: Nano ve Mikro Kapsülasyon Teknolojisinin Tekstil Uygulamaları

TKS 5029 Nano ve Mikro Kapsülasyon Teknolojisinin Tekstil Uygulamaları SEÇMELİ 1 2 0 7

PROF.DR. AYŞE MERİH SARIIŞIK

Tekstil Mühendisliği Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Tekstil Mühendisliği Doktora
Tekstil Mühendisliği Yüksek Lisans
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Tekstil sektöründe fonksiyonel bitim işlemlerinin önemi, rekabet, artı değer kazandırmak ve pazardaki payını artırmak için hızla artmaktadır. Tüketicinin isteklerini sadece estetik özellikler değil aynı zamanda fonksiyonel özellikler de belirlemektedir.
Tekstil endüstrisinde mikrokapsül uygulamaları 1900 larda başlamıştır. Tekstil alanında uygulamalar günümüzde özellikle tuşe ve kalıcı kokular üzerine yoğunlaşmış ayrıca, haşere kovucular, boyar maddeler, vitaminler, antimikrobiyel malzemeler, faz değiştiren malzemeler, hormonlar, antibiyotikler ve çeşitli ilaç uygulamaları üzerinde de çalışılmaktadır.Tekstil sektöründe fonksiyonel bitim işlemlerinin önemi, rekabet, artı değer kazandırmak ve pazardaki payını arttırmak için hızla artmaktadır. Tüketicinin isteklerini sadece estetik özellikler değil aynı zamanda fonksiyonel özellikler de belirlemektedir. Kapsülasyon teknolojisi fonksiyonel bitim işlemlerinde alternatif bir yol olarak gözükmektedir.
Ders kapsamında kapsülasyon teknolojisinde kullanılan yöntemler, kapsül karakterizasyon yöntemleri, kapsüllerin tekstil materyaline aktarılmasında kullanılan aplikasyon yöntemleri ve tekstil endüstrisinde kapsül teknolojisinin uygulama alanları incelenecektir. Dersin uygulama bölümünde laboratuvarda farklı yöntemlere göre kapsül elde edilecek ve tekstil materyallerine aplike edilecektir. Tekstil materyali ve kapsül üzerinde çeşitli analiz yöntemleri ve testler uygulanacaktır. Ders kapsamında ayrıca ödev de verilecektir.

1   Nano ve mikro kapsülleri tanımlayabilme ve ayırt edebilme
2   Kapsülleri tekstil materyaline aplike edebilme
3   Nikrokapsülasyon ve nanokapsülasyon teknolojisini, aplikasyon yöntemlerini ve uygulamalarını öğrenebilme
4   Kapsül ve tekstil yüzeylerinin yapısını karakterize edebilme
5   Kapsülayon teknolojisi ile kazandırılan fonksiyonları öğrenebilme

1 Kapsülasyon Teknolojisine Giriş 1.1. Tanımlar 1.2. Tarihçe 1.3. Genel kullanım alanları, beklentiler
2 Nanokapsülasyon Teknolojisi 2.1. Siklodekstrinler 2.2. Modifiye Siklodekstrinler 2.3. Moleküler Kapsül Oluşturma Yöntemleri 2.4. Siklodekstrinlerin İnklüzyon Kompleksi 2.5. İnklüzyon Kompleksi Oluşumunu Etkileyen Faktörler 2.6. İnklüzyon Kompleksi Oluşturma Yöntemleri
3 Çözelti İçerisinde Siklodekstrin Komplekslerinin Hazırlanması 3.1. Birlikte çöktürme yöntemi 3.2. Katı fazda kompleks oluşturma 3.3. Nötralizasyon yöntemi
4 Siklodekstrinlerle İlgili Yapılan Çalışmalar 4.1. Mikroemülsiyonlar 4.2. Nanoemülsiyonlar
5 Mikrokapsül Teknolojisi 5.1. Mikrokapsüllemenin Amacı ve Nedenleri 5.2. Mikrokapsülasyon Teknolojisinde Kullanılan Polimerler 5.3. Mikrokapsüllerden Beklenen Özellikler
6 Mikrokapsülasyon Yöntemleri 6.1. Kimyasal Yöntemler Ara yüzey polimerizasyonu in-situ polimerizasyonu Kompleks koaservasyon Basit koaservasyon Süperkritik akışkan yöntemi 6.2. Fiziksel Yöntemler Püskürterek kurutma yöntemi Santrifuj yöntemi Rotasyonal süspansiyon ayırma Akışkan yatak yöntemi Elektrostatik yöntem Soğutarak kurutma Sıcak eriyik yöntemi
7 Kapsül Teknolojisinin Tekstil Uygulamaları 7.1. Koku uygulamaları 7.2. Aromaterapi Uygulamaları 7.3. Kozmetik Uygulamalar
8 Kapsül Teknolojisinin Tekstil Uygulamaları (devam) 8.1. Haşere Kovucu Uygulamalar 8.2. Faz Değiştiren Materyaller
9 Kapsül Teknolojisinin Tekstil Uygulamaları (devam) 9.1.Kromik Malzemeler 9.2. İlaç Salım Sistemleri 9.3. Lipozomlar
10 Ara sınav
12 Kapsül ve kapsül içeren tekstil yapılarının analizinde kullanılan testler ve değerlendirme yöntemleri (devam) - CHNS Analizi - Temas Açısı Ölçümü - Optik mikroskop ile görüntüleme - Performans testleri (Antimikrobiyal, güç tutuşurluk, koku vs) - Yıkama dayanımları
13 Ödev sunumları
14 Ödev sunumları

Bonita, S., 1996, Microencapsulation, Marcel Dekker, Inc., USA, 1996, ISBN:0-8247-9703-5
Ghosh, S.K., 2006, Funtional Coatings, Wıley-WCH Verlag GmbH, Weinheim
Langenhove, L.V., 2007, Smart Textiles for Medicine and Healthcare, The Textile Institute, Woodhead Publishing Ltd. , Cambridge, England.
Gürsoy, A., 2002, Kontrollü Salım Sistemleri, Kontrollü Salım Sistemleri derneği, Yayın No:1, İstanbul.

Bu ders kapsamında literatürdeki önceki çalışmalar tartışılacak ve sunumlar gerçekleştirilecektir. Teorik dersler yanında laboratuvar uygulamaları gerçekleştirilecektir. Öğrenciler sunumlar ve laboratuvarda yaptıkları nano ve mikro boyutlu kapsül uygulamalarından sorumlu olacaklardır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +YSS *0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +BUT *0.50

Ders konularıyla ilgili bir ara sınav yapılacaktır. Dersin uygulamalar bölümünde ise laboratuar uygulamaları yapılacak ve bir ödev hazırlanacaktır. Ödevler son iki hafta sunulacaktır. Ödev not olarak kabul edilecek, dersin ara sınav notuyla birlikte, iki notun ortalaması yıl içi notunu belirleyecektir. Yıl içi notunun % 50 si, yarıyıl sonu sınav notunun %50 si başarı notunu belirleyecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Buca İzmir

Salı: 8.30-10.30