DERS ADI

: Gıdalarda Temel İşlemler II

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0158 Gıdalarda Temel İşlemler II SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Kültürel Miras ve Turizm
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda işleme mühendisliğinin temel işlemlerinden olan kurutma, dondurma, ısısal işlem gibi işlemleri uygulayabilmek
2   Matematiksel hesaplamalarda kullanılan gıda üretim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
3   Farklı gıda türleri için uygulanabilecek farklı üretim modellerini kavrayabilmek ve matematiksel modelleri uygulayabilmek
4   Gıda üretim sistemlerinde oluşan problemleri çözmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş
2 Kurutma işlemi yapmak
3 Evaporasyon işlemi yapmak
4 Dondurma işlemi yapmak
5 Soğutma işlemi yapmak Kristalizasyon işlemi yapmak
6 Ekstrüzyon işlemi yapmak Haşlama işlemi yapmak
7 Vize
8 Pişirme işlemi yapmak Termizasyon işlemi yapmak
9 Pastörizasyon yapmak
10 Sterilizasyon yapmak
11 Asit fermantasyonu yapmak Alkol fermantasyonu yapmak
12 Asit fermantasyonu yapmak Alkol fermantasyonu yapmak
13 Soğukta ve dondurarak depolama
14 Genel Değerlendirme ve Sunumlar
15 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1.Fellows, P. J. (2000). Food Processing Technology: Principles and Practice. Second edition, Woodhead Publishing in Food Science and Technology, Boca Raton, FL, USA.
2.Brennan, J.G., Butters, J.R., and Cowell, N.D. , 1990. Food Engineering Operations, Elsevier Applied Science, London, 700 pp.
3. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Prof.Dr. Bekir Cemeroğlu, Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005
YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Geankoplis, C.J.,2003. Transport Processes and Separation Process Principles 4th Edition, Prentice Hall NJ, 1026 pp. 2.Mc Cabe,W.L., and Smith,J.C. 1976. Unit Operations of Chemical Engineering 3th Edition, McGraw-Hill, Inc, New York, 1027 pp.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 4 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 5 10
Ödev Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Diğer Kısa Sınav 2 1 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 137

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45