: Anadolu Evi

Fen Bilimleri Enstitüsü

Yüksek Lisans

PROF.DR. ESTER ETİ AKYÜZ LEVİ

Kentsel Koruma Planlaması Tezsiz Bilimsel Hazırlık (YL)
Restorasyon Doktora
Restorasyon Yüksek Lisans
Kentsel Koruma Planlaması Bilimsel Hazırlık (YL)

Tarihsel süreçte çok çeşitli uygarlıkları barındırmış olan Anadolu'da, farklı kültürlerin fiziksel yansıması mimaride görülmektedir. Kültürel çeşitlilik yanısıra, konum, boyut, malzeme, topografya v.b. sayısız değişkenin belirlediği ev yelpazesi üzerinde düşünme ve tartışma becerisinin öğrenciye kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda Anadolu'nun farklı coğrafyalarındaki örnekler çeşitli açılardan irdelenip tartışılmaktadır.

1   Anadolu konut mimarisini farklı bağlamlarda sınıflandırabilme,
2   Anadolu Evini örneklerle açıklayabilme,
3   Türk Evi'ni tartışabilme,
4   Geleneksel ev kavramını yorumlayabilme,
5   Anadolu konut mimarisinin farklı örnekleri arasındaki değişiklik ve benzerlikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirebilme,
6   Sosyal yapı ve kültür bağlamında Anadolu Evine ilişkin sonuç çıkarabilme.

1 Giriş, Dersin amaç, içerik ve işleniş yönteminin tanıtılması
2 Geleneksel ev ve Anadolu evi kavramı (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi)
3 Geleneksel konut mimarisini etkileyen faktörler (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi) Uygulama 1- Beyin fırtınası
4 Anadolu'da ev tipolojisi (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi) Yayın tartışma
5 Tipolojik değerlendirme ve örnekler - Malzemeye göre ev tipolojisi (Ahşap, taş) (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi)
6 Tipolojik değerlendirme ve örnekler - Malzemeye göre ev tipolojisi (kerpiç, karma malzeme) (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi) Yayın tartışma
7 Vize Sınavı
8 Tipolojik değerlendirme ve örnekler- Plan ve cephe şemasına göre ev tipolojisi (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi) Grup çalışması ve tartışması
9 Tipolojik değerlendirme ve örnekler-yerleşim şekline göre ev tipolojisi (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi) Yayın tartışma
10 Tipolojik değerlendirme ve örnekler-sosyal yapıya göre ev tipolojisi (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi)
11 Türk Evi Anadolu dışından Türk evi örnekleri (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi) Uygulama 2 - Oyunla öğreniyoruz
12 Osmanlı-Türk evine ilişkin tipolojik değerlendirmelerin irdelenmesi Araştırmacılar ve yorumlar. (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi) Grup çalışması ve tartışması
13 Tipolojik değerlendirme - sosyal yapı ve kültür bağlamında ev tipolojisi. Batı etkisindeki konutlar (Levanten, Rum evi) (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi) Grup çalışması ve tartışması
14 Bölgesel bağlamda Anadolu evi örnekleri (Anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi) Grup çalışması ve tartışması
15 Genel değerlendirme (Soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi)

*AKYÜZ, Eti, "İzmir Evleri", Arkitekt, 440 (8/1996), s. 18-32.

*AKYÜZ LEVİ, Eti, "Alsancak Evleri" , İzmir İzmir Dergisi, 17 (Mart-Nisan 1999), s. 9-14.

*AKYÜZ, Eti, "Tarihsel Süreçte İzmir'de Konut", Egemimarlık, 14(1994-3), s. 32-35.

*AKYÜZ, Eti, ORHUN, Deniz, YILDIRIM, Bilge ve Özlem ARITAN, "Kula'dan İki Ev", Egemimarlık, (1/1999), s. 33-38.

*AKYÜZ LEVİ, Eti, TANAÇ, Mine, KÖŞKLÜK, Nezihat, "Koruyamadıklarımıza iki örnek: Kula Küçük Göldeliler Evi ve Palanduz Evi", Mimarlık ve Dekorasyon Dergisi, 99 , s. 70-78.

*ARAN, Kemal, Barınaktan Öte, Anadolu Kır Yapıları, Ankara, 2000.

*AREL, Ayda, Osmanlı Konut Geleneğinde Tarihsel Sorunlar, İzmir, 1982.

*ELDEM, Sedad Hakkı, Türk Evi Plan Tipleri, İstanbul, 1953.

*NAUMANN, Rudolf, Eski Anadolu Mimarlığı, Ankara, 1975.

*ÖZGÜNER, Orhan, Köyde Mimari, Doğu Karadeniz, Ankara, 1970.

*Taç, Egemimarlık, Mimarlık, Yapı, Vakıflar v.b. dergilerinden çeşitli makaleler.

Ders, anlatım, sınıf sunumları ve tartışma formatındadır.
Görsel malzemeler yoğun olarak kullanılacaktır.

Öğrencilerin derse aktif katılımı beklenmektedir.
-Literatür araştırması ve arşiv araştırması
-Alan çalışması (yerinde gözlem ve incelemeler) - 2020-2021 Öğretim Yılı Güz yarıyılı'nda COVİD19'un oluşturduğu kısıtlamalar doğrultusunda alan verilerinin fotograf ve video gibi araçlarla belgelenmesi sonrasında dokümanlar üzerinden gerekirse internet kaynakları da kullanılarak veriler üzerinden değerlendirme yapılması düşünülmektedir.
-Sözlü ve görsel sunumlarla aktarım.
-Sınıf içi tartışma ortamı ile ortaya atılan fikirlerin geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve yorumlamalar

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 AOD ARAŞTIRMA ÖDEVİ
4 DKT DERSE KATILIM
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.20 + ODV * 0.20 + AOD * 0.50 + DKT * 0.10

Öğrencinin derse aktif katılımı yanı sıra, özellikle yerel mimari bağlamında duyarlı, gözlemci olması beklenmektedir.

Ara Sınav: %20 (ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ5, ÖÇ6)
Ödev / sunum %20 (ÖÇ1, ÖÇ3, ÖÇ5)
Derse Katılım:%10 (ÖÇ2, ÖÇ4, ÖÇ5)
Araştırma makalesi: %50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5, ÖÇ6)

Derse katılıma ilişkin değerlendirme, öğrencinin devamı, ders esnasında tartışma ortamına aktif katılımı ve bu bağlamdaki niteliksel katkısı ile belirlenecektir.

Ders kapsamında öğrenmenin kavrama boyutu ÖÇ1; uygulama boyutu ÖÇ2; analiz boyutu ÖÇ3 ; değerlendirme boyutu ÖÇ4, ÖÇ5; sentez boyutu ÖÇ6 ile ölçülmektedir.

eti.levi@deu.edu.tr
eti.akyuz@gmail.com

tel: 0090 232 301 84 60

Pazartesi: 12.00-12.45