: AKILLI BİNALARDA ENERJİ, YAPIM VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

Mimarlık

DOÇ.DR. AYÇA TOKUÇ

Mimarlık

Bu ders mimaride akıllı bina kavramını tanıtmayı ve akıllı bina teknolojilerinin tasarımlara bütünleşmesini kapsayan çalıştığı mimari tasarım yaklaşımlarının bu kavram üzerinden ilerletilmesini amaçlamaktadır.

1   Akıllı bina kavramını tanıyabilme.
2   Çeşitli akıllı bina teknolojilerini tanımlayabilme.
3   Akıllı bina mimari tasarım ilişkisini tartışabilme.
4   Geleceğin binalarının akıllılığını tartışabilme.

1 Derse giriş, amaç ve kapsamının anlatılması Okunacak makale verilmesi
2 Mimaride akıllılıkla ilgili ana kavramlar ve tarihsel çerçeve Okunacak makale verilmesi
3 Isıtma ve soğutmada akıllılık 3.1. Isıl konfor 3.2. Pasif tasarım 3.3 Aktif tasarım 3.4. Tartışma Okunacak makale verilmesi
4 Havalandırmada akıllılık 4.1. Doğal havalandırma 4.2. İklimlendirme 4.3. Tartışma Okunacak makale verilmesi
5 Aydınlatmada akıllılık 5.1. Doğal aydınlatma 5.2. Aydınlatma tasarımı 5.3. Tartışma Okunacak makale verilmesi
6 Enerjide akıllılık 6.1. Yenilenebilir enerji kaynakları 6.2 Akıllı ızgara 6.3. Tartışma Öğrencilerin hangi sunum temasını hazırlayacağının kesinleştirilmesi
7 ARA SINAV Okunacak makale verilmesi
8 Yönetimde akıllılık 8.1. Algılayıcılar 8.2. Hesaplamalar 8.3 Arayüz 8.4 Yönetim protokolleri 8.5 Tartışma Okunacak makale verilmesi
9 Tasarımda akıllılık 9.1. Yapım sistemi 9.2. Mekanlar 9.3. Akıllı tasarımlar 9.4. Tartışma
10 Temalı öğrenci sunumları ve tartışma
11 Temalı öğrenci sunumları ve tartışma
12 Temalı öğrenci sunumları ve tartışma
13 Temalı öğrenci sunumları ve tartışma
14 Temalı öğrenci sunumları ve tartışma

Ana kaynak:
Tokuç, A., Köktürk, G., 2015, Geleceğin Akıllı Evleri: Avrupa Güneş Dekatlonu 2014 Örneği, III. Yapı Elektronik Sistemleri Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 15-19.

Yardımcı kaynaklar:
Günaydın, H.M., Zağpus, S., 2003, Türkiye de Bina Otomasyon Sistemlerinin Mimarlar Tarafından Algılanması Akıllı Bina Tasarım Süreci ve Kalitesi, VI. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi Bildiriler Kitabı, 481-491.
Tokuç, A., Yıldızber, Z.E., 2009, Enerji Etkin Konut Tasarımında Tesisat Bileşenleri ile Birlikte Kullanılabilecek Yapı Elemanlarının Araştırılması, DEÜ Mühendislik Bilimleri Dergisi, 11 (32), 31-42.
Bulgurcu, H., 2005, İklimlendirme ve Soğutma Sistemlerinde Otomatik Kontrol, doğa yayıncılık, 312.
Uzunali, A., 2003, Akıllı Evler Düşünceli midir , Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 124.

Teorik ders anlatımı, tartışma, bireysel ödevler ve sunumlar gibi öğrenci merkezli yöntemler ile

Başarılı / Başarısız

6. hafta belirlenen konulara yönelik öğrenciler sunum hazırlayacak. Sunumların bittiği hafta, sunumu yapılan konuda ödev teslimi yapılacaktır. Ödev teslimi (%15) ile sunum (%15) ayrı değerlendirilecek olup, başarı notun %30'unu oluşturacaktır.

ARA SINAV % 20 (ÖÇ1, ÖÇ2)
Ödev/Sunum % 30 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4)
FİNAL % 50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4)

Derse İlişkin Politika ve Kurallar:
1. Öğrencilerin konulara ve ilgili kaynaklara hazırlanmış olarak derslere katılmaları beklenmektedir.
2. Geç teslimler, farklı değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
3. Her türlü kopya ya da intihal girişimi fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
4. Öğretim üyesi kısa sınavlar/ödevler yapma hakkını saklı tutar. Bu sınavlardan alınacak notlar ödev/sunum notlarına eklenecektir.

ayca.tokuc@deu.edu.tr

Salı 13:30-16:30.