: İstatistik Mekanik

DOÇ.DR. ÜMİT AKINCI

Fizik Yüksek Lisans
Fizik Doktora

Atomun hareketi yöneten fizik yasaları cinsinden maddenin koollektif özelliklerini açıklamak. Bundan başka, esas olarak, mikroskobik dünya ile makroskobik dünya arasında bir köprü görevini sağlayan, istatistiksel yöntemleri vermek. Öncelikle, klasik topluluklar ile Boltzmann istatistiğinin temel kavramlarını kavratmak. Var olan uygulamaları ile de, Fermi istatistiğini, Bose istatistiğini ve Bose-Einstein yoğuşmasını öğretmek.

1   Makroskobik fizik ile mikroskobik fizik arasındaki farklı görüşleri tam olarak anlayabilme
2   Öğrenciye, alacağı Katı Hal Fiziği dersini rahatça izleyebileceği kültürü verebilme
3   Diğer Lisansüstü derslerini kavrayabilme
4   Bu alanda belirlenebilecek bir açık probleme ait literatür taraması yapabilme
5   Araştırma sonunda elde edilen bilgileri bir rapor halinde sunabilme

1 Termodinamiğin temel postülaları; extensive and intensive değişkenler; maksimum entropi prensibi ve denge koşulları equilibrium
2 Legendre dönüşümü ve alternatif termodinamik potensiyeller (Helmholtz and Gibbs serbest enerjileri)
3 Termodinamik potansiyellerin minimun olma ilkesi. Maxwell bağıntıları ve tepki fonksiyonları(İkinci türevler)
4 Termodinamik sistemlerin kararlılığı, ideal gazın kinetik teorisi, ergodik hipotezi, topluluk ortalamaları
5 Liouville teoremi, mikrokanonik topluluk ve onun entropi ilişkisi, ideal gaza uygulanması
6 Karışımın entropisi, parçacıkların ayırtedilmezliği, kanonok topluluk ve bölüşüm fonksiyonu
7 Helmholtz serbest enerji ve kanonik bölüşüm fonksiyonu, kanonik ve mikrokanonik toplulukların eşdeğerliliği, etkileşmeyen parçacıklar
8 Virial ve eşbölüşüm teoremleri, Dulong ve petit yasası, Curie paramanetizmi
9 Ara Sınav
10 Entropi ve bilgi teorisi, grand kanonik topluluk ve grand kanonik bölüşüm fonksiyonu
11 Grand potensiyel ve grand kanonik topluluk, fluctuations(Dalgalanmalar), etkileşmeyen parçacıklar, ideal gaz.
12 Kuantum topluluklar, yoğunluk matrisi, harmonic osilatör, Çok parçacıklı sistemlerin Fermi-Dirac ve Bose-Einstein simetrileri
13 Pauli dışarlama ilkesi, iki parçacığın gerçek uzay yoğunluk matrisi, kuantum istatistiği ve uzaysal korelasyonlar.
14 Etkileşmeyen parçacıkların Fermi-Dirac ve Bose-Einstein bölüşüm fonksiyonları, doldurma sayıları, klasik limit, harmonik osilatörün bozon görünümü, kimyasal denge.

Ana kaynak: Pathria R. K., and Paul D. Beale (2011), Statistical Mechanics, Butterworth-Heinemann, 3th Ed. New York.

Referanslar:
1. Huang, Kerson (1987) , Statistical Mechanics 2nd ed., Wiley, New York.

2. Greiner, W., et al., (2000), Thermodynamics and Statistical Mechanics, Springer, Berlin.

3. Tsang, Tung, (2002), Statistical Mechanics, Rinton Press, New York.

1. Sözlü anlatım
2. Soru-Yanıt Tekniği
3. Tartışma Yöntemi
4. Ödev

1 ARS ARASINAV (%30)
2 ODV ÖDEV (%15)
3 DKT DERSE KATILIM (%10)
4 YSS YIL SONU SINAVI (%45)
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU

Değerlendirme yöntemi, öğrenme çıktıları ve derste kullanılan öğretim teknikleri ile uyumlu olmalıdır.

1. Öğrencilerin ara sınav ve ödevleri dönem içi başarıları olarak alınır.
2. Dönem sonu klasik sınavı, dönem içi başarıya eklenerek, öğrencinin başarısı saptanacaktır.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Ara sınavlara katılmayan ve ödevleri düzenli yapmayan öğrenciler, final sınavına alınmazlar.

hamza.polat@deu.edu.tr

Çarşamba ve Cuma günleri saat 11: 00 - 12: 00