: Gemi Hydrodynamics

PROF.DR. KADRİ TURGUT GÜRSEL

Gemi İnşaatı Yüksek Lisans
Gemi İnşaatı Doktora

Bu ders aracılığıyla, farklı lisans disiplinlerinden mezun olan lisansüstü öğrencileri öncelikle gemi hidrodinamiğinin temel konuları hakkında bilgilendirilecektir. İzleyen aşamada, altı serbestlik dereceli gemi hareketleri, manevraları ve genel denklemleri ile gemi titreşimleri ele alınacaktır. Bu konulara ek olarak, profil teorisi ve hidrofoil geometrisi, hidrofoil tekneler ve gelişmiş denizel uygulamaları incelenecektir.

1   1- Lineer dalga teorisi ve sınır koşulları ile dalgaların spektral analizi konularında temel problemleri çözebilmek.
2   2- Altı serbestlik dereceli gemi hareketlerini ve gemi manevralarını kavrayabilmek.
3   3- Gemi gövdesinin titreşimi hakkında temel bilgilere sahip olmak.
4   4- Hidrofoil yüzeylerin tekne, pervane ve dümenlere uygulamalarında temel tasarım bilgilerine sahip olmak.
5   5- Hidrofoil teorisinin denizel alanla ilgili gelişmiş uygulamalarını yakından tanıyarak değerlendirebilmek.

1 1. Temel dalga parametreleri. Lineer dalga teorisi. Denizde potansiyel teori ve sınır koşulları. Verilen sınır koşulları yardımıyla Laplace denklemlerinin çözümü
2 2. Düzenli olmayan deniz dalgaları. Dalgaların spektral analizi. Bretschneider, Pierson-Moskowitz ve JONSWAP dalga spektrumları. Rüzgâr hızı ile ilişkisi.
3 3. Altı serbestlik dereceli gemi hareketleri.
4 4. Yatay düzlemdeki bir geminin kontrol denklemleri. Dönme manevrası yapan bir gemideki evreler. Öteleme ve dönme dinamiğine genel bakış.
5 5. Batıp çıkma hareketi yapan bir gövdenin denklemleri. Sönüm elemanı içeren gemiye ait batıp çıkma hareketinin diferansiyel denkleminin çözümü. Gemilere ve yapılara etkiyen dalga yükleri.
6 6. Gemi gövdesinin titreşimi. Hidrodinamik ek kütle, sönüm, doğrultma momenti. Tasarım amaçlı olarak gemi hareketlerinin incelenmesi.
7 7. Gemilerin devrilme parametrelerinin değerlendirilmesi. Devrilmede etkili olan faktörler. Yalpa sönümleme sistemleri.
8 8. Hidrofoil ve kanat profilleri ile ilgili genel konular. Hidrofoil geometrisi, kalınlığı, kavisi, en boy oranı. Kaldırma ve direnç kuvvetleri, iki boyutlu bir taşıma yüzeyi çevresinde sirkülasyon.
9 9. Üç boyutlu kanat teorisi, optimum sirkülasyon dağılımı. Kaldırmayı etkileyen faktörler, sıfır-kaldırma açısının hesaplanması. Kademe ve viskoz etkileri.
10 10. Kavitasyon olgusu. Kavitasyon tipleri. Kanat profilleri ve kavitasyon. Super kavitasyon teoremi. Superkavitasyon profil uygulamaları.
11 11. Hidrofoil tekneler ve çeşitleri. Hidrofoil teknelerin stabilizasyonu.
12 12. Hidrofoil teoreminin denizel pervanelere uygulanması. Denizel pervanelerde uygulanan farklı profil geometrileri.
13 13. Hidrofoil teorisinin dümenlere uygulanışı. Çeşitli dümen tipleri.
14 14. Gelişmiş uygulamalar: Flettner rotoru. Zemin etkisi, zemin etkisindeki bir kanadın analizi. Zemin etki araçları ve gücü artırılmış kanat kavramları (Wing in ground effect, WIG).

1. T. Sabuncu, Gemi Hidrodinamiği, İTÜ Kütüphanesi, 1986.

2. J.N. Newman, Marine Hydrodynamics. Cambridge, MA: MIT Press, 1977.

3. V. Betram, Practical Ship Hydrodynamics, ISBN 0 7506 4851 1, Butterworth-Heinemann, 2000.

4. Sabersky, Rolf H., et al. Fluid Flow. Upper Saddie River, NJ: Prentice Hall, 1999.

5. Ders notları...

Öğretim; dersler, uygulamalar ve zorunlu bir bilgisayar destekli ödev ile yapılmaktadır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS *0.35 + ODV *0.25 +YSS *0.4
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS *0.35 + ODV *0.25 +BUT *0.40

Derse Devam: Öğrencilerin her derse katılmaları beklenmektedir. Her dersin başlangıcında yoklama alınacaktır.

İntihal: İntihal vakaları, ilgili Disiplin Kurullarına iletilecek olup, tespit edildiği takdirde
ödev veya sınavdan 'sıfır' notu verilecek ve öğrenci dersten kalmış sayılacaktır.

Geç Ödev Teslimi: Ödevlerin teslimi ilgili tarihteki dersin başlangıcıdır. Geç ödev teslimleri dikkate alınmamaktadır.

Mekân Talepleri: Öğrenciler öğretim üyesini öğrenme zorlukları, tıbbi nedenler gibi gerekçelerle mekan düzenlemesi konusunda bilgilendirmelidir.

DEU Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
Haydar Aliyev Blv. 32, İnciraltı (35340) İzmir / Türkiye
Telefon: +90.232.278 5565, 278 6515 (148-dahili)
Faks: +90.232.278 5082

Her yarıyılın başında ilan edilecektir.

Web'de Tarama ve Kütüphane Çalışması 3 10 30

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11