: Herşeyin İnterneti: Temelleri ve Uygulamaları

Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans
Bilgisayar Mühendisliği Bütünleşik Doktora
Bilgisayar Mühendisliği Doktora
Bilgisayar Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Herşeyin İnterneti (Internet of Everything, IoE) Nesnelerin İnterneti'nin (Internet of Things, IoT) nesnelerinin Makineden-Makineye (machine to machine, M2M) iletişimini insanları ve prosesleri içerisine alacak şekilde genişleterek; çok daha karmaşık bir sisteme varmaktadır. IoE makineden insana (machine-to-people, M2P) iletişimi ve teknoloji destekli insandan insana (people-to-people, P2P) etkileşimini de içerisine almaktadır. Dersin amacı günümüz insanının genişleyen akıllı insan,proses, ver, ve nesneler etkileşim teknolojilerini sunmaktır.

1   1. Bilgisayar teknolojisinin Nesnelerin İnterneti ne evrilmesinin anlaşılması.
2   2. Nesnelerin İnterneti ve Herşeyin İnterneti arasındaki farkların anlaşılması.
3   3. Herşeyin İnterneti nin altında yatan teknolojilerin anlaşılması: Gömülü sistemler, sensör ağları, Nesnelerin İnterneti, Bulut Bilişim ve insanların küresel bir ağ altında bütünleşmesi.
4   4. Her an, her yerden çalışan sistemlerin yaratılması için gerekenlerde uzmanlaşılması.
5   5. Basit bir Herşeyin İnterneti uygulamasının tasarlanması.
6   6. Herşeyin İnterneti nde güvenlik ve mahremiyet için gereken servislerin anlaşılması.

1 IoE'ye Giriş IoE nedir IoE nin temelleri nelerdir Altta yatan teknolojiler. Her an her yerden çalışan sistemler. IoE ve IoT'nin farkları.
2 IoE'nin Temelleri Veri toplama, gömülü sistemler. Veri paylaşımı, bilgisayar ağları. Veri işleme, sunucular. Veri depolama, bulut bilişim.
3 IoE'nin Donanımları Mikrodenetleyiciler, işlemciler. Sensörler, RFID etiketleri, NFC kartları, iBeacon. Sunucular, mobil cihazlar, tabletler, bilgisayarlar, elektronik depolama.
4 IoE'nin Yazılımları İşletim sistemi platformları, çapraz platform programlaması, veri tabanları, bulut bilişim hizmetleri.
5 Bilgisayar Ağları ve İnternet İletişim protokolleri, kablosuz teknolojiler. İnternet, Bulut Bilişim Mimarisi.
6 Küresel Her An Her Yerden Çalışan Sistemler Aralıksız çalışan, küresel, 7/24 her an her yerden sistemlere duyulan ihtiyaç. Her an her yerden çalışan sistemlerin mimarisi.
7 Mobil Bulut Bilişim Mobil bulut bilişimin temelleri. Mobil bulut bilişim hizmetleri- servisleri.
8 IoE'de İnsanın Rolü Akıllı evler, akıllı şehirler, e-Sağlık.
9 Öğrenci Sunumları Seçilen skonuların öğrenciler tarafından sunumu.
10 Öğrenci Sunumları Seçilen skonuların öğrenciler tarafından sunumu.
11 IoE'de Yaşanan Sorunlar IoE'deki problemli alanlar. Ülke sınırları. Altyapı eşitsizlikleri. Finansal ve Ekonomik barikatlar. Politika-siyaset.
12 IoE'de Güvenlik IoE de Veri gizliliği ve mahremiyet sorunları. Saklanan ve paylaşılan verilerin bütünlüğü. Sunulan güvenlik hizmetleri.
13 Açık konular ve Gelecekteki Araştırma Yönleri Düşük bant kapasiteli bilgisayar ağları yönetimi, Servis kalitesi, Standart arayüzler, ücretlendirme, servis yakınsamaları.
14 Öğrenci Sunumları Seçilen skonuların öğrenciler tarafından sunumu.

Ders Kitabı: "Internet of Everything Algorithms, Methodologies, Technologies and Perspectives", B. Di Martino, K. C. Li, L.T. Yang, A. Esposito, Springer, Switzerland, 2018, ISBN 978-981-10-5861-5.

Yardımcı kaynak kitap: "Beyond the Internet of Things: Everything Interconnected", J. M. Batalla, G. Mastora, E. Pallis, Springer, Switzerland, 2017, ISBN 978-3-319-50758-3.

Ders anlatımı ve dönem projeleri (makale raporu ve öğrenci sunumları).

1 RAP RAPOR
2 SUN SUNUM
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU RAP * 0.25 + SUN * 0.25 + YSS * 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU RAP * 0.25 + SUN * 0.25 + BUT * 0.50

1. Lisans seviyesinde alınan bilgisayar ağları, iletişim, ve bilgi işleme dersleri bu dersten azami yararlanabilmenin önşartlarıdır.
2. Proje çalışmalarına katılarak bir makale raporu hazırlamak ve seçilen bir konuda sunum yapmak zorunludur.
3. Derslere %70 katılım zorunludur.

Contact details of the instructor:
Assoc. Prof. Mehmet Hilal ÖZCANHAN
Dokuz Eylül Üniversity
Computer Engineering Department
Tınaztepe Campus 35160 BUCA/İZMİR
Tel: (232) 301 74 36
E-mail: hozcanhan@cs.deu.edu.tr

Contact details of the instructor:
Assoc. Prof. Semih UTKU
Dokuz Eylül Üniversity