: Gemi Hidromekaniği

PROF.DR. KADRİ TURGUT GÜRSEL

Gemi İnşaatı Doktora
Gemi İnşaatı Yüksek Lisans

Bu ders aracılığıyla, farklı lisans disiplinlerinden mezun olan lisansüstü öğrencilerinin temel gemi hidromekaniği ve uygulamalarına ilişkin konularda bilgilendirilerek onlarda konuya ilişkin belirli bir altyapı oluşturmak hedeflenmektedir. Ders kapsamında, gemilerin hidromekanik açıdan sınıflandırılması, gemi geometrisi ve stabilitesi, gemilerin direnci ve gemi direnç bileşenlerinden sürtünme ve viskoz basınç direnç bileşenleri ile dalga direnci bileşeni akışkanlar mekaniği ilkeleri tartışılarak ayrıntılı olarak ele alınır. Froude yaklaşımıyla direnç belirleme yöntemleri incelenir. Sevk sistemleri, itici güç ve verimlilik tanımları, pervane seçimi, gemilerin yönlendirilmesi ve dümen mekaniği ile dümen tipleri incelenir.

1   1- Gemi geometrisi hakkında temel bilgilere sahip olup gemileri formlarına ve sevk şekillerine göre sınıflandırarak değerlendirebilmek.
2   2- Gemi direnç bileşenlerini analiz ederek Froude yöntemini etkin olarak uygulayabilmek.
3   3- Sevk sistemleri ve verimleri hakkında temel bilgilere sahip olmak.
4   4- Manevra elemanları ve dümen tutma karakteristikleri hakkında temel bilgileri uygulayabilmek.
5   5- Lineer dalga teorisi hakkında temel bilgilere sahip olmak ve dalga enerji spektrumundan dalga enerjisi değerlerini hesaplayabilmek.

1 1. Gemilerde stabilite kavramı; başlangıç stabilitesi ve büyük açılarda stabilite.
2 2. Denizel taşıtların sınıflandırılması. Forma dayalı stabilite ve direnç özellikleri. Boyutsal bakış açısından geminin direnç formülasyonu. Froude ve Reynolds sayılarının önemi. Deney havuzlarında Froude yaklaşımı. ITTC 1978 yöntemleri.
3 3. Direnç bileşenleri. Sürtünme direnci; viskoz direnç ve form faktörü. Dalga direnci.
4 4. Gemi dalgalarının analizi. Kelvin dalga modeli. Dalga direnci azaltma yöntemleri. Sığ su direnci.
5 5. Gemi sevki. Tekne pervane etkileşimi.
6 6. Pervane geometrisi. Gemi sevkinde verimlilik. Tekne pervane etkileşimi.
7 7. Pervaneler için basit momentum teorisi. Profil teorisi ve üç boyutlu etkiler.
8 8. Kavitasyon fenomeni, bir pervanenin kavitasyon aşamaları. Pervane kanadı alan oranının saptanması: Burril diagramı ve Keller bağıntısı
9 9. Standart pervane serileri. Tasarım çizelgeleri ile pervane seçim süreci. Pervane hesaplama örneği.
10 10. Konvansiyonel olmayan pervaneler.
11 11. Gemilerde kullanılan dümenler. Kaldırma yüzeyi olarak dümen analizi. Dümen pervane etkileşimi. Dümen dışındaki yönlendirme sistemleri.
12 12. Temel dalga parametreleri. Lineer dalga teorisi. Denizde potansiyel teori ve sınır koşulları.
13 13. Düzenli olmayan deniz dalgaları. Dalgaların spektral analizi. Deniz durumunun spektral momenti ve deniz dalgaları ile ilişkisi.
14 14. Bretschneider, Pierson-Moskowitz ve JONSWAP dalga spektrumları, Rüzgâr hızından dalga enerjisi spektrumu hesabı.

1. AA. Harald, Resistance and Propulsion of Ships, Wiley, 1983.

2. K. Kafalı, Gemi Formunun Statik ve Dinamik Esasları Cilt I, II, III, İTÜ Kütüphanesi, Sayı: 1219, 1983.

3. K.J. Rawson and E.C. Tupper, Basic Ship Theory, Longmans, 2006.

4. J.N. Newman, Marine Hydrodynamics. Cambridge, MA: MIT Press, 1977.

5. Ders notları...

Öğretim kuramsal dersler, uygulamalar ve zorunlu bir bilgisayar destekli ödev ile yapılmaktadır.

1 ODV ÖDEV
2 ARS ARASINAV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.30 + ARS * 0.30 + YSS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.30 + ARS * 0.30 + BUT * 0.40

Derse Devam: Öğrencilerin her derse katılmaları beklenmektedir. Her dersin başlangıcında yoklama alınacaktır.

İntihal: İntihal vakaları, ilgili Disiplin Kurullarına iletilecek olup, tespit edildiği takdirde ödev veya sınavdan 'sıfır' notu verilecek ve öğrenci dersten kalmış sayılacaktır.

Geç Ödev Teslimi: Ödevlerin teslimi ilgili tarihteki dersin başlangıcıdır. Geç ödev teslimleri dikkate alınmamaktadır.

Mekân Talepleri: Öğrenciler öğretim üyesini öğrenme zorlukları, tıbbi nedenler gibi gerekçelerle mekan düzenlemesi konusunda bilgilendirmelidir.

DEU Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
Haydar Aliyev Blv. 32, İnciraltı (35340) İzmir / Türkiye
Telefon: +90.232.278 5565, 278 6515 (148-dahili)
Faks: +90.232.278 5082

He dönem başında ilan edilecektir.

Web'de Tarama ve Kütüphane Çalışması 3 10 30

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11