: Teleost Balıkların Ekolojisi

DR.ÖĞR.ÜYESİ EYÜP MÜMTAZ TIRAŞIN

Canlı Deniz Kaynakları Doktora
Canlı Deniz Kaynakları Yüksek Lisans

Dersin amacı, lisansüstü öğrencilere teleost balıkların çeşitliliği, evrimi, çevresel ve bünyesel sınırları, genel olarak beslenmeleri, popülasyon yoğunluğu ve dinamiği, büyüme, üreme ve yaşamda kalma stratejileri gibi konuları ayrıntılı olarak inceleyerek, bu balıkların ekolojileri hakkında geniş kapsamlı bilgiler vermektir. Teleost balıklara yönelik ekolojik araştırmaların teorik ve pratik yönleri gözden geçirilerek tartışılacaktır. Örnekler ve genel anlatım çoğunlukla deniz balıklarını kapsayacaktır.

1   Teleost balıkların çok zengin çeşitliliğini tanımak.
2   Evrim ve doğal seçilim kuramının anlaşıldığını göstermek.
3   Deniz ekosistemlerinin fiziksel ve kimyasal dinamikleri ile teleost balık popülasyonlarının dinamiklerini ilişkilendirmek.
4   Büyüme, ölümlülük ve üreme gibi önemli süreçleri tanımlamak için kullanılan klasik modellerin anlaşıldığını göstermek.
5   Teleost balık popülasyonlarını etkileyen biyotik faktörleri betimlemek.
6   Teleost balık popülasyonlarını etkileyen insan kaynaklı faktörleri açıklamak.
7   Teleost balık popülasyonlarının korunması ve yönetimi için geliştirilmiş temel yaklaşımların kullanımını açıklamak.
8   İlgili literatür ve diğer kaynaklardan elde edilen bilgilerin ve sonuçların değerlendirilmesinde ve teleost balıkların ekolojileri ile ilgili karmaşık konulara yönelik sorunları çözmede eleştirel düşünme becerilerini göstermek.

1 Giriş Dersin tanıtımı ve planı. Yararlanılacak kitaplar ve diğer kaynaklar. Teleost balık ekolojisinde önemli bazı konular üzerine genel bir değerlendirme.
2 Teleost balıkların evrimi Yaşamın evrimi. Teleost balıkların evrimi.
3 Teleost balıkların çeşitliliği Teleost balıkların dünyada okyanuslarındaki çeşitliliği. Türkye Denizlerindeki teleost balıkların çeşitliliği.
4 Çevresel adaptasyonlar Vücut formları. Hareket. Solunum. Duyu organları.
5 Beslenme Trofik ve morfolojik adaptasyonlar. Sindirim borusu. Diyet kompozisyonu. Seçici ve seçici olmayan beslenme.
6 Biyoenerjetik modeller Biyoenerjetik modeller ve balık ekolojisi. Enerji bütçeleri ve bileşenleri. Biyoenerjetik modellerin deniz balıkları ekolojisindeki uygulamalarından örnekler.
7 Teleost balıklarda büyüme Büyümenin incelenmesi. Büyümeyi etkileyen faktörler. Boy-ağırlık ilişkileri. Balıklarda yaşın belirlenmesi. Büyüme modelleri.
8 Mortalite Doğal ölüm. Balıkçılık nedeniyle ölüm. Mortalitenin araştırılması. Sağkalım modelleri.
9 Üreme Üreme stratejileri ve türleri. Üreme modelleri. Biyotik ve abiyotik faktörlerin üreme üzerindeki etkileri.
10 Ara sınav
11 Biyotik faktörlerin balık toplulukları üzerindeki etkileri Predasyon. Hastalıklar ve parazitler. Tür içi ve türler arası rekabet.
12 Teleost balık populasyonlarının dinamiği (I) Popülasyon yapıları. Popülasyon büyüklükleri. Popülasyon demografisi ve bolluğundaki değişimler. Popülasyon Dinamiği Çalışmaları.
13 Teleost balık populasyonlarının dinamiği (II) Popülasyon Modelleri. Popülasyonları etkileyen doğal çevresel etkiler. Popülasyonları etkileyen insan kaynaklı çevresel etkiler. Balıkçılık kaynaklı etkiler.
14 Bazı ek konular ve gelecekteki araştırmalar Yaşam öyküleri üzerine araştırmalar. Popülasyon ekolojisi araştırma yöntem ve modelleri nasıl geliştirilebilir Teleost balıkların biyoçeşitliliği gelecekte nasıl değişebilir

Ders kitabı:

Wootton, R. J. 1998. Ecology of Teleost Fishes. Second Edition, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, Hollanda, 390 p.

Ek kaynaklar:

Hart, P. J. B. and Reynolds, J. D. 2002. Handbook of Fish Biology and Fisheries (Cilt 1 ve 2). Blackwell Publishing, Oxford, İngiltere, 410 + 410 p.
Helfman, G. S., Collette, B. B., Facey, D. E. and Bowen, B. W. 2009. The Diversity of Fishes. Second Edition, Wiley-Blackwell, Malezya, 720p.

Sınıfta dersler büyük ölçüde interaktif bir formatta yapılmaktadır. Konuların daha iyi anlaşılmasına yönelik ayrıntılı sözel ve görsel açıklamalarda bulunulmaktadır. Öğrencilerin sınıf içi tartışmalara bireysel katılımı özellikle teşvik edilmektedir.

1 ARS ARASINAV
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YSS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60

Dersin başarılı biçimde tamamlanması için düzenli katılım mutlaka gereklidir.

Yrd. Doç. Dr. E. Mümtaz TIRAŞIN
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, İnciraltı - Balçova.
Tel: (232) 2785565 / 165. E-posta: mumtaz.tirasin@deu.edu.tr

Kitap Okuma 12 6 72