: Arkeolojik Mirasın Koruma Yöntemleri

PROF.DR. MİNE TANAÇ ZEREN

Restorasyon Doktora
Restorasyon Yüksek Lisans

Dersin amacı, arkeolojik alanlarda yer alan anıt yapıların korunma sorunlarının ortaya konulması, evrensel nitelikleri nedeniyle uluslararası düzlemde koruma ve onarım ilke ve metodlarının belirlenmesi arkeolojik mirasın korunması ve sergilenmesine yönelik restorasyon yöntemlerinin aktarılmasıdır.

1   Tarihi çevre bileşenlerini ve arkeolojik miras olgusunu tanıma
2   Koruma değerlerini tanıma
3   Çok katmanlı dokularda Araştırma yapma becerisi edinme
4   Türkiye de var olan Arkeolojik Alanları Tanıma
5   Arkeolojik Mirasın korunması ve sunumuna yönelik Restorasyon yöntemlerini tanıma

1 Derse giriş, amaç ve kapsamın ortaya konması, dersin işleyişine ilişkin bilgilerin aktarılması
2 Tarihi Çevre Kavramı, Tarihi Çevrenin bileşenlerinin aktarılması, Arkeolojik Miras kavramının tanıtılması
3 Türkiye de Arkeolojik Alanların örneklenmesi, arkeolojik alanların koruma koşullarının aktarılması
4 Arkeolojik alanlarda yapılan belgeleme yöntemleri aktarılacaktır.
5 Arkeolojik Alanlarda yapılan koruma ve sergileme çalışmalarının prensipleri aktarılacak ve tartışılacaktır.
6 Arkeolojik Alanlarda yapılan koruma çatıları ve gezi güzergahlarının tasarım kriterleri aktarılacak ve tartışılacaktır. Öğrenci sunum konuları belirlenecektir.
7 Arkeolojik Alanlarda Anastilozis yöntemi ile yapılan restorasyon çalışmaları aktarılacak ve tartışılacaktır.
8 Arkeolojik Alanların sunumuna yönelik yaklaşımlar aktarılacak ve tartışılacaktır.
9 Arkeolojik Alanlarda yapılan ek yapılar (müze binaları, ziyaretçi merkezleri, bilet gişeleri vb.) aktarılacak ve tartışılacaktır.
10 Öğrenci sunumları
11 Öğrenci sunumları
12 Öğrenci sunumları
13 Öğrenci sunumları
14 Değerlendirme

M. Cengiz, M. Tanaç Zeren, "Arkeolojik Alan Yönetimi: Neolitik Yerleşimlerin Korunmasına Yönelik Yapılan Çalışmalar", TAÇ Mimarlık Arkeoloji Kültür Sanat Dergisi, 07/Ocak-Mart 2016/82-89, 2016, Araştırma Makale, Ulusal Hakemli.
M. Tanaç Zeren, Arkeolojik Mirasın Korunması ve Sunumuna Yönelik Yaklaşımlar Arkeolojik Mirasın Korunması Sempozyumu, 2018
M. Tanaç Zeren, O. Uyar, "Arkeolojik Alanlarda Koruma Çatıları ve Gezi Platformlarının Düzenlenme Kriterleri", DEU Fen ve Mühendislik Dergisi, 12/2/55-64/2010, 2010, Araştırma Makale, ULAKBİM.
M. Tanaç Zeren, Design Criteria For the Protective Structures As Additions to Archeologiacal Sites , Ed: Serdar Aybek, Beitra zur archaologischen, historichen und restaurativen Forschung in der Westtürkei, 2018.

1 SUN SUNUM
2 ODV ÖDEV
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU SUN * 0.50 + ODV * 0.50

Öğrencilerin dönem içerisinde yaptıkları çalışmaların sunumu yıl içi notu olarak değerlendirilecektir. Sunumun yüzdesi %50, sunumun makale teslimi yüzdesi %50 olarak değerlendirilecektir. (%50 sunum, % 50 makale teslimi)