DERS ADI

: Gıda Kalite Sağlama

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0159 Gıda Kalite Sağlama SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Kültürel Miras ve Turizm
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu derste öğrencilere, sektörde kalite sağlama mühendisleri olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite ilkeleri, gıda kalitesi, gıda kalite sağlama teknikleri hakkında bilgi verilmektedir. Derste verilen bilgilerle öğrencilerin, HACCP, GMP, ISO-9000 gibi gıda üretiminde kullanılan kalite sistemlerini yerleştirmesine yardımcı olması ve kalite ile ilgili sorunları çözme becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Kalite, kalite sağlama, gıda kalitesi, gıda kalite kontrolü ve gıda güvenliği ile ilgili temel kavramlar konusunda bilgi sahibi olma
2   Toplam kalite yönetimi ve ISO 9000 standardları sistemi ile ilgili genel kavramlar konusunda bilgi sahibi olma
3   Bir işletmede kalite sağlama departmanının fonksiyonları ve diğer birimlerle ilişkileri konusunda bilgi sahibi olma ve farklı disiplinlerden gelen takım üyeleriyle birlikte çalışmanın önemini kavrama
4   Gıda kalite kontrolünde istatistiksel tekniklerin uygulanmasının yararını kavrama
5   Gıda kalite kontrol laboratuvarlarında kullanılan temel analiz tekniklerini uygulama yeteneğini kazanma ve elde edilen sonuçları gıda kalitesi ile ilgili olarak yorumlama yeteneğini kazanma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Kalite, Kalite Sağlama, Toplam Kalite kavramları, kalite kontrol aktivitelerinin tarihsel gelişimi
2 Toplam Kalite Yönetim Sistemi ve ISO-9000 standardları
3 Kalite Sağlama Bölümünün fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisi
4 Gıda kalite sağlama sistemleri- HACCP, GMP, GHP, GDP
5 Gıda kalite karakteristiklerinin tanımı ve sınıflandırılması
6 Gıdalarda temel analizler
7 Vize
8 Gıdalarda temel analizler
9 Gıdaların duyusal özellikleri- görünüş, renk
10 Gıdaların duyusal özellikleri- doku, gıdalarda doku ölçümünde kullanılan fiziksel ve kimyasal yöntemler, vizkozite ve ölçüm yöntemleri
11 Gıdaların duyusal özellikleri-lezzet, gıdalarda kusur
12 Duyusal değerlendirme teknikleri
13 Gıda kalite kontrolunda kullanılan istatistiksel teknikler
14 Genel değerlendirme ve Sunumlar
15 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Altuğ Onoğur, T., Elmacı, Y., Demirağ, K., Gıda Kalite Sağlama , Sidas Medya. Bornova, İzmir, (2011).
2. Kramer, A., Twigg, B.A., Quality Control for the Food Industry . The AVI Publ. Comp. Inc. Westport, Connecticut, (1984)
3.Gould, W.A., Total Quality Management for the Food Industries , CTI Publ. Inc. Baltimore, USA, (1992)
4. Bolton, A., Quality Management Systems for the Food Industry , Blackie Academic and Professional, New York, USA, (1997).

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 5 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Ödev Hazırlama 1 5 5
Sunum Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Proje Final Sunumu 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 130

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55