: Kent İmgesi Olarak Dini Yapılar ve Koruma Sorunları

PROF.DR. MİNE TANAÇ ZEREN

Restorasyon Doktora
Restorasyon Yüksek Lisans

Ders kapsamında, Dini yapıların kentler için önemli birer kent imgesi olmaları, kentlerin kimliklerinin oluşumunda etkin bir yer tutmaları tartışılacak ve dini yapıların koruma sorunları bu bağlamda ele alınacaktır. Dersin amacı, Anıt yapılar içerisinde barındırdıkları anlam bağlamında farklı bir yer tutan dini yapıların karşılaştıkları koruma problemlerini ortaya koyak bu problemlere getirilecek çözüm önerilerinin geliştirilmesidir.

1   Anıt Yapı kavramını ve anıt yapı olarak dini yapıları tanıma
2   Koruma değerlerini tanıma
3   Kentsel Kimlik ve deşifre yöntemlerini tanıma
4   Tarihi yapıların yeniden işlevlendirilmesi yöntemlerini tanıma
5   Dini Yapıların yeniden kullanımlarına yönelik çözüm önerilerini tanıma

1 Derse giriş, amaç ve kapsamın ortaya konması, dersin işleyişine ilişkin bilgilerin aktarılması Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir
2 Tarihi Çevre Kavramı, Tarihi Çevrenin bileşenlerinin aktarılması Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
3 Kent İmgesi, Kentsel Kimlik Kavramlarının Tartışılması Öğrencilerin çalışma konularının seçimi yapılacaktır. Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
4 Dini Yapıların Koruma Problemlerinin Aktarılması Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
5 Dini Yapılarda kullanılan sistem ve malzeme özelliklerinin aktarılması Korunmalarına yönelik müdahale biçimlerinin aktarılması Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
6 Dini Yapıların Yeniden Kullanılmasının yöntemlerinin aktarılması Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
7 Dini Yapıların Yeniden Kullanılmasının yöntemlerinin aktarılması Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
8 Dini Yapıların Yeniden Kullanılmasının yöntemlerinin aktarılması Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
9 Öğrenciler Tarafından Seçilen Çalışma Konularının Sunulması Öğrenciler tarafından Yapılan Sunum ile ilgili dersten önce çalışma yapılacaktır.
10 Öğrenciler Tarafından Seçilen Çalışma Konularının Sunulması Öğrenciler tarafından Yapılan Sunum ile ilgili dersten önce çalışma yapılacaktır.
11 Öğrenciler Tarafından Seçilen Çalışma Konularının Sunulması Öğrenciler tarafından Yapılan Sunum ile ilgili dersten önce çalışma yapılacaktır.
12 Öğrenciler Tarafından Seçilen Çalışma Konularının Sunulması Öğrenciler tarafından Yapılan Sunum ile ilgili dersten önce çalışma yapılacaktır.
13 Öğrenciler Tarafından Seçilen Çalışma Konularının Sunulması Öğrenciler tarafından Yapılan Sunum ile ilgili dersten önce çalışma yapılacaktır.
14 Öğrenciler Tarafından Seçilen Çalışma Konularının Sunulması Öğrenciler tarafından Yapılan Sunum ile ilgili dersten önce çalışma yapılacaktır.

Ahunbay,Z.(1999). Tarihi Çevrede Koruma ve Restorasyon, İstanbul, Yem Yayın.

Ders teorik ders anlatımı, bireysel araştırma ve uygulama çalışmaları ile tartışma biçiminde işlenecektir.

1 ODV ÖDEV
2 SUN SUNUM
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.50 + SUN * 0.50

Öğrencilerin dönem içerisinde yaptıkları çalışmaların sunumundan aldıkları not yıl içi notu olarak değerlendirilecektir. Yüzdesi %50 dir. Dönem sonunda yaptıkları sunumları revize ederek teslim edeceklerdir. Teslimleri final notu olarak değerlendirilecektir. ( % 50 çalışmanın sunumu, % 50 sunumun teslimi)