: Deniz Koruma Alanları ve Yönetimi

DOÇ.DR. HARUN GÜÇLÜSOY

Canlı Deniz Kaynakları Doktora
Canlı Deniz Kaynakları Yüksek Lisans

Öğrencilerin genel anlamda deniz koruma alanları, bu alanların bölgesel ve ulusal düzeydeki durumları ile etkili yönetimleri hakkında bilgi sahibi olmalarını amaçlamaktadır.

1   Korunan alan kavramı
2   Deniz koruma alanlarının planlanması
3   Deniz koruma alanlarının yönetişimi
4   Deniz koruma alanlarının etkinliği
5   Deniz koruma alanlarının izlenmesi
6   Deniz koruma alanlarının sürdürülebilir finansmanı

3 Deniz koruma alanlarının yönetişimi - Yönetişimin tanımı - Kamusal korunan alanlar - Özel korunan alanlar
4 Deniz koruma alanlarının yönetişimi - Toplum tabanlı korunan alanlar - Paylaşılan yönetişim - Nagoya Protokolü
6 Deniz koruma alanları yönetimi özellikleri - Kültür ve doğa - Deniz koruma alanı yönetimi için kapasite arttırımı - Tür yaklaşımı - Barselona Sözleşmesi
7 Deniz koruma alanları yönetimi özellikleri - Deniz koruma alanlarında turizm - Deniz koruma alanlarında balıkçılık - ACCOBAMS
8 Deniz koruma alanlarında izleme - Deniz koruma alanları yönetiminin izlenmesi - Doğal göstergeler - Halk kullanımı göstergeleri - Sosyal göstergeler
9 Sürdürülebilir finansman - Finanasal planlama - Ecosistem hizmetleri - Korunan alanların ekonomik değeri
10 Sürdürülebilir finansman - Finansman kaynakları - Finansman mekanizmaları
11 Deniz koruma alanları keşisen konular - Deniz koruma alanları ve iklim değişikliği - Bağlılık ve tampon bölgeler
12 Deniz koruma alanları keşisen konular - Ekolojik restorasyon - Cinsiyet ve eşitlik - Ramsar Sözleşmesi

Ana kaynak:

Kelleher, G. (1999). Guidelines for Marine Protected Areas. IUCN, Gland, Switzerland and Cambridge, UK. xxiv +107pp.

Toropova, C., Meliane, I., Laffoley, D., Matthews, E. and Spalding, M. (eds.) (2010). Global Ocean Protection: Present Status and Future Possibilities. Brest, France: Agence des aires marines protégées, Gland, Switzerland, Washington, DC and New York, USA: IUCN WCPA, Cambridge, UK : UNEP-WCMC, Arlington, USA: TNC, Tokyo, Japan: UNU, New York, USA: WCS. 96pp.

TVKGM 2012. Ulusal Deniz Koruma Alanları Sistemi. Eğitim Portalı. http://egitim.dka.gov.tr/. Son erişim 13.12.2015.

Referanslar:

Binet, T., Diazabakana, A., Laustriat, M., Hernandez, S. 2015. Sustainable financing of Marine Protected Areas in the Mediterranean: a guide for MPA managers. Vertigo Lab, MedPAN, RAC/SPA, WWF Mediterranean. 76 pages.

Bu ders, teorik irdelemeler içeren bölümlere ayrılmış bir dizi interaktif bölüme dayalıdır. Öğrenciler haftalık okuma ödevleri, bir dönem projesi ve bir final sınavından sorumludurlar. Öğrenciler ders konularına yönelik sınıfta gerçekleştirilen tartışmalara katılacak ve dönem projelerini sınıfa sunacaktır. Başarı notu, dönem projesine, derslere aktif katılıma ve final sınavına bağlı olarak belirlenecektir. Eğitici, öğrencilerle birlikte haftalık konuların genel değerlendirilmesini yönetir ve gerektiğinde sunumlara yer verir.

1 SUN SUNUM
2 DKT DERSE KATILIM
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU SUN * 0.50 +DKT * 0.10 +YSS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU SUN * 0.50 +DKT * 0.10 +BUT * 0.40

Sunum: Öğrencilerden, deniz memelilerinin koruma çalışmalarına yönelik belirlenmiş konular üzerine 10-15 dakikalık seminer sunumu yapmaları ve özet, giriş, materyal, metot ve tartışma kısımlarını içeren bir rapor hazırlamaları beklenmektedir. En güncel referansların araştırılması beklenmektedir. Seminer sunumu 20 puan, seminer raporu ise 30 puan olarak değerlendirilecektir.

Final Sınavı: Final sınavı bütün ders konularını kapsayacaktır. Öğrencilere her konuya dair bir veya iki soru yöneltilecektir. Eğitici tarafından belirlenen puan sistemine göre sınav sorularının oransal değerlendirilmesi gerçekleştirilecektir.

Doç.Dr. Harun GÜÇLÜSOY
Dokuz Eylül Üniversitesi
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
Haydar Aliyev Blv. No:100, İnciraltı,
İzmir

Her bir ders için haftalık iki ders-saatlik bir çalışma süresi ayrılacaktır. Ders açıldığında her bir ders dönemi için kesin çalışma saatleri belirlenecektir.

Uygulama 14 2 28

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8