ve düzenlenmesi
5 Bölgesel ve kentsel ağlar - Sürdürülebilir bölgeler ve kentler
6 Çevre ve altyapı sorunları, eşikleri - Teknik altyapı hizmetlerinin ve projelerinin niteliklerini belirleyen değişkenler
7 Altyapı sorunlarının ve risklerinin tespiti ve bölgesel ve kentsel planlama yaklaşımları
8 Ara sınav
9 Sağlıklı ve yaşanabilir mekanların oluşturulmasında teknik altyapı planlaması - Kent planlama ve kentsel teknik altyapı ilişkisi
10 Bölgesel ve kentsel altyapının kalkınmadaki rolü
11 Bölgesel ve kentsel altyapı yönetimi ve politikaları
12 Ödev/teslim ve sunumları
13 Altyapı ekonomisi, özelleştirilme ve serbestleştirilme
14 Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde altyapı sorunları ve planlama

Caminos, H. ve Goethert, R. (1978). Urbanization primer. Cambridge: The Massachusetts Institute of Technology.
Rainer, G. (1990). Understanding infrastructure. Mississauga: John Wiley & Sons.
Erdin, H.E., (2009), Şehirsel Yerleşmelerde Teknik Altyapı Projelerinin Ortak - Eşgüdümsel Niteliklerinin Belirlenmesi Örnek Alan: Tire Belediyesi / İzmir, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir, 2009.
Aktan, C.C., Dileyici, D., Vural, İ.Y., Altyapı Ekonomisi, Altyapı Hizmetlerinde Serbestleşme ve Özelleştirme, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2005.
Gökçen, T. (2006). Influence of urban geometry on public investment cost of urban technical infrastructure: A case study of sewer system in Aydın, Turkey. İYTE Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Doktora Tezi, İzmir.
Kozlowski, J. (1986). Threshold approach in urban, regional and environmental planning: Theory and practice. St. Lucia and New York: University of Queensland Press.

Ders, konferans sunumlar biçiminde işlenerek ve okumalar verilerek öğretilecek, öğrenciler aktarılan konferans sunumları ve okumalar ile dersi öğrenecektir. Öğrencilerden ara sınav dışında dönem içerisinde bir de ödev hazırlamaları istenecektir.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +YSS *0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +BUT *0.50

Tanımlama, açıklayabilme ve tartışabilme Ara Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir
İlişkilendirebilme, sorgulayabilme, değerlendirebilme ve geliştirebilme ödev ve final sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, konferans sunumlar, ödevler ve okumalar üzerinden tartışmalar biçiminde sürdürülecektir.

evren.erdin@deu.edu.tr

Çarşamba: 10.30-12.00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17