: Denizel Prosesler ve Kirlenme

MCP 5012 Denizel Prosesler ve Kirlenme SEÇMELİ 2 0 0 7

Deniz Kimyası Doktora
Deniz Kimyası Yüksek Lisans

Bu derste, deniz ortamında kirleticilerin davranışları ile ilgili bilgi sahibi öğrenciler yetiştirmek, deniz kalite parametrelerinin önemini özel kaynaklarla açıklamak, öğrencilere kirleticilerin yol açtığı çevresel problemleri anlayabilecek düzeyde bilgi vermek amaçlanmaktadır.

1   Deniz kirliliğinden sorumlu doğal ve antropojenik (karasal) aktiviteleri tanımlayabilecek,
2   Denizde yaşayan canlılara ve genel olarak deniz ortamına etki eden kirliliği inceleyip değerlendirebilecek,
3   Besin elementleri ve aralarındaki ilişkiler ile ilgili açıklamalar yapabilecek,
4   Besin elementi döngüleri kapsamındaki ana biyolojik ve biyojeokimyasal prosesleri anlayabilecektir.

1 Kirlenme; atıkların sınıflandırılması, girdilerin yapısı, girdilerin kaynakları, kirlenmenin tanımlanması, Öncelikler, kirlemenin kontrolü için yaklaşımlar.
2 Değişimlerin ölçülmesi; toksisite, antagonism ve sinerji, detoksifikasyon, canlıların değişimlere karşı cevabı.
3 Besin elementleri; azot, kimyasal formları, bağlanması, azot döngüsü ve denizde dağılımı.
4 Fosfor; fosforun formları, fosforun döngüsü, deniz ortamında dağılımı.
5 Silisyum; silisyum formları, silisyumun jeokimyasal döngüsü.
6 Diğer besin elementleri ve besin elementleri arasındaki ilişkiler.
7 Ara sınav
8 Metaller; konservatif kirleticiler, metallerin denize giriş yolları, metallerin kullanımı, cıva, kadmiyum, bakır, kurşun, kalay, demir, diğer metaller.
9 Petrol kirliliği; girdiler, petrol nedir Denize dökülen petrolün akıbeti, petrolün denizdeki davranışı, plajların temizlenmesi, petrol hidrokarbonların toksisitesi, petrol kirliliğinin çevresel etkisi, kıyı açığı işlemlerin etkisi, petrol kirliliğinden ileri gelen toplum sağlığı riskleri, petrol kirliliği kaynaklı ticari hasarlar.
10 Halojenli hidrokarbonlar; düşük molekül ağırlıklı bileşikler, pestisitler, PCBler, deniz ortamına girdiler, denizdeki akıbeti, halojenli hidrokarbonların biyolojik etkileri, çevresel etkileri, insan sağlığına etkileri.
11 Radyoaktivite; radyoaktivitenin yapısı, birimler, deniz ortamına radyoaktivite girdileri, radyoaktivitenin çevresel etkisi, insan sağlığında yarattığı tehdit.
12 Drejing, katılar, plastikler ve ısı; drej materyali, endüstriyel atıklar, suni resifler, çöp ve plastikler, savaş malzemesi (cephane) atıkları, ısı.
13 Türkiye denizlerinin durumu
14 Sunum

-D.F. Martin, Marine Chemistry, Marcel Dekker, Inc., New York, 1970, 451p.

-R. Chester, Marine Geochemistry, Chapman&Hall. 1993, 698p.

-R.B. Clark, Marine pollution, Clarendon Press, 1997, 161p.

-M.E.Q. Pilson, An introduction to the Chemistry of the Sea, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey 07458, 1998, 431p.

-U. Förstner and G.T.W. Wittmann, Metal Pollution in the Aquatic Environment, Springer-Verlag, 1983, 486p.

-B.B. Jorgensen and K. Richardson, Eutrophication in Coastal Marine Ecosystems, American Jeophysical Union, Washington DC, 1996, 273.

Bu ders; ders, sınıfta sunum ve tartışma biçiminde öğretilir. Tüm sınıf öğrencileri hem derse devam etmek hem de tartışma oturumlarına katılmak zorundadır. Dersin öğretilmesi yanında sunumlar belirlenir ve öğrenciler grup içinde tartışmalara katılır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +YSS *0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +BUT *0.50

Öğrencilerin her hafta işlenecek konularla ilgili bölümleri okuyarak, derse gelmeleri ve sınıftaki tartışmalara katılarak başarılı olmaları gereklidir. Gerek sunumlarda, gerekse de sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. Derslere %75 oranında devam zorunluluğu vardır.

Prof. Dr. Filiz Küçüksezgin
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü