DERS ADI

: Fonksiyonel Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0129 Fonksiyonel Gıda Teknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ NİHAN GÖĞÜŞ BAĞIŞ

Dersi Alan Birimler

Kültürel Miras ve Turizm
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Öğrencilerin fonksiyonel gıdaların bileşenleri ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Fonksiyonel gıda tanımını bilir.
2   Fonksiyonel gıda- sağlık ilişkisini tanımlayabilir.
3   Fonksiyonel bileşenleri tanımlayabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Fonksiyonel gıdaların tanımı Fitokimyasallar
2 Sağlık üzerine etkileri Bitkisel ve hayvansal kaynaklı fonksiyonel gıdalar
3 Diyet lifi Fonksiyone lgıda üretimi ve tüketimi ile ilgili yasal düzenlemeler
4 Fenolik bileşikler Dönemin gözden geçirilmesi
5 Oligosakkaritler Final sınavı
6 Şeker alkolleri
7 Ara Sınav
8 Peptidler ve proteinler.
9 Glikozitler, mineraller, yağ asitleri.
10 Prebiyotik ve probiyotikler

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Fonksiyonel Besinler, Doç. Dr. Gökhan Baysoy, Akademi Yayınevi, 2013.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, dönem sonu sınavı ve ödev ile 3 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

nihan.gogus@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Projeye ilişkin hazırlık, üretim 10 1 10
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Ödev Hazırlama 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 1 12 12
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Proje Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 101

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35