: Asal Çelikler

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Yüksek Lisans
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Doktora
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bütünleşik Doktora

Bu ders sanayide çok önemli yeri olan az, orta ve yüksek alaşımlı çeliklerin mikroyapıları ile çeşitli mekanik özellikleri arasındaki ilişkileri esas almaktadır. Bu dersin amacı, önemli çelik alaşımların yapı ve özellikleri öğrencilere tanıtılarak; çeliklerin işlenmesi ve geliştirilmesi ile mühendislik tasarımları ve uygulamaları için malzeme seçiminde karar verebilme yeteneğini ve yeterliliğini kazandırmaktır. Ders aynı zamanda ilgili konularda daha ayrıntılı araştırmaların gerçekleştirilmesi için temel oluşturulmasını sağlayacaktır.

1   Çeliklerin sınıflandırılmalarını ve genel özellikleri ile bu konulardaki teknik terminolojiyi doğru ve yerinde kullanabilecek
2   Uygulama alanlarını ve buralarda çeliklerin karşılaması istenilen özellikleri tanımlayabilecek
3   Çeliklerde yapı, özellik ve işlem ilişkilerini açıklayabilecek
4   Çeliklerde dayanım artırma mekanizmalarını, bunların birbirleriyle etkileşimini ve diğer özelliklere etkilerini değerlendirebilecek
5   Gereksinilen özelliklere sahip çeliklerin üretimi ve işlenmesinde etken olan parametrelerin işlevlerini ve değişimini dikkate alarak gerekli işlemleri belirleyerek tasarlayabilecek
6   Belli bir mühendislik uygulaması için uygun çelik seçimini yapabilecek
7   Çelikler konusunda teorik ve/veya deneysel olarak yaptığı bir araştırmayı ve sonuçlarını yazılı ve sözlü sunabilecek
8   Malzeme-üretim-ürün-başarım ilişkilerini kavramak ve geliştirmek için gerekli bilgi birikimini ve mesleki deneyimlerini artırabilecek

1 Giriş ve çeliklerde sertleşme mekanizmaları
2 Düşük karbonlu yumuşak çelikler
3 Az alaşımlı yüksek mukavemetli (AAYM) çelikler
4 Orta ve yüksek karbonlu ferritik-perlitik çelikler
5 Beynitik çelikler öğrenci sunumları1
6 Süper mukavemetli çelikler öğrenci sunumları1
7 Süper mukavemetli çelikler öğrenci sunumları1
8 Ara sınav
9 Paslanmaz çeliklerin tanıtımı ve sınıflandırılması % 12 Cr'lu paslanmaz çelikler
10 Kontrollü dönüşümlü paslanmaz çelikler
11 Ferritik paslanmaz çelikler öğrenci sunumları2
12 Östenitik paslanmaz çelikler öğrenci sunumları2
13 Çift fazlı paslanmaz çelikler öğrenci sunumları2
14 Takım çelikleri

1. Steels Microstructure and Properties,Third edition, H. K. D. H. Bhadeshia and Sir Robert Honeycombe, Elsevier Ltd,0-7506-8084-9, Oxford, 2006.
2.Tekin, A. Çeliklerin Metalurjik Dizaynı, Doyuran Matbaası, İstanbul, 1981
3.Structures and Properties of Engineering Materials, William F. Smith, McGraw-Hill, Inc.,0-07-59172-5, Singapur, 1993
4.The Making, Shaping and Treating of Steel, William T. Lankford, ASIE Foundation,0930767004, Pennsylvan, 1985

Ders anlatımı+Sunum + Bilimsel Tartışma + Ödev

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN 1 SUNUM 1
4 SUN 2 SUNUM 2
5 YSS YIL SONU SINAVI
6 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 +ODV * 0.20 + SUN 1 * 0.15 + SUN 2 * 0.15 + YSS * 0.30
7 BUT Bütünleme Notu
8 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 +ODV * 0.20 + SUN 1 * 0.15 + SUN 2 * 0.15 + BUT * 0.30

Ara sınav ve final sınavı kitap-defter kapalı klasik yazılı olarak yapılacaktır. Dönem ödevi ile ilgili çalışmalarda öğrencilerden istenenler ve değerlendirme ölçütleri hakkındaki tüm bilgiler Bölümün web sitesinde verilmektedir.

Öğrenme çıktıları arasınav, final sınavı, ödev ve sunumlar ile değerlendirilecektir.

Her hafta işlenecek konularla ilgili bölümleri okuyarak, derse gelmeniz ve sınıftaki tartışmalara katılmak başarılı olmanızın gerekleridir. Gerek sunumlarda, gerekse de sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. Lisansüstü öğretim yönetmeliğini "www.fbe.deu.edu.tr" adresinden temin edebilirsiniz.

Prof. Dr. Ümit CÖCEN
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü,
Kat:2 Oda:288
Telefon: +90 (232) 301 74 58
e- posta: umit.cocen@deu.edu.tr

Prof. Dr. Ümit CÖCEN'nin öğrencilerle bu dersle ilgili olarak görüşme günü her hafta Cuma günü ve 08:30-10:30 saatleri arasındadır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12