: Uygulamalı Biyometri

DR.ÖĞR.ÜYESİ EYÜP MÜMTAZ TIRAŞIN

Canlı Deniz Kaynakları Doktora
Canlı Deniz Kaynakları Yüksek Lisans

Canlılara ve yaşadıkları çevreye ait ölçümlerin biyoistatistik yöntemlerle değerlendirilmesinin yapılabilmesi ve doğru bilimsel sonuçlara ulaşılması canlı deniz kaynakları üzerine çalışan araştırmacıların başlıca amaçlarından biridir. Modern veri analizi programlarının da tanıtılacağı bu derste, lisansüstü tez öğrencilerine araştırmaları sırasında uygulayabilecekleri genel doğrusal modellere odaklı biyometrik yöntemler öğretilmektedir.

1   Canlılar ve yaşadıkları çevreye yönelik araştırmaların biyoistatiksel analiz ve örnekleme tasarımı gerektirdiğini tanımak.
2   Gelişmiş istatistiksel hipotezler önerebilmek, deney ve araştırma tasarımları kurabilmek
3   Ekosistemlerden biyolojik ve çevresel veri toplayabilmek ve bu verileri ileri biyoistatistiksel analize hazır hale getirmek.
4   Toplanan verilerden her tür örneklem istatistiğini hesaplayabilmek ve yine aynı verileri görselleştirecek ileri düzeyde grafikler üretebilmek.
5   Genel doğrusal modellere dayalı ileri biyoistatistiksel analiz yöntemlerini uygulayarak değerlendirilen verilerden anlamlı ve geçerli sonuçlar çıkarmak.
6   R (R Project for Statistical Computing) gibi modern veri analizi programlarını tanımak ve kullanabilmek.
7   Kendisinin ve başka araştırıcıların çalışmalarının değerlendirilmesinde eleştirel bir yaklaşım geliştirmek.
8   Araştırma sonuçlarını tartışmak, yorumlamak ve yayınlamak.

1 Giriş Ders planı, yararlanılacak kitaplar ve diğer kaynakların tanıtılması. Derste işlenecek temel konulara genel bir bakış. Tanımlar.
2 ANOVA - I Bağımsız t-testleri. Eşlenik t-testleri. F Dağılımı. Deneysel Tasarım ve ANOVA. Neden ANOVA
3 ANOVA - II Tek faktörlü ANOVA. Model I ve Model II ANOVA.
4 ANOVA - III Tek faktörlü Model I ANOVA. Planlanmış karşılaştırmalar. En küçük anlamlı fark.
5 ANOVA - IV Q Dağılımı. Planlanmamış (çoklu) karşılaştırmalar. Tek faktörlü Model II ANOVA. Varyans bileşenleri.
6 ANOVA - V İki faktörlü Model I ANOVA. Etkileşim kavramı. İki faktörlü Model II ANOVA. İki faktörlü Model III ANOVA.
7 ANOVA - VI Hiyerarşik ANOVA. İki faktörlü yinelemesiz ANOVA. Rastgele bloklar. Latin kareler. Çok faktörlü ANOVA.
8 Ara sınav
9 Regresyon - I Fonksiyonel ilişkiler. Basit doğrusal regresyon.
10 Regresyon - II Basit doğrusal regresyon ve tek faktörlü Model I ANOVA. Doğrusallıktan sapma. Kalıntıların incelenmesi.
11 Regresyon - III Model I ve Model II regresyon. Bileşik regresyon.
12 ANCOVA ANOVA yerine doğrusal regresyon analizi. ANCOVA. Genel doğrusal model.
13 Veri transformasyonları Regresyon ve ANOVA için verilerin transformasyonları. Transformasyon çeşitleri. Parametrik olmayan ANOVA ve regresyon.
14 Korelasyon Korelasyon. Temel bileşenler analizi.

Kaynak Kitaplar:

Snedecor, G. W. and Cochran, W. G., 1989. Statistical Methods (8th edition). Iowa State University Press. Ames, Iowa, ABD.
Sokal, R. R. and Rohlf, F. J., 2012. Biometry (4th edition). W. H. Freeman Co., New York, ABD.
Zar, J. H., 2010. Biostatistical Analysis (5th edition). Pearson Prentice-Hall, New Jersey, ABD.

Ek Kaynaklar:

Quinn, G. P. and Keough, M. J., 2002. Experimental Design and Data Analysis for Biologists. Cambridge University Press, İngiltere.
Shahbaba, B., 2012. Biostatistics with R. An Introduction to Statistics Through Biological Data. Springer, New York, ABD.

Dersler sınıfta tümüyle interaktif bir formatta yapılmaktadır. Öğretim üyesi ders sırasında öğrencilerin katılımını pekiştirmek için sorular sorar, ortaya konan somut sorunlara çözüm önerileri bekler, farklı yaklaşımları özendirir. Dersler yoğun matematiksel anlatım yerine biyoistatistiksel kavramların öğrenciye aktarılmasına ve istatiksel bir düşünce tarzının geliştirilmesine odaklanır. Örnekler olabildiğince gerçek hayattan seçilir ve öğrencilerin yüksek lisans veya doktora tezlerini hazırlarken karşılaşabilecekleri biyoistatistiksel sorunları içermesine özen gösterilir. Sınıf içi tartışmalara öğrencilerin bireysel katılımı teşvik edilmektedir.

1 ARS ARASINAV
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YSS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60

Derslere düzenli katılım esastır. Öğrenciler devamsızlık nedeniyle katılamadığı derslerde anlatılan konulardan sorumludurlar.

Yrd. Doç. Dr. E. Mümtaz TIRAŞIN
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, İnciraltı - Balçova.
Tel: (232) 2785565 / 165. E-posta: mumtaz.tirasin@deu.edu.tr

Kitap Okuma 12 4 48