DERS ADI

: İş Sağlığı ve Güvenliği

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0110 İş Sağlığı ve Güvenliği SEÇMELİ 2 0 0 4

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÇAĞDAŞ SUNNA

Dersi Alan Birimler

İkram Hizmetleri
Kültürel Miras ve Turizm
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

İş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel sürecini ve günümüzdeki kapsamını anlatarak önemini vurgulamak, risklerden kaçınma ve korunmayı öğretmek, bu bilgiler ışığında ve yasalar dahilinde çalışanların haklarının korunması gerektiği bilincini oluşturmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel sürecini ve günümüz kapsamını açıklar
2   Risk etmenlerini sınıflandırır, iş kazası ve meslek hastalıklarını tanımlar
3   Kişisel koruyucu donanımları sınıflandırır ve tanımlar
4   Çalışan sağlığı ve güvenliği için gereklilikleri açıklar
5   Güncel kanun ve kapsam dahilinde iş sağlığı ve güvenliğini yorumlayabilir

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Güvenlik kültürü ve önemi
2 İş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel süreci, ulusal ve uluslararası düzenlemeler
3 İş sağlığı ve güvenliğinde temel kavramlar
4 İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülükler
5 İş kazası ve meslek hastalıklarının değerlendirilmesi
6 Fiziksel risk etmenleri
7 ARA SINAV
8 Kimyasal risk etmenleri
9 Biyolojik risk etmenleri
10 Psikolojik ve ergonomik risk etmenleri
11 Kişisel koruyucu donanımlar
12 Koruyucu sağlık uygulamaları
13 İş kazası ve meslek hastalıklarından doğan tazminat davaları
14 Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğinin genel görünümü
15 FİNAL SINAVI

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

21. Yüzyılda İş Sağlığı ve Güvenliği, Robert H. FRIIS, Palme Yayınevi, 2021.
Akademisyenler, Profesyoneller ve Öğrenciler İçin İş Sağlığı ve Güvenliği, Doç. Dr. Z. Özlem PARLAK BİÇER, Nobel Yayınları, 2019.
İş Sağlığı ve Güvenliği, Prof. Dr. Kenan ÖREN, Nobel Yayınları, 2020.
Konaklama ve Beslenme İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Doç Dr. Semra AKAR ŞAHİNGÖZ, Doç. Dr. Aydın ŞIK, Detay Yayıncılık, 2015.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar ve ödevler

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

cagdas.sunna@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Vize Sınavı 1 5 5
Final Sınavı 1 5 5
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 95

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.4
ÖK.5