: Termal Analiz Yöntemleri

Kimya Doktora
Kimya Bütünleşik Doktora
Kimya Yüksek Lisans

Aletli analiz teknikleri, çeşitli endüstrilerde kalite kontrol ve araştırma-geliştirme bölümleri alanında temel eğitimin ana parçasını oluşturmaktadır. Bu ders, ileri düzeyde ısıl analiz yöntemlerinin kuramsal ve uygulamalı analitik açıdanmendüstri kimyagerleri için özellikle düzenlenmiştir. Isıl analiz yöntemleri, metalurji, boya-mürekkep bilimi, seramik, mineraloji, gıda teknolojisi, inorganik ve organik kimya, polimer kimyası, jeokimya gibi çeşitli alanlarda karşılaşılan çok sayıdaki analitik sorunlara evrensel çözümler getirmek üzere önerilmektedir. Bu derste, TG/DTG, DTA, DSC, TMA, TPO ve TPR gibi yöntemler ilginç örnekler eşliğinde anlatılacaktır.

1   Bu dersin sonunda; öğrenci ısıl olaylar ve tepkimeler hekkında bilgiye sahip olabilmeli
2   Isıl analiz yöntemlerini yönlendirebilmeli ve ısının malzeme üzerindeki etkilerini açıklayabilmeli
3   ısıl analiz yöntemlerini (TG/DTG, DTA, DSC, TMA, DTMA, TPR/TPO, EVG gibi) öğrenebilmeli
4   Isıl analizleyi çihazları kullanabilmeli
5   Isıl analiz verilerininin sonuçlarını yorumlayabilmeli

1 Isıl yöntemlere giriş
2 Termogravimetri(TG), Termogravimetrik Türev (DTG): Isıl teraziler ve aksesuvarları, Fırın ve sıcaklık programlayıcısı, Veri kaydetme ünitesi, Sıcaklık ayarlama, örnek, atmosfer ve ısıtma hızı
3 Termogravimetrinin uygulaması ve TG raporları
4 Diferansiyel ısıl (:termal) analiz (DTA) ve Diferansiyel Taramalı Kalorimetri(DSC): Alet yapılanması, sıcaklık ölçümü, entalpi ölçümü, polimer erimesi( Başlangıç kristalinitesi)
5 Tepkime hızı kinetiği, Polimerlerde camsı geçiş, diferansiyel termal analiz(DTA) ve diferansiyel taramalı kalorimetrinin uygulamaları
6 Kinetik modeller; Aktiflenme enerjisi, A ve hız sabitinin hesaplamada kullanılan modeller ve uygulamaları
7 Arasınav-1
8 Termomekanik, dinamik mekanik ve ilişkili yöntemler (TMA, DTMA)
9 Açığa çıkan gaz teşhisi ve açığa çıkan gaz analiz yöntemi (EGA)
10 Sıcaklık programlı indirgeme ve yükseltgeme yöntemleri(TPR/TPO)
11 Dilatometri, İnterferometri ve termometrik titrasyon ve ilişkili yöntemler
12 Termal analiz yöntemlerinde uygulamalar ve problem çözümleri
13 Termal analiz yöntemleriyle ilgili yeni makaleler, genel değerlendirme, telafi ve tartışmalar.
14 Arasınav-2

1. P. J. Haines, M. Reading, Thermal Methods of Analysis-Principles, Applications and Problems, Jon Wiley&Sons, ISBN: 0471986623, p.349, 1995.
2. Wesley William Wendlandt, Thermal Analysis,3rd Edition, Springer Verlag, ISBN: 0387982620, p. 832, 1986.
3. J.W. Dodd, K.H. Tonge, Thermal Methods, John Wiley & Sons, Ltd (1987).
4. P. Gobbott, Principles and Applications of Thermal Analysis, Blackwell Publishing (2008).

On dört hafta, on üç hafta ders bir arasınav ve bir çalışma programı ile interaktif sunumlar şeklinde yapılacaktır. Tüm eğitim malzemesi önceden sağlanacak ve öğrencilere çıktı ve elektronik ortamda verilecektir. Ders hazırlamada kullanılan kitaplar derste ve üniversite kütüphanesinde bulunabilecektir. İleri bilgi gerektiren eğitim malzemesi üniversite kütüphanesi ile görüşülerek sağlacak ayrıca kablosuz internet erişimli olarak internet olanaklarından da yararlanılacaktır. TG/DTG aletini kullanarak bir örneğin analizinin nasıl olacağı gösterilecektir.

1 ARS 1 ARASINAV 1
2 ARS 2 ARASINAV 2
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU NOTARS 1 * 0.30 + ARS 2 * 0.30 + YSS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS 1 * 0.30 +ARS 2 * 0.30 +BUT * 0.40

Çevrim içi ders, İnteraktif sunum tekniği, Ödev, Tartışma, Soru-cevap tekniği; Alan çalışması, Takım/Grup çalışması, Gösteri, Deney, Uygulama Çalışması, Olay-olgu çalışması, Beyin fırtınası yöntemleri uygulanacaktır.

Arasınav-1 (%30) + Arasınav-2 (%30) + Final (%40)+ BÜTÜNLEME

Öğrenciler, ders kapsamındaki on üç haftaki ders sunumlarına ve çalışmalara katılmak durumundadırlar. Derslere devam %70 oranında zorunludur., devam, ders ve değerlendirmelerde diğer hususlar Fen Bilimleri Enstitüsü'nden veya http://www.fbe.deu.edu.tr/ internet sitesinden öğrenilebilirler.

Prof. Dr. Mehmet Kadir Yurdakoç
Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
Tel: (232) 3018695
E-posta: k.yurdakoc@deu.edu.tr

Çarşamba, 5. ve 6. saatler.

Uygulama 2 3 6
Bağımsız Çalışma 1 20 20