: MALİ HUKUK BİLGİSİ

Önlisans

DR. BURCU DEMİRBAŞ AKSÜT

Adalet

Dersinin amacı, önlisans öğrencilerine devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin gelir toplamasına, harcama yapmasına ve maliye politikasına ilişkin temel bilgilerin verilmesidir. Çok kapsamlı olan bu derste, ayrıntıya girilmeden konuların hukuki çerçevesi hakkında öğrenciler bilgilendirilmektedir.

1   Maliye ve mali hukuk kavramını açıklayabilme.
2   Kamu harcamalarının türlerini ve şekillerini tanımlayabilme.
3   Başta vergi olmak üzere kamu gelirlerini ve bu kamu gelirlerine ilişkin temel özellikleri belirtebilme.
4   Vergi ile diğer kamu gelirleri arasındaki farklılıkları ayırt edebilme.
5   Kamu gelirlerinin toplanmasına ve kamu harcamalarının yapılmasına olanak veren hukuki belge olan bütçenin temel ilkelerini, çıkarılma usullerini ve denetimini yorumlayabilme.
6   Kamunun bir finansman kaynağı olarak borçlanmanın hukuki ve iktisadi yönlerini ortaya koyabilme.
7   Başta vergi politikaları olmak üzere, maliye politikasının amaçlarını ve araçlarını ana hatlarıyla belirtebilme.

1 Kamu maliyesinin tanımı, gelişimi ve diğer dallarla ilişkisi, amaçları
2 Kamu Ekonomisinin özellikleri, özel ekonomi-kamu ekonomisi ayırımı Kamu hizmetlerinin tanımı, özellikleri ve çeşitleri, dışsallıklar
3 Kamu harcamalarının tanımı, çeşitleri, artış nedenleri (gerçek artış nedenleri-görünüşte artış nedenleri) Kamu gelirlerinin tanımı, amaçları ve çeşitleri
4 Vergi teorisine giriş, verginin tanımı ve amaçları, Verginin konusu, matrahı, vergi yükümlülüğü (maddi ve şekli yükümlülükler)
5 Vergi yükümlüsü-vergi sorumlusu, vergiyi doğuran olay, istisna ve muafiyetler, vergilendirme süreci (Tarh-Tebliğ-Tahakkuk-Tahsil)
6 Vergi yükü ve verginin yansıması, vergiden kaçınma, vergi kaçakçılığı, Vergileme ilkeleri
7 Vergi sistemi kavramı, vergilerin sınıflandırılması. Gelir üzerinden alınan vergiler- Servet ve harcama üzerinden alınan vergiler
8 Bütçenin tanımı, önemi, hukuki-siyasi-iktisadi işlevleri. Bütçe ilkeleri. Bütçenin aşamaları (Hazırlanması-kanunlaşması-Uygulanması ve Kapatılması
9 Türk Bütçe Sisteminin temel özellikleri ve 5018 Sayılı Kanuna göre harcama süreci Bütçenin denetimi
10 Devlet borçlanmasının tanımı ve önemi, borçlanma nedenleri Devlet borçlarının çeşitleri Devlet borçlarının yönetimi Devlet borçlarının etki ve sonuçları.
11 Maliye politikasının tanımı, amaçları ve araçları, vergilerin maliye politikası açısından önemi Kamu harcamalarının maliye politikası açısından önemi, maliye politikası ve mali yönetim
12 Yerel yönetim maliyesi, Kamu iktisadi teşebbüsleri
13 Uluslararası kamu maliyesi
14 Ara Sınav
15 Ara Sınav

Ana kaynak: Yusuf Karakoç, Kamu Maliyesi Ders Notları, Yetkin Yayınları, Ankara 2020.
Metin Erdem/Doğan Şenyüz/İsmail Tatlıoğlu, Kamu Maliyesi, Bursa 2017.
Yardımcı Kaynaklar:
Abdurrahman AKDOĞAN, Kamu Maliyesi, 19. Baskı, (Gazi Kitabevi), Ankara 2019.
Osman PEHLİVAN, Kamu Maliyesi, Trabzon 2016.
Akif ERGİNAY, Kamu Maliyesi, 18. Baskı, (Savaş Yayınları), Ankara 2010.
Nihat EDİZDOĞAN/Özhan ÇETİNKAYA/Erhan GÜMÜŞ, Kamu Maliyesi, (Ekin Kitabevi), Bursa 2017.
Halil NADAROĞLU, Kamu Maliyesi Teorisi, 11. Baskı, (Beta Yayınları), İstanbul 2000.
Özhan ULUATAM, Kamu Maliyesi, 12. Baskı, (İmaj Yayıncılık), Ankara 2012.
M Kamil MUTLUER / Erdoğan ÖNER / Ahmet KESİK, Kamu Maliyesi, (Bilgi Üniversitesi Yayınları), İstanbul 2016.

Ders anlatımı

1 VZ Vize