: Yapı Tasarımında Enerji Sorunları

PROF.DR. MÜJDE ALTIN

Bina Bilgisi Yüksek Lisans
Bina Bilgisi Doktora

Dersin amacı, binanın enerji ihtiyacını azaltmak için enerji hesaplamaları ile ilgili bilgi vermek ve öğrencilerin bu hesaplamaları kullanarak enerji korunumlu proje tasarlamalarını sağlamaktır.

1   Enerji verimliliği ile ilgili bina standart ve yönetmeliklerini tanıma
2   Hesaplamaları kullanarak binanın enerji ihtiyacını ve enerji verimliliğini analiz etme
3   Mimari tasarım ve iklim arasındaki ilişkiyi tanıma
4   Strüktürel tasarım, yapım sistemi ve iklim arasındaki ilişkiyi tanıma
5   Mimaride kullanılan güneş enerjisi teknolojilerini tanıma

1 Derse giriş, binalarda ısı etkilerinden korunmanın ve bina enerji problemlerini tasarım aşamasında çözmenin önemi Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
2 Binalarda ısı etkilerinden korunmanın genel ilkeleri (yapı bileşenlerinin ısı yalıtımı, cephe bileşenlerinin hava geçirgenliği, ısı depolama yeteneği), ısı yalıtımı hesapları ve tanımlar (ısı transferi, taşıma, iletim, ışıma, ısı iletkenliği, ısı geçirgenliği, ısı transfer katsayısı, ısı kaybı), ısı kaybı hesapları Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
3 Isı kaybı hesapları Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
4 Isı kaybı hesapları Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
5 Binalarda terleme ve yoğuşmanın önlenmesi, hesaplamalar Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
6 Çatılarda ısı kaybının önlenmesi, düz çatılar Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
7 Duvarlarda ısı yalıtımı Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
8 Döşemelerde ısı yalıtımı Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
9 Isı yalıtımı uygulamalarının irdelenmesi Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
10 Güneş enerjisi, güneş enerjisinin pasif kullanımı, güneş enerjisinin aktif kullanımı, güneş enerjisinin binanın tasarım aşamasında kullanımı Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
11 Bina tasarımında güneş radyasyonu kullanımında bina dış kabuğu-yönlenme-form ilişkisinin irdelenmesi Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
12 Güneş radyasyonu ve hava sıcaklığının birleşik etkisinin kontrolünde optimum bina dış kabuğu tasarımı Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
13 Güneş enerjisinin termal ve optik etkilerinin optimizasyonu açısından pencerelerin boyutlandırılması Öğrenciler verilen konuları veya metinleri bir sonraki haftaya kadar çalışıp geleceklerdir.
14 Ara Sınav: Proje çalışmasının teslimi

- Eicker, U. (2003). Solar technologies for buildings. England: John Wiley & Sons Ltd.
- Özer, M. (1982). Yapılarda Isı-Su Yalıtımları. İstanbul: Özer Yayınları.
- Araştırma konuları ile ilgili güncel literatür (Kitaplar, dergiler vb.)

Bu ders, konu anlatımı, bireysel araştırma, çalışma ve tartışma formatında işlenmektedir.

1 ARS ARASINAV
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.50 + YSS * 0.50
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.50 + BUT * 0.50

Ara Sınav % 50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4,ÖÇ5)
(Araştırma Ödevi teslimi)
Final Sınavı % 50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3,ÖÇ4,ÖÇ5)
(Araştırma Ödevinin final teslimi)

Bu ders, konu anlatımı, bireysel araştırma, bireysel çalışma ve tartışma formatında işlenmektedir. Her öğrenci ya bir bina projesi seçmek ya da geliştirmek ve bu proje üzerinde bireysel olarak binanın enerji verimliliğini hesaplamak ve geliştirmek üzere çalışmak zorundadır. Her öğrenci, bu proje çalışmalarının incelenmesi sırasında tartışmalara katılmalıdır. Dönem sonunda her öğrenci çalışıp geliştirdiği projeyle birlikte bireysel ödev teslim etmelidir.

mujde.altin@deu.edu.tr, 0 232 301 84 92

Daha sonra duyurulacaktır.