: Maden Üretiminde Otomasyon

Maden İşletme Bütünleşik Doktora
Maden İşletme Doktora
Maden İşletme Yüksek Lisans

Madencilikte mekanizasyon gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemizde de özellikle kömür madenciliğinde şartlar uygun oldukça mekanizasyon uygulamaları artmaktadır. Mekanizasyon uygulamaları teknolojik gelişmenin sonucudur. Mekanizasyonda kullanılan makinalarda pnömatik ve hidrolik sistemler etkin ve verimli olarak kullanılmaktadır. Elektrohidrolik, Elektro-pnömatik, servo ve uzaktan kumandalı elemanlar artık pnömatik ve hidrolik devrelerin ayrılmaz parçası olmuştur.
Dersin amacı, elektrik, pnömatik ve hidrolik gücün bir enerji olarak kullanılması ile madencilikte çeşitli işlemlerin nasıl yapılabileceği, hangi elemanların seçilebileceği ve bu elemanların çalışma prensiplerinin tanıtılması, maden işletmelerinde haberleşmede nakliyat işlerinde, kazıda, havalandırmada drenajda ve dolgu işlerinde oluşturulan otomasyon ölçüm istasyonları ve işlevlerini anlatmak olacaktır.

1   Hidroliğin Temel İlkeleri ve Hidrolik Güç Üretimi
2   Yeraltı Madenciliğinde Hidrolik Güç Kullanımı ve Hidrolik Devreler
3   Pnömatiğin Temel İlkeleri ve Pnömatik Güç Üretimi
4   Yeraltı Madenciliğinde Pnömatik Güç Kullanımı ve Pnömatik Devreler
5   Kazıda Otomasyon
6   Pnömatik Dolgu Tesislerinde Otomasyon

1 Giriş ve Tarihi Gelişim Otomasyonun tarihi gelişimi verilecektir.
2 Hidroliğin Temel İlkeleri ve Hidrolik Güç Üretimi Hidrolik yağların özellikleri ve pompalarla güç üretimi anlatılacaktır.
3 Hidrolik Kontrol Elemanları Hidrolik devrelerdeki kontrol elemanları tanıtılacaktır.
4 Yeraltı Madenciliğinde Hidrolik Güç Kullanımı ve Hidrolik Devreler Ülkemiz yeraltı madenciliğinde hidrolik güç kullanımı ve hidrolik devre örnekleri verilecektir.
5 Pnömatiğin Temel İlkeleri ve Pnömatik Güç Üretimi Pnömatiğin Temel İlkeleri anlatılarak komprasörlerde pnömatik güç üretimi anlatılacaktır.
6 Pnömatik Kontrol Elemanları Pnömatik devrelerdeki kontrol elemanları tanıtılacaktır.
7 Yeraltı Madenciliğinde Pnömatik Güç Kullanımı ve Pnömatik Devreler Ülkemiz yeraltı madenciliğinde pnömatik güç kullanımı ve pnömatik devre örnekleri verilecektir.
8 Haberleşmede Otomasyon Maden işletmelerinde haberleşmede kullanılan otomasyon sistemleri anlatılacaktır.
9 Nakliyatta Otomasyon Nakliyat işlerinde kullanılan bant, zincirli oluk, teleferik, raylı nakliyat sistemlerindeki otomasyon sistemleri verilecektir.
10 Kazıda Otomasyon Yeraltı ve yerüstü kazı makinalarında kullanılan otomasyon sistemleri tanıtılacaktır.
11 Havalandırmada Otomasyon Yeraltı işletmelerinde özel özen gerektiren havalandırma işlerinde oluşturulan otomasyon ölçüm istasyonları ve işlevleri anlatılacaktır.
12 Drenajda Otomasyon Su varlığı olan yeraltı ve yerüstü maden işletmelerinde uygulanan drenajda otomasyon anlatılacaktır.

1) Automation and Remote Monitoring and Control in Mines, By Jörn, H.E. Oluf, Verlag, Glückauf GmbH, Essen, Almanya, 1979
2) Madencilikte Pnömatik ve Hidrolik Sistemler, TATAR, Ç., D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları No. 229, İzmir, 1993

Sözlü sunumlar, görsel anlatım yöntemleri, sınıf içi tartışmalar.

1 ARS ARASINAV
2 YSS YIL SONU SINAVI