: Türkiye Denizleri Fizikokimyasal Özellikleri

PROF.DR. İDİL PAZI

Deniz Kimyası Doktora
Deniz Kimyası Yüksek Lisans

Dersin amacı; Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadenizde nutrient, organik madde ve birincil üretim dağılımlarını kontrol eden biyojeokimyasal ve fiziksel süreçlerin tanımlanmasıdır. Türkiyeyi çevreleyen denizlerin fizikokimyasal özellikleri detaylı olarak anlatılacaktır.

1   Türkiye denizleri oşinografisi ile ilgili temel bilgileri öğrenecek
2   Karadenizdeki biyojeokimyasal özellikleri anlayacak
3   Marmara Denizindeki iki tabakalı deniz ekosistemini öğrenecek
4   Ege Denizi kimyasal oşinografisini öğrenecek
5   Akdenizin fizikokimyasal özelliklerini anlayacak

1 Türkiye denizlerine genel bakış
2 Karadeniz oşinografisine genel bakış Karadenizde Soğuk Ara Tabaka Suyu oluşum süreçleri
3 Karadeniz oksik, suboksik ve anoksik tabakaları Suboksik tabakanın oluşumu ve kararlılığı Oksik, suboksik ve anoksik tabakalarda oluşan fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçler
4 Antropojenik değişimlerin Karadeniz Ekosistemi üzerindeki etkileri Uzun dönemli iklimsel değişimlerin Karadeniz Ekosistemi üzerindeki etkileri
5 Türk Boğazlar Sisteminde (İstanbul ve Çanakkale Boğazları) nutrient akışı
6 Marmara Denizinde iki tabakalı deniz ekosistemi Marmara Denizi kimyasal oşinografisi ve fiziksel proseslerle etkileşimi
7 Ege Denizi kimyasal oşinografisi Ege Denizinde nutrient, organik madde ve birincil üretimin fiziksel proseslerle etkileşimi
8 Ara sınav
9 Akdenizde nutrient, organik madde ve birincil üretim Akdenizde biyojeokimyasal ve fiziksel süreçler
10 Doğu Akdenizde tanımlı su kütleleri Doğu Akdenizin biyokimyasal özellikleri
11 Atmosferle taşınan aerosoller Sahra tozunun denizdeki üretkenliğe etkisi
12 Türkiye denizleri kıyılarında farklı matrislerde kalıcı kirleticilerin dağılımı ve giriş yolları
13 Türkiye denizleri kıyılarında farklı matrislerde biyolojik olarak parçalanabilen kirleticilerin dağılımı ve giriş yolları
14 Dönem ödevlerinin sunumu ve tartışma

Besiktepe, S.T., Unluata, U., and Bologa, A.S., 1999. Environmental Degradation of the Black Sea: Challenges and Remedies. NATO Science Series, 2/56. Kluwer Academic Publishers, Dorchrecht, The Netherlands, 393 pp.
Garrrison, T., 2001. Oceanography; An Invitation to Marine Science. Broks/Cole. ISBN 0-534-53082-6.
Ivanov, L. and T. Oguz. 1998. NATO TU-Black Sea project ecosystem modeling as a management tool for the black sea, symposium on scientifi c results. NATO ASI Series. Kluwer Academic Publishers, Dorchrecht, The Netherlands. 2/47. Vol. 1, 377 pp. and Volume 2, 396 pp.
Yılmaz, A. 2002. Türkiye Denizlerinin Biyojeokimyası: Dağılumlar ve Dönüşümler. Turkish J. Eng. Env. Sci. 26 , 219-235.
Libes, S.M., 1992. An Intorduction to Marine Biogeochemistry. John Wiley&Sons Inc., Canada, 715 pp.
Yımaz, A., Tugrul, S., 1998. The effect of cold- and warm-core eddies on the distribution and stoichiometry of dissolved nutrients in the NE Mediterranean. J of Mar Sys 16:253-1268.

Bu ders; sınıfta sunum ve tartışma biçiminde öğretilir. Tüm sınıf öğrencileri hem derse devam etmek hem de tartışma oturumlarına katılmak zorundadır. Dersin öğretilmesi yanında grup sunumları belirlenir ve öğrenciler grup içinde tartışmalara katılır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + ODV * 0.20 +YSS * 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 +ODV * 0.20 + BUT * 0.50

Derste %75 devam zorunluluğu vardır. Vize, final, ödev ve dönem sonu ödevleri değerlendirmede dikkate alınır.

Öğrencilerin, her hafta derse ilişkin materyalleri okuyarak derse katılmaları ve sınıf içi tartışmalar katılmaları gereklidir. Sunumlarda veya sınavlarda meydana gelen herhangi bir etik dışı davranış üniversite disiplin ve etik kuralları gereğince değerlendirilir. Derslere % 75 devam zorunluluğu vardır.

Doç.Dr.İdil PAZI
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü