: Deniz Balıklarında Davranış

DR.ÖĞR.ÜYESİ EYÜP MÜMTAZ TIRAŞIN

Canlı Deniz Kaynakları Doktora
Canlı Deniz Kaynakları Yüksek Lisans

Ders deniz balıklarının davranışları üzerine güncel bilgilerin verilmesini hedeflemektedir. Ayrıca balık davranışları hakkındaki bilgilerimiz ve topladığımız verilerin avcılık için yeni teknolojilerin geliştirilmesinde ve yönetim sorunlarının çözümünde kullanımı da işlenmektedir.

1   Denizel teleost balıkların çok çeşitli ve karmaşık etolojilerini tanımak.
2   Balık davranışlarında duyusal girdilerin önemini saptamak.
3   Çevresel özelliklerin deniz balıklarının davranışları üzerine etkilerini betimlemek.
4   Besinler ve predatörlerin deniz balıklarının davranışlarına etkilerini betimlemek.
5   Denizlerdeki balıkçılığın tarihsel gelişimi ile balık davranışlarını ilişkilendirmek.
6   Stokların değerlendirilmesini iyileştirmek için deniz balıklarının davranışlarını araştırmanın gerekliliğini tanımak.
7   Deniz balıklarının davranışlarını konu alan deneyler veya araştırmalar tasarımlama becerisini göstermek.
8   Kendi çalışmalarının sonuçlarını ve/veya başka araştırıcılarınınkilerini yorumlamak ve eleştirel biçimde tartışmak.

1 Giriş Dersin, ders kitaplarının ve diğer kaynakların tanıtımı. Davranış ekolojisinde bazı anahtar kavramların tanıtımı. Balık davranışları çalışmaları üzerine bazı temel yaklaşımların tanıtımı. Evrim ve davranış. Genetik ve davranış.
2 Balık davranışlarını araştırmak Balık davranışlarını incelemek için gerekli araç ve gereçler. Balık davranışlarını inceleme yöntemleri. Laboratuvar çalışmaları. Balıkların kendi yaşam ortamlarında izlenmesi. Bazı kısa denizaltı videolarının izlenmesi.
3 Görmenin balık davranışlarındaki rolü Ortam koşulları ve görme. Balıklarda görme sistemi ve davranışa etkileri.
4 Sualtında ses ve balık davranışları Sesin sualtındaki özellikleri. Balıkların duyma yetileri. Duyma sistemi ve davranışa etkileri.
5 Balıklarda koku alma ve davranışa etkileri Balıklarda koku alma sistemi. Koku alma ve beslenme davranışları. Koku alma ve üreme davranışları. Koku alma ve predatörlerden kaçınma davranışları.
6 Yanal çizgi ve balık davranışlarına etkileri Balıklarda yanal çizginin fizyoloji ve morfolojisi. Deniz suyunun fiziksel ve kimyasal özelliklerinin davranışa etkileri.
7 Beslenme davranışları Besin arama-bulma ve beslenme davranışları. Avlanılma riski ve beslenme davranışları.
8 Üreme davranışları Çiftleşme davranışları. Yumurtlama davranışları. Ebeveynlik davranışları.
9 Sürü oluşturma davranışları Sürü oluşturma. Sürü oluşturmanın işlevleri ve yararları.
10 Ara sınav
11 Bazı davranış biçimleri Balık davranışlarındaki zamansal değişimler. Gel-git bölgesindeki teleost balıklar. Mağaralarda yaşayan teleost balıklar. Göçmen teleost balıklar.
12 Deniz balıklarının davranışları ve balıkçılık (I) Deniz balıklarının davranışları ve balıkçılık aktiviteleri. Trol balıkçılığı
13 Deniz balıklarının davranışları ve balıkçılık (II) Gırgır balıkçılığı. Kapanlar ve tuzaklar. Galsama ağları, parakete ve zoka (olta) balıkçılığı. Hedef dışı avı azaltmak için balık davranışlarının kullanımı.
14 Deniz balıklarının davranışları ve stok değerlendirme çalışmalarına etkileri Deneysel araştırmaların davranış üzerine çalışmalardaki önemi ve bu araştırmaların balıkçılık kaynaklarının değerlendirilmesi ve yönetimi ile ilgili gerçek hayattaki problemlere uygulanması.

Ders kitabı:

Pitcher, T. (Ed.) 1993. Behaviour of Teleost Fishes. 2nd ed. Chapman and Hall, Londra, İngiltere.

Ek kaynaklar:

Fernö, A. and Olsen, S. (Eds.) 1994. Marine Fish Behaviour in Capture and Abundance Estimation. Fishing News Books, Oxford, İngiltere.
Fréon, P. and Misund, O. A. 1999. Dynamics of Pelagic Fish Distribution and Behaviour: Effects on Fisheries and Stock Assessment. Fishing News Books, Oxford, İngiltere.

Dersler sınıfta ders anlatma ve tartışma formatında yapılmaktadır. Konuların daha iyi anlaşılmasına yönelik ayrıntılı sözel ve görsel açıklamalarda bulunulur. Öğrencilerin sınıf içi tartışmalara bireysel katılımı özellikle teşvik edilir.

1 ARS ARASINAV
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YSS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60

1. Dersin başarılı biçimde tamamlanması için düzenli katılım mutlaka gereklidir. Aşırı devamsızlık durumunda öğrenci, dersten edineceği en yüksek düzeydeki bilgi kapasitesine erişemeyebilir.
2. Öğrenci, ilgili derse katılmış olsun ya da olmasın her bir hafta için planlanan okuma programından sorumludur.
3. Bütün öğrencilerin sınıf içi tartışmalara katılımı zorunludur.

Yrd. Doç. Dr. E. Mümtaz TIRAŞIN
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, İnciraltı - Balçova.
Tel: (232) 2785565 / 165. E-posta: mumtaz.tirasin@deu.edu.tr

Kitap Okuma 12 8 96