: Analitik Kimyada Fluoresans Spektroskopisi

Kimya Doktora
Kimya Bütünleşik Doktora
Kimya Yüksek Lisans

Modern bilimsel araştırmalarda floresans teknikleri basit ve yaygın testlerden ileri araştırmalara kadar çok geniş alanda kullanılmaktadır. Analitik kimyada floresans spektroskopisi sadece floresans tekniğinin temellerini anlatmakla kalmayacak, yeni metodolojilerin başarılı kullanılmasında cihazları, floresans özellikli boyaları ve sensör teknolojilerini de ele alacktır.

1   Öğrenci bu alandaki en son becerileri takip edebilme, var olan bilgisini geliştirme ve araştırmacılar için yeni fikirler ve metotlar önerebilmelidir.
2   Kimyadaki problemlerin çözümlerind emodern teknolojileri kullanma yeteneğine sahip olmalıdır.
3   Sanayi üniversite işbirliği kapsamında yer alan yeni yapılanmalara katkıda bulunabilmelidir.
4   Problem çözme yeteneğine ve profesyonel sorumluluk bilincine sahip olmalıdır.
5   Kimyanın üretim ile ilgili alanlarında çalışabilme becerisine sahip olmalıdır.
6   Analitik düşünebilmeli, kritik konularda çözüm üretebilme yeteneğine sahip olmalıdır.

1 Floresansın temel tanımı ve ilkeleri, temel spektral özellikler, Jablonski diyagramı ve Stokes kayması, eksitasyon ve emisyon spektrumu, floresans ömrü, floresans rezonans enerji transferi.
2 Steady state florimetre, Zaman çözümlemeli floresans spektroskopisi için enstrumentasyon (ışık kaynakları; lazerler, led lambalar, sinkotron ışıma, dedektörler (PMT, APD, MCP)).
3 Floroforlar, kimyasal duyarlı problar, özel problar, kuantum tanecikleri.
4 Emisyon spektrumu üzerine solvent etkileri.
5 Floresansın sönümlenmesi (Floresans sönümleyiciler, çarpışmaya dayalı sönümleme ve statik sönümlemenin teorisi, molekül içi sönümleme).
6 Zamana bağlı floresans(Multi eksponansiyel bozunmalar, zaman bazlı ve frekans bazlı floresans ömrü ölçümleri, dinamik ve statik sönümleme).
7 Floresansın analitik uygulamaları, kimyasal analizdeki avantajları, floresans algılama metotları ve örnekler.
8 Floresans ömrü ölçümüne dayalı algılama, oransal çalışan problar, fiber optik sensörler ve Ara sınav
9 Öğrenci sunumları ve verilen projelerin değerlendirilmesi
10 Öğrenci sunumları ve verilen projelerin değerlendirilmesi
11 Öğrenci sunumları ve verilen projelerin değerlendirilmesi
12 Öğrenci sunumları ve verilen projelerin değerlendirilmesi
13 Öğrenci sunumları ve verilen projelerin değerlendirilmesi
14 Öğrenci sunumları ve verilen projelerin değerlendirilmesi

TEXT BOOKS:
Principles of Fluorescence Spectroscopy, Joseph R. Lakowicz, Kluwer Academic, New York,
1999.
REFERENCE BOOKS:
Structure and Dynamics of Macromolecules: Absorption and Fluorescence Studies, J.R.
Albani, Elsevier, 2004, Pages 141-192.
Principles and Applications of Fluorescence Spectroscopy , Albani, Jihad Rene, John
Wiley & Sons, Ltd, 2008
Topics in Fluorescence Spectroscopy, Volume 4 : Probe Design and Chemical Sensing ,
Lakowicz, J. R., Kluwer Academic Publishers, 1994.

Ders anlatım, sunum ve tartışma formatında işlenecektir. Derse kayıtlı tüm öğrencilerin seminer, sunum ve tartışmalarda yer alması beklenmektedir. Derslerin yanında atanmış gruplar tarafından açık oturumlarda tartışma ve sunumlar gerçekleştirilecektir.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV