: Gaz Kromatografi ve HPLC'deki Gelişmeler

Kimya Doktora
Kimya Bütünleşik Doktora
Kimya Yüksek Lisans

Dersin birinci bölümünde gaz kromatografisi ve HPLC nin giriş kısmı ve temel ilkeleri anlatılacaktır. Teknikler ve alet kısımları ayrıntılı olarak tartışılacaktır. GC ve HPLC nin bazı önemli uygulamaları verilecektir. HPLC dedektörleri ve cihazlarda kullanılan paket programlardan bahsedilecektir. Bu dersde ayrıca boyut küçültme kromatografisi(: size exclusion chromatography) ters faz kromatografisi ve ilişkili yöntemler anlatılacaktır.

1   Bu dersten sonra öğrenciler; GC ve HPLC de ayırma tekniklerinin kuramını ve temel kavramları öğrenebilmelidir.
2   Şematik diyagramlar ve etiketler oluşturarak GC, HPLC ve GC-MS aletlerindeki temel bileşenlerin herbirinin fonksiyonunu tartışabilmelidir.
3   GC, HPLC ve GC-MS tekniklerinin sınırlarını ve gücünü anlayabilmelidir.
4   GC, HPLC ve GC-MS tekniklerideki yeni gelişmeleri ve literatürü takip edebilmeyi öğrenmelidir.
5   Bu yöntemler arasında en uygun, verimli ve doğru analiz yöntemi seçme konusunda karar verebilmeli

1 Giriş, GC nin kuramı ve temelleri, Gaz Kromatografisi kuramı, kolonlar: gaz kromatografisinde dolgulu/kapiler kolon seçimi
2 Gaz kromatografisinde ayırmayı optimize etmek, derste konu hakkında lityeratür ve kaynak sunumu vardır.
3 Teknikler ve aletli analiz: Dedektörler, veri toplama, Gaz kromatografi/kütle spektrometrisi için teknikler, gaz kromatografisi ile nit6el ve nicel analiz: Örnek hazırlama ve eser analiz
4 Uygulamalar: gaz kromatografisi ile fizikokimyasal ölçümler. Gazkromatografisi ile petrol ve petrol ürünlerinin analizi, gaz kromatografisi ile polimer analizi, gaz kromatografisinin klinik uygulamaları, gaz kromatografisinin çevre alanındaki uygulamaları
5 GC verilerinin değerlendirilmesi, olası hata kaynakları ve ilişkili çözüm önerileri
6 GC-MS tekniği ve aletli analiz
7 Arasınav
8 HPLC: Kuram, düzenek, dedektörler, HPLC de kolonlar, boyut dışarlama kromatografisi, ters faz kromatografisi, iyon değişim kromatografisi, kılcal elektroforez
9 Boyut dışarlama kromatografisi, ters faz kromatografisi, iyon değişim kromatografisi, kılcal elektroforez
10 HPLC ve ilgili tekniklerde örnek hazırlama, miktar belirleme ve veri toplama
11 Sorun giderme, yöntem geliştirme ve bu tekniklerde geçerlilik analizleri
12 İleri bilgilendirme, uygulamalar ve HPLC ile GC-MS hakkında literatür araştırması
13 Genel değerlendirme, telafi ve GC ve HPLC ile ilgili en son yayınlanan makalelerin tartışılması
14 Ödev sunumları ve tartışmalar

1. Gerhard Schomburg, Gas Chromatography, VCH Verlag, Weinheim, 1990.
2. Robert L. Grob, Modern Practice of Gas Chromatography, John Wiley&Sons, 1995.
3. Robert L. Cunico, Karen M. Gooding, Tim Wehr,Basic HPLC and CE of Biomolecules, Bay Bioanalytical Laboratory, 1998.
4. Lloyd R. Snyder, Joseph L. Glajch, Joseph Kirkland, Practical HPLC Method Development, John Wiley&Sons, 2nd Edition, 1997.

On dört hafta, on üç hafta ders bir arasınav ve bir çalışma programı ile interaktif sunumlar şeklinde yapılacaktır. Tüm eğitim malzemesi önceden sağlanacak ve öğrencilere çıktı ve elektronik ortamda verilecektir. Ders hazırlamada kullanılan kitaplar derste ve üniversite kütüphanesinde bulunabilecektir. İleri bilgi gerektiren eğitim malzemesi üniversite kütüphanesi ile görüşülerek sağlacak ayrıca kablosuz internet erişimli olarak internet olanaklarından da yararlanılacaktır. GC, HPLC ve GC-MS cihazlarıyla ilgili görsel eğitim öğretim malzemeleri de sağlanmaya çalışılacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40

Ders, İnteraktif sunum tekniği, Tartışma, Soru-cevap tekniği; Alan çalışması, Takım/Grup çalışması, Gösteri, Deney, Uygulama Çalışması, Olay-olgu çalışması, Beyin fırtınası yöntemleri uygulanacaktır.

Vize(%30) + Ödev (%20) + Sunum (%10) + Final (%40)+ BÜTÜNLEME

Öğrenciler, ders kapsamındaki on üç haftaki ders sunumlarına ve çalışmalara katılmak durumundadırlar. Derslere devam %70 oranında zorunludur., devam, ders ve değerlendirmelerde diğer hususlar Fen Bilimleri Enstitüsü'nden veya http://www.fbe.deu.edu.tr/ internet sitesinden öğrenilebilirler.

Prof. Dr. Mehmet Kadir Yurdakoç
Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
Tel: (232) 3018695
E-posta: k.yurdakoc@deu.edu.tr

Çarşamba, 5. ve 6. saatler.

Uygulama 2 1 2

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11