: Yanma Temelleri

Enerji Doktora
Enerji Yüksek Lisans
Enerji Bütünleşik Doktora

Yangınlar ve alevler, ısıtma için yakıt yanması, güç(elektrik) üretimi için kömür ve petrol yanmalı güç santralları hepsi yanma fenomeni(kavramı) ile ilgilidir. İstenmeyen yangınları önlemek için ve katı, sıvı ve gaz yakıt ürünlerinin kullanımı için yanma kavramı karakteristikleri ni detaylı olarak öğrenmeliyiz. Bu yüzden yanma mekanizmasının anlaşılması ve temel mühendislik çözümlerinin verilmesi bu dersin amacıdır.
Bu başlangıç niteliğindeki ders yanmanın temellerine genel bir bakış ile başlıyor, sıvı ve gaz yakıtlarda meydana gelen yanmanın incelenmesi ile devam ediyor. Son olarak katıların pirolizi(katı yanması) incelenmiş olacak ve dersin sonlarına doğru yanma çözümlerine ilişkin bazı metodlar verilmiş olacaktır.

1   Yanma teorisi temellerin anlaşılması
2   Termodinamik ve yanma ile ilgili bilgilerin hatırlatılması
3   Şimdiki yanma makineleri dizaynı hakkında genel bilgi verilmesi
4   Yanma problemlerin çözümü ve çeşitli uygulamaları hakkında bilgi verilmesi
5   Öğrencilerin yanma sistemleri üzerine proje yürütmesi için analitik ve pratik yeteneklerin geliştirilmesi

1 Yanmanın temellerine giriş Yanma ile ilgili bazı kavram ve tanımlar Yanma cihazları Bazı yanma yangın problemleri Yanma kimyası
2 Yanma termodinamiği Termodinamiğin 1.ci ve 2.ci yasalarına bir bakış. Bileşiklerin entalpi formasyonları Reaksiyon entalpisi Termokimyasal yasalar
3 Yanmanın fiziği Isı iletimi Fourier yasası Difüzyon Fick yasası Sınır tabaka kavramı Korunum denklemleri
4 Kimyasal reaksiyonlar ve denge Sabit hacimde reaksiyonlar Sabit basınçta reaksiyonlar Kimyasal olarak aktif sistemlerin dengesi
5 Genel yanma denklemleri Korunum denklemleri Bir-boyutlu ısı ve kütle transferi denklemleri Isı ve kütle transferi problemleri üzerine yorumlar
6 Yanma problemlerine çeşitli uygulamalar ve çözümler
7 Kinetik olarak kontrol edilen yanma olayı Yanma reaksiyonunun ilerlemesi Ateşleme ve ateşleme tipleri Spontane ateşleme Semenov teorisi Zorlanmış ateşleme
8 Sıvı yakıt yanmasında difüzyon alevleri
9 Katıların yanması
10 Gaz yakıtların yanması Yanmamış serbest jet Bir serbest jet yakıtının yanması Deneysel alev yükseklikleri
11 Önkarışımlı gazlarda yanma ve alev ilerlemesi Detonasyonlar ve deflegrasyonlar Bazı deneysel detaylar Yakıt yapısının etkisi Alev ilerleme teorisi
12 Rankine-Hugoniot karakteristikleri
13 Öğrenci sunumları
14 Öğrenci sunumları

Ana kaynak: A.Murty Kanury, Introduction to Combustion Phenomena, Gordon and Breach Science Publishers, New York 1982.
Referans: T.Baumeister, E.A.Avalone and T.baumeister III, Editors, Standard Handbook for Mechanical Engineers, 8th Ed.,Section 7-1 and 11-84, McGraw Hill Book Co., New York 1978.
Gary Borman&Kenneth Ragland, Combustion Engineering, McGraw Hill Book Co., New York 1998.

Bu ders öğretim üyesi sunumları ve tartışma formatında öğretilmektedir. Bütün öğrencilerin ders ve seminer saatlerine ve tartışma oturumlarına katılımı beklenmektedir. Ders notlarının yanı sıra, o hafta için belirlenen grupların hazırladığı ve tartışama oturumu açılmak için sunulan grup sunumları yapılacaktır. Ayrıca Öğrenciler ödev, haftalık rapor ve dönemlik rapor hazırlayacaktırlar.

1 SUN SUNUM
2 ODV ÖDEV