: İnsansız Deniz Araçları Tasarımı ve İmalatı

PROF.DR. KADRİ TURGUT GÜRSEL

Gemi İnşaatı Yüksek Lisans
Gemi İnşaatı Doktora

Bu ders kapsamında, farklı lisans disiplinlerinden mezun olan lisansüstü öğrencileri insansız deniz aracı türlerinin tasarımı ve üretimi ile ilgili temel konular hakkında bilgilendirilecektir. Ders aracılığıyla insansız deniz araçlarının genel bir sınıflaması yapılarak sırayla Kablo bağlantılı olarak kumanda edilen Su-altı Aracı (KSA) olarak isimlendirilecek ROV (Remotely Operated underwater Vehicle) tipi araçlar, Otonom Yüzey deniz Aracı (OYA) olarak isimlendirilecek ASV (Autonomous Surface Vehicle veya UMV: Unmanned Marine Vehicle) tipi araçlar ile Otonom Su-altı Aracı (OSA) olarak isimlendirilecek AUV (Autonomous Underwater Vehicle veya UUV: Unmanned Underwater Vehicle) tipi araçlar, öncelikle form açısından ele alınarak hidrostatik ve hidrodinamik karakteristikleri özellikle de stabilite ve viskoz dirençleri ayrıntılı olarak incelenecektir. Daha sonra kullanıldıkları yerler ve işlevsellikleri ele alınacak, imalatlarında kullanılan malzemeler analiz edilecek, üretim teknolojileri incelenecektir. Ayrıca, aldıkları görevler ve otonomi seviyelerine göre donatıldıkları batarya, cihaz ve ekipmanlarla, navigasyon sistemleri, sevk ve kontrol özelliklerine değinilecektir. Modelleme ve hesaplamalı akışkanlar dinamiği yazılımlarından yararlanılarak basit tasarımlar gerçekleştirilecektir.

1   1- İnsansız deniz araçlarını formlarına ve görev niteliklerine göre sınıflandırabilmek, bu araçlar hakkında temel bilgi sahibi olmak.
2   2- Farklı tipteki insansız su üstü ve su altı deniz araçlarının formları, yapı bileşenleri ve yapı malzemeleri hakkında temel bilgilere sahip olup, temel tasarım kriterlerini anlayarak uygulamak.
3   3- Farklı tipteki insansız su üstü ve su altı deniz araçlarının direnç bileşenlerini yaklaşık olarak hesaplayabilmek.
4   4- Tüm insansız deniz araçlarının sevk sistemleri ve verimleri ile navigasyon ve hareket sistemleri hakkında temel bilgilere sahip olmak.
5   5- Belirli tip insansız deniz araçlarının bir yazılım yardımıyla akışkanlar dinamiği analizlerini yapabilmek.
6   6- Su altı ve su üstü araçlarının otonomi seviyeleri hakkındaki temel bilgilere sahip olmak.

1 İnsansız deniz araçlarının sınıflandırılması. Genel tanımlar, ortak ve ayrılan özellikler.
2 Kablo bağlantılı olarak kumanda edilen Su-altı Aracı (KSA) olarak isimlendirilecek ROV (Remotely Operated underwater Vehicle) tipi araçların genel özellikleri ve yapısı.
3 Kablo bağlantılı olarak kumanda edilen Su-altı Araçlarının (KSA) temel tasarım kriterleri.
4 Otonom Yüzey deniz Aracı (OYA) olarak isimlendirilecek ASV (Autonomous Surface Vehicle veya UMV: Unmanned Marine Vehicle) tipi araçların genel özellikleri ve yapısı.
5 Otonom Yüzey deniz Araçlarının (OYA) temel tasarım kriterleri.
6 Otonom Su-altı Aracı (OSA) olarak isimlendirilecek AUV (Autonomous Underwater Vehicle veya UUV: Unmanned Underwater Vehicle) tipi araçların genel özellikleri ve yapısı.
7 Otonom Su-altı Araçlarının (OSA) temel tasarım kriterleri.
8 Tüm araçların stabilite ve direnç karakteristikleri ile sevk ve hareket sistemlerinin incelenmesi.
9 Tüm araç türleri için haberleşme ve iletişim, telemetri.
10 Tüm araçların görev tanımı ve araç türlerine göre uygun navigasyon sistemlerinin değerlendirilmesi.
11 Tüm araç tipleri için modüler ve yeniden yapılandırılabilir form tasarımı, malzeme seçimi ve üretim teknolojileri.
12 Otonom sistem gereksinimlerinin tanımlanması ve özellikleri, sensörler.
13 Tüm araç türlerinde gizlenme (kamuflaj).
14 Tasarım uygulamaları ile sayısal analizleri kapsayan ödevlere genel bakış ve değerlendirme.

Ders Notları...

Christ, R. D., Wernli Sr, R. L. (2013). The ROV manual: a user guide for remotely operated vehicles. Butterworth-Heinemann.

Wadoo, S., & Kachroo, P. (2017). Autonomous underwater vehicles: modeling, control, design and simulation. CRC Press.

Othman, E. H. (2015). A Review on Current Design of Unmanned Surface Vehicles (USVs), Journal of Advanced Review on Scientific Research ISSN (online): 2289-7887 | Vol. 16, No.1. Pages 12-17, 2015.

Brizzolara, S., Bovio, M., Federici, A., Vernengo, G., (2011). Hydrodynamic Design of a Family of Hybrid SWATH Unmanned Surface Vehicles, 11th Int. Conference on Fast Sea Transportation FAST 2011, Honolulu, Hawaii, USA, September.

Newman, J.N. (1977). Marine Hydrodynamics. Cambridge, MA: MIT Press.

Öğretim kuramsal dersler, uygulamalar ve zorunlu bir bilgisayar destekli ödev ile yapılmaktadır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + ODV * 0.40 + YSS * 0.30
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + ODV * 0.40 + BUT * 0.30

Dönem başında ilan edilecektir.

Derse Devam: Öğrencilerin her derse katılmaları beklenmektedir. Her dersin başlangıcında yoklama alınacaktır.

İntihal: İntihal vakaları, ilgili Disiplin Kurullarına iletilecek olup, tespit edildiği takdirde
ödev veya sınavdan 'sıfır' notu verilecek ve öğrenci dersten kalmış sayılacaktır.

Geç Ödev Teslimi: Ödevlerin teslimi ilgili tarihteki dersin başlangıcıdır. Geç ödev teslimleri dikkate alınmamaktadır.

Mekân Talepleri: Öğrenciler öğretim üyesini öğrenme zorlukları, tıbbi nedenler gibi gerekçelerle mekan düzenlemesi konusunda bilgilendirmelidir.

DEU Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
Haydar Aliyev Blv. 32, İnciraltı (35340) İzmir / Türkiye
Telefon: +90.232.278 5565, 278 6515 (148-dahili)
Faks: +90.232.278 5082

Dönem başında ilan edilecektir.

Bağımsız Çalışma 3 15 45

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11