: Uygulamalı Matematiğin Yöntemleri

Doğal Yapı Taşları ve Süs Taşları Yüksek Lisans
Çevre Mühendisliği Doktora
Çevresel Yer Bilimleri Yüksek Lisans
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)
İngilizce Coğrafi Bilgi Sistemleri Doktora
Gemi İnşaatı Yüksek Lisans
Bilgisayar Mühendisliği Bütünleşik Doktora
Çevresel Yer Bilimleri Tezsiz Yüksek Lisans
Jeotermal Enerji Yüksek Lisans
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Yüksek Lisans
Matematik Yüksek Lisans
Jeofizik Mühendisliği Yüksek Lisans
Deprem Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans
Matematik Doktora
Çevre Mühendisliği Yüksek Lisans
Gemi İnşaatı Doktora
Deprem Yönetimi Yüksek Lisans
Jeotermal Enerji Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Yüksek Lisans (İng)
Kıyı Mühendisliği Yüksek Lisans
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Doktora
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans
Bilgisayar Mühendisliği Doktora
Jeofizik Mühendisliği Doktora
Bilgisayar Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)
Nanobilim ve Nanomühendislik Bütünleşik Doktora
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bütünleşik Doktora

Bu ders ile gerçek olay ve fenomenlerin modern matematiksel modellemelerini çalışıcağız. Ana problemler bu modellerle oluşturulmakta. Bu problemleri çözmek için genel metodlar öğretilmekte. Akustik, elastik ve elektromanyetik ortam ve materyallerdeki dalga fenomeninin modern çalışmaları tartışılacaktır.

1   Gerçek olayların ve fenomenlerin modern matematiksel modellerini anlayabilme
2   Kısmi diferansiyel denklemler ile oluşturulan matematiksel modellemenin temel kavramlarını ifade edebilme
3   Akustik, elektromanyetik elastik dalgaların farklı ortam ve materyallerdeki matematiksel modellerini analiz edebilme
4   Dalga, ısı-difuzyon, Laplace,Poisson, Helmholtz, akustik ve Maxwell denklemlerinin problemlerini doğru bir şekilde ifade edebilme
5   Kısmi diferansiyel denklemlerin problemlerini çözebilmek için farklı metodları uygulayabilme
6   Farklı materyallerdeki akustik, elastik ve elektromanyetik dalgalar simule edebilme

1 Giriş: Matematiksel bakış: Teori, metodlar ve uygulamalar. Gerçek olaylar ve fenomenler: ses, difuzyon, ısı, elektromanyetizma (elektrik), sismik dalgalar (deprem). Bir ve çok değişkenli skaler ve vektör fonksiyonların alanları.
2 Vektör analizi tekniği. Diferansiyel operatörler: grad, div, curl. Bu diferansiyel operatörlerin özellikleri. Örnekler.
3 Ses dalgaları, ısınma ve difuzyon işleminin matematiksel modellemesi. Homojen ve homojen olmayan ortamda akustik sistem. Akustik sistemin akustik denkleme indirgenmesi. Difuzyon denklemi. Isı denklemi. Başlangıç değer ve başlangıç sınır değer problemleri.
4 Elektrodinamiklerin matematiksel modellemesi. Homojen ve homojen olmayan izotropik ortamda zamana bağlı Maxwell denklemleri. Izotropik olmayan iletken kristallerde Maxwell denklemleri. Homojen ortamdaki Maxwell denkleminin telegraf denklemlerine dönüşümü.
5 Elastodinamiklerin matematiksel modellemesi. Homojen ve homojen olmayan materyaller ve ortamda izotropik olmayan elastiğin dinamik sistemi. Izotropik elastik olan Lame denklem sistemi. Skaler ve vektör potensiyeller. Lame sistemin P-dalga ve S-dalga için dalga denklemlerine indirgenmesi.
6 Karakteristikler metodu. Skaler kısmi diferansiyel denklemler için karakteristikler metodu. Akustik sistemin başlangıç değer problemini çözmek için karakteristikler metodu.
7 Vize Sınavı
8 Maxwell denklemlerinin başlangıç değer problemlerini çözebilmek için karakteristikler metodu. Başlangıç datalı Maxwell denkleminin simetrik hiperbolik sisteme indirgenmesi. Karakteristikler metodu ile başlangıç değer problemlerinin çözümü.
9 Sabit katsayılı birinci dereceden adi diferansiyel denklemler. Homojen birinci ve ikinci dereceden adi diferansiyel denklemlerin çözümü. Birinci ve ikinci dereceden homojen olmayan adi diferansiyel denklemlerin çözümü için parametrelerin değişimi metodu.
10 Ikinci dereceden kısmi diferansiyel denklemlerin özdeğer ve özfonksiyon problemleri. Farklı sınır koşullarına sahip sınır değer problemlerinin özdeğerleri ve bu özdeğerlere karşılık gelen özfonksiyonlar.
11 Başlangıç sınır değer problemlerinin çözümü için Fourier seri açılımı metodu. Homojen olmayan dalga denklemi için başlangıç sınır değer problemlerinin çözümü. Homojen olmayan ısı-difuzyon denklemi için başlangıç sınır değer problemlerinin çözümü.
12 Green fonksiyonlarının metodları. Dirac delta fonksiyonu ve özellikleri. Adi diferansiyel denklemler için başlangıç değer probleminin Green fonksiyonu.
13 Isı-difuzyon denklemlerinin başlangıç değer problemlerinin Green fonksiyonunun elde edilmesi. Fourier dönüşümü ve özellikleri. Isı-difuzyon denklemlerinin başlangıç değer problemlerinin Green fonksiyonunun açık formula.
14 Dalga denklemlerinin başlangıç değer problemlerinin Green fonksiyonunun elde edilmesi. Dalga denklemlerinin başlangıç değer problemlerinin Green fonksiyonunun açık formula.

1. Alan Jeffrey, Advanced Engineering Mathematics, Harcourt Academic Press, Massachusetts, 2002 .
2. Erwin Kreyszing, Advanced Engineering Mathematics, Wiley and Sons, 2006.
Supplementary Book(s):

3. Tayler A.B, Mathematical Models in Applied Mechanics, Oxford Applied Mathematics an Computing Science Series, Clarendon Press, Oxford, 1986.
4. Tikhonov, A.N., Samarskii, A.A, Equations of Mathematical Physics, Pergamon Press, 1996.
5. Vladimirov, V.S, Equations of Mathematical Physics, New York, Springer Verlag, 1976.

Dersler, ödevler, sınavlar, bireysel ödevler

1 ODV ÖDEV
2 ARS ARASINAV