: Modernite, Postmodernite ve Kent-Mekan

Şehir ve Bölge Planlama Tezsiz Yüksek Lisans
Şehir ve Bölge Planlama Bütünleşik Doktora
Şehir ve Bölge Planlama Doktora

Bu ders kapsamında Modernite, Postmodernite koşullarında üretim ilişkileri, toplum ve kültür yapılanması içinde tartışılacaktır. Kentlere yönelik araştırmaların gelişme biçiminin incelenmesi, kentlerin toplum ve kültür yapılanması üzerindeki izlerinin çözümlenmesi ve mekansal biçimlenmesini nedenleyen koşullar üzerinde durulması amaçlanmaktadır.

1   Modern bilimin içeriğini yeniden adlandırabilecek,
2   Pozitivist-Determinist bilimin planlama rasyonellerinin belirlenmesindeki etkisini açıklayabilecek,
3   Planlamanın sermaye birikim süreçleri ile yönlendirilen yapısını yorumlayabilecek,
4   Dönüşen mekanın, toplumu şekillendirmedeki etkilerini sorgulayabilecek,
5   Planlama disiplininin toplumsal-kamusal yönüne ilişkin düzenlemeler önerebilecektir.

1 Endüstri öncesi toplum yapısını belirleyen özellikler. Modernleşme, modernite, modernizm kavramları.
2 Aydınlanma düşüncesinin temel paradigmaları; bilim in biçimlenmesi ve gelişim çizgisi; Doğa bilimleri, sosyal bilimler ayrışması. Öğrencilere okuma listesi verilecektir.
3 Pozitivist-Determinist bilim anlayışı I: Gerçeklik kategorisi / Araçsallık-Amaç Akılcılık.
4 Pozitivist-Determinist bilim anlayışı II: Nedensellik / Nesnellik-Öznellik / Genellik / Kavram Bağımlılık
5 Modernite koşullarında üretim ilişkilerinin belirlediği yapı; kentin/kentsel mekanın dönüşümünü nedenleyen ilişkiler. Kentin ekonomik, toplumsal ve kültürel yapının biçimlenmesinde üstlendiği rol.
6 Pozitivist-Determinist bilim anlayışı temelinde kent planlama kuramlarının doğuşu ve ilerleyişi
7 Ara Sınav
8 Bir toplum tasarımı olarak modernite ve bir modernite projesi olarak kent planlaması.
9 Mekanın temsilleri ve temsilsel mekan, soyut mekan-somut mekan.
10 Modernite koşullarının ekonomi, toplum, kültür ve birey bağlamında eleştirilmesi.
11 Modernitenin radikalleşmesi / postmodernite tartışmaları.
12 Postmodern durumda dünya sisteminin eklemlenmesi: Küreselleşme ve Post-Fordizm .
13 Zaman-mekan sıkışması, Site Kentler-Global Kentler .
14 Doğanın, insanın, kültürün, kimliğin ve bilincin özgürleşmesi

Leonardo Benevelo (1981): Modern Mimarlığın Tarihi / 1.Cilt : Sanayi Devrimi, (Çev.Atilla Tokatlı), Çevre Yayınları, İstanbulF.Jameson, J.Habermas, J.F.Lyotard (1994): Postmodernizm, (Haz.N.Zeka), Kıyı, Ankara.
Stuart Hall, Martin Jacques (Der.) 1995):Yeni Zamanlar, (Çev.A.Yılmaz), Ayrıntı Yayınevi, İstanbul.
David Harvey (1990): The Condition of Postmodernity, An Enquiry into the Origins of Cultural Change, Blackwell, Oxford.
Madan Sarup (1995): Post-yapısalcılık, Postmodernizm, (Çev.A.Baki Güçlü), Ark Yayınları, Ankara.
Françoise Choay (1969): The Modern City: Planning in 19 th Century, (Trans.by M.Hugo, G.R.Collins), George Braziller, New York.
Ayda Eraydın(1992): Post-Fordizm ve Değişen Mekansal Öncelikler, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Matbaası, Ankara.
Marshall Berman (1994): Katı Olan Herşey Buharlaşıyor, (Çev.Ü.Altuğ, B.Peker), İletişim Yayınları, İstanbul.
İlhan Tekeli (1993):Postmodernizm Tartışmaları Üzerine Düşünceler, Egemimarlık, İzmir Mimarlar Odası Yayını, Sayı:4, s.60-64.

Ders, konferans sunumlar şeklinde yürütülecektir. Öğrenciler görsel olarak desteklenmiş sunumları dinleyerek ve katılarak konuları öğreneceklerdir. Öğrencilerin verilen okumaları yapması beklenmektedir.

1 ARS ARASINAV
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.50 + YSS * 0.50
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.50 + BUT * 0.50

Adlandırma (Bilgi), Açıklama (Kavrama) ve Yorumlama (Uygulama)
Ara Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir
Sorgulama (Analiz) ve Önerme (Sentez)
Final Sınavı ile ölçülmektedir.

eylem.bal@deu.edu.tr

Salı 10.30-12.00; Perşembe: 14.30-16.00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17