: İstatistiksel Paket Programlar

Turizm ve Otel İşletmeciliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Bu dersin amacı, iş yaşamının gerektirdiği alanlarda ve akademik çalışmalarda paket programlar yardımıyla doğru veri analiz tekniklerinin kullanılarak istatistiksel verilerin analiz edilmesi, yorumlanması ve raporlanması için gerekli yetkinliklerin kazandırılmasıdır.

1   İstatistiksel veri toplama araç ve yöntemlerini öğrenir.
2   Bilimsel bir araştırma için toplanan verileri bilgisayarda işler.
3   Doğru veri analiz tekniğine karar vererek istatistiksel verileri analiz eder.
4   Elde edilen istatistiksel sonuçları yorumlayarak raporlar.
5   Veri analizi için gerekli istatistiksel paket programını etkin bir biçimde kullanır.

1 Nitel ve nicel araştırma yöntemlerine ilişkin temel kavramlar: veri, parametre, değişken, veri toplama araçları, istatistik seri türleri, değişken türleri, veri türleri, ölçek türleri, anket tasarımı, istatistiksel yöntemlerin sınıflandırılması ve uygun yöntemin seçim süreci.
2 SPSS'e giriş: SPSS genel tanıtımı, temel komutlar.
3 SPSS paket programında veri düzenleme, SPSS de verilerin kodlanması, etiketlenmesi ve girişinin yapılması.
4 SPSS paket programının menülerinin tanıtılması.
5 SPSS paket programında veri girişi, veri dosyası oluşturma, kaydetme.
6 SPSS paket programında tanımlayıcı istatistiklerin hesaplanması, frekans tabloları, çapraz tablolar, ortalama, medyan, basıklık, çarpıklık ve verilerin grafiksel gösterimi.
7 Ara Sınav.
8 SPSS paket programında hipotez testleri, normallik analizi.
9 SPSS paket programında parametrik testler: Tek örneklem t-testi, bağımsız örneklem t-testi, eşleştirilmiş örneklem t-testi, z testi, ANOVA testi.
10 SPSS paket programında parametrik olmayan testler: Ki-kare testi, Ki-kare homojenlik testi, Ki-kare bağımsızlık testi, Ki-kare uyum iyiliği testi , Man Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Wilcoxon testi.
11 SPSS paket programında varyans analizi: tek yönlü varyans analizi, iki yönlü varyans analizi.
12 SPSS paket programında korelasyon analizi, güvenirlilik analizi, faktör analizi.
13 SPSS paket programında basit doğrusal regresyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizi.
14 SPSS program çıktılarının genel değerlendirilmesi ve yorumlanması.
15 Final Sınavı.

Ana Kaynaklar:
1. Kalaycı, Ş., SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, Ankara, 2005.
2. Akgül A. ve Çevik, O., İstatistiksel Analiz Teknikleri, Emek Ofset, Ankara, 2005.

Yardımcı Kaynaklar:
1. Özdamar, K., SPSS ile Biyoistatistik Yenilenmiş 5. baskı Kaan Kitabevi, Eskisehir, 2003.
2. Akgül, A., Tıbbi Araştırmalarda İstatistiksel Analiz Teknikleri, SPSS Uygulamaları, İkinci Baskı, Emek Ofset Ankara, 2003.
3. Vasfi Nadir TEKİN, SPSS uygulamalı İstatistik Teknikleri, Seçkin Yayınları,2003.
4. Nuran BAYRAM, Sosyal Bilimlerde SPSS ile veri analizi, Ezgi Yayınevi, 2006.
5. Büyüköztürk, Ş., Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı: Araştırma deseni SPSS uygulamaları ve yorum. Ankara, PegemA yayıncılık, 2010.
6. Grimm, L.G., Statistical application for the behavioral science, New York: John Wiley and Sons Inc, 1993.
7. Mann, P.S., Introductory statistics. New York: John Wiley and Sons Inc, 1992.

Sınıfta yüzyüze konu anlatma tekniği, tartışma, okuma araştırma, sınıf içi uygulamalar, öğrenci sunumları.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50

Sınavlar: Bu dönem süresince vize sınavı ve final sınavı olmak üzere iki sınav yapılacaktır.
Notlar: Vize Sınavı (%50), Final Sınavı (%50), Bütünleme Sınavı (%50).

1) Derslerin %70 ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.
2) Her türlü intihal girişimi fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.

hakan.sonmez@deu.edu.tr

Çarşamba, 09:30 - 12:00, Zemin Kat, No: Z-08, Efes Meslek Yüksekokulu, Selçuk / İZMİR.

Konu Hakkında Hazırlık 12 1 12
Öğrenci Sunumları 6 2 12