: Hasar Analizi

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Yüksek Lisans
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Doktora
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bütünleşik Doktora

Dersin amacı öğrencilerin metalurjik hasarların araştırılması ve analizinde kullanılan tekniklerle, alınacak önlemlerle ve genel yöntemlerle tanışmasını sasğlamaktır. Hasarların birincil ve ikincil sebeplerinin belirlenmesinde, karakterize edilmesinde ve tanınmasında gereken metotların, temel mekanizmaların ve yolların genel olarak öğretilmesi, temin edilebilir ölçüde öğrencilere hasar örneklerinin sunulması dersin diğer amaçlarındandır.

1   Servis şartlarında meydana gelen metalurjik hasarların araştırlması ve analizinde kullanılan işlemler, teknikler ve alınması gerekli önlemler hakkındaöğrencilerin bilgi sahibi olması
2   Kendisinden beklenenleri karşılayamadan hassara uğrayan malzeme özelliklerinin değerlendirilebilmesi için deneysel test düzeneklerinin tasarlanabilmesi
3   Hasar problemlerini ilgilendiren anlaşmazlıkların çözümünde sağduyu geliştirmeleri için ögrencileri cesaretlendirme.
4   Çevre ve servisle ilgili hasar tiplerini anlama ve tanıma.
5   Yükleme şartlarının yorulmadan kaynaklanan hasarlar ve malzemelerin mukavemeti üzerindeki etkilerini anlama.
6   Hasar tiplerinin meydana gelmesinde birinci ve ikinci dereceden sorumlu sebeplerin belirlenmesinde gereken test metotlarını ve yollarını anlama
7   Hasarla ilgili temel mekanizmaları kavrama ve hasar tiplerini tanıma.

1 Hasar analizinin mühendislik yönü: Hasar analizinde genel uygulamalar, hasar analizinde mikroanalitik tekniklerin kullanımı.
2 Hasar analizinin mühendislik yönü: Hasar analizi ve kırılma mekaniği, Sünek-gevrek kırılma geçişleri.
3 Hasar tiplerinin tanımlaması : Kırılmaların sınıflandırılması, çevreden etkilenen kırılmalar.
4 Hasar tiplerinin tanımlaması : Kırılma tiplerinin belirlenmesi.
5 Çevreden etkilenen hasarlar: Korozyonlu yorulma hasarları, gerilmeli koprozyon çatlaması.
6 Çevreden etkilenen hasarlar: Hidrojen bozunumlu hasarlar, yüksek sıcaklık hasarları.
7 1inci Ara Sınav
8 Çevreden etkilenen hasarlar: Sürünme, gerilme çatlağı, Yüksek sıcaklıklarda metalurjik kararsızlık.
9 Çevreden etkilenen hasarlar: Aşınma hasarları.
10 Servisle ilgili yorulma hasarları: Yorulma kırılması özellikleri, yükleme şartları ile ilgilitemel çatlak tiplerinin belirgin özellikleri.
11 Servisle ilgili yorulma hasarları: Servis hasarlarına ait örnekler, Yoruloma çatlaklarının belirlenmesi.
12 Servisle ilgili yorulma hasarları: Yorulma hasarının esasları,Yorulma hasarına etki eden parametreler.
13 2 nd Interm Exam.
14 Servisle ilgili yorulma hasarları: Yüksek sıcaklıklarda yorulma hasarı, Çeliklerde kırılganlık Termal kırılganlık, Çevre etkisinde kırılganlık

Analysis of metallurgical Failures, Second Edition, by V.J. Colangelo, F.A. Heiser. John Wiley & Sons, Publication, 1987.

Ders kapsamında dersanede sözel ve görsel sunumlar yapılacal, öğrencilerin derslere devam etmeleri beklenir. İkişer veya üçer kişilik öğrenci guruplarının servis şartlarında karşılaşılan vakalarla ilgili bir örnek çalışma yapmaları gerekir. Bu çalışmalarını bütün öğrencilerin bulunduğüu bir tartışma ortamında sunmaları gerekir.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +YSS *0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +BUT *0.50

Sınıfta içeriğe bağlı ders sunumları yapılacak ve konu ile ilgili tartışma yapılacak. Dersin müfredatında var olan konuların ilgili olanları ile problem çözümleri yapılacak.

Öğrencilerin performans değerlendirmeleri öğrenme çıktıları (ÖÇ1. ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5,ÖÇ6. ÖÇ7) esas alınarak yıl içi ve yılsonu sınavları ve dönem ödevi sunumları ile yapılacaktır.

Sözlü sunumlar dershanede kurs içeriği paralelinde yapılacak ve sunulan konularla ilgili tartışmalar yapılacaktır. Dersin içeriğindeki uygun olan konularla ilgili problem çözümleri sunulacaktır.
Sınav soruları ders içeriğinde tanımlanan ana kavramlara odaklanacaktır. İçerik kalitatif bilgi tabanlı sorulardan anlama, değerlendirme ve derste geliştirilen kantitatif kavramları sorgulayan
değişik zorluklarda problem çözümlerine kadar geniş bir aralıkta yer alacaktır.

Prof. Dr. Ahmet ÇAKIR
Dokuz Eylül University, Faculty of Engineering,