: MİMARİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ

Mimarlık

PROF.DR. RENGİN ZENGEL

Mimarlık

Mimari iletişimi teknik bir dil olarak kullanmanın ötesinde, çağın gerektirdiği biçimde interdisipliner bir kurguyla ele almak ve farklı disiplinlerle ortaklaşa sınıf içi kuramsal aktarımlar/(elle veya digital yöntemlerle) uygulamalar gerçekleştirebilmektir.

1   Tasarım eğitiminde iletişim kavramının yeri ve anlamını, tasarım eğitimine katkı sağlayabilecek farklı disiplinlerin iletişim ve sunum tekniklerini tanımlayabilme
2   Mimari tasarım sunumunu diğer disiplinlerden edinilen bilgi birikimleriyle ilişkilendirebilme
3   Diğer disiplinlerden edinilen görsel iletişim bilgilerini ders sırasında ve sonrasında gerçekleştirilecek (elle veya digital yöntemlerle yapılan) ödevler yoluyla aktarabilme
4   Elle veya digital yöntemlerle yapılan ödev taslaklarını ders ortamında tartışabilme
5   Yapılan tartışmalar doğrultusunda mimari iletişim, ifadelendirme çalışmalarını yeniden düzenleyebilme

1 1. Tanışma, dersin amacının ve içeriğinin aktarılması
2 2. Tipografi kavramına ilişkin ppt sunum yapılması ve örnek tipografi videolarının gösterilmesi, soyut bir kavramın seçilen bir yapı kütlesi ile ilişkilendirilerek tipografik olarak ifadelendirilmesi. -
3 3. Yapı kütlesi tipografisinin tartışılması. -
4 4.Yapı kütlesi tipografisi ödevlerinin teslimi. seçilecek bir yapının veya dokunun cephelerine ilişkin akromatik/kromatik renk çalışmasına giriş. -
5 5. Akromatik ve kromatik renk çalışmalarının tartışılması. -
6 6. Renk çalışmalarının teslimi. Sanat alanında bir iletişim aracı olarak Kolaj'a ilişkin ppt sunumu yapılması. Çevre-kent-pandemi ilişkileri bağlamında öğrencilerin yaşadıkları şehirlerde çektikleri fotoğraf üzerinden kolaj çalışması ödevinin verilmesi.
7 7. Kolaj ödevinin tartışılması.
8 8.Kolaj ödevlerinin jpeg olarak teslimi. Sanal ortamda mimari görseller üzerinden eskiz maratonu (ders içi uygulama) yapılması.
9 9. Metin /Sinema üzerinden mekan okuma ödevlerinin verilmesi.Geçmiş dönem öğrenci çalışmalarından örnekler,kısa metin ve video sunumlarının yapılması.
10 10.Metin /Sinema ödevlerinin tartışılması.
11 11. Metin /Sinema üzerinden mekan okuma ödevlerinin teslimi.Sanat mimarlık ilişkileri üzerine konuklu bir atölyenin gerçekleştirilmesi. Konu ile ilgili ödev çalışmasının verilmesi.
12 12. Sanat mimarlık ilişkileri üzerine konuklu atölye ödevlerinin tartışılması.
13 13. Sanat mimarlık ilişkileri üzerine gerçekleşen atölyenin ödevlerinin tartışılması.
14 14.Sanat mimarlık ilişkileri üzerine gerçekleşen atölyenin tartışılması.
15 15. Yarıyılsonu final teslimlerinin alınması.

1.Ching, Francis D.(2004), Design Drawing, John Wiley&Sons, New York
2.Ching, Francis D.(2004), Architectural Graphics, John Wiley&Sons, New York
3.Ching. F. (2003) Mimarlık ve Sanatta Yaratıcı Bir Süreç, Yem Yayınları, İstanbul.
4.Khanacademy.org. Khan Academy,Ücretsiz online dersler, video ve alıştırmalar, uzaktan öğrenme ve online eğitim sitesi
5. Hikmet Temel Akarsu ve Nevnihal Erdoğan,(2016) Edebiyatta Mimarlık,YEM Yayınları.
6. Hikmet Temel Akarsu, Nevnihal Erdoğan, Türkiz Özbursalı, (2020)Sinema ve Mimarlık,YEM Yayınları.

Farklı disiplinlerin iletişim tekniklerine ilişkin sunumların (ppt, video, öğrenci çalışmaları arşivlerinin jpeg üzerinden incelenmesi gibi) ardından, sanal ortam üzerinden elle yada digital yöntemlerle yapılan ödevlerin tartışılması.

Değerlendirmede ara sınav(ders içi uygulama %10) + Dönem içi uygulama(%55) + yarıyılsonu teslimi (%35) + Bütünleme

Ders içi uygulama: (%10) ÖÇ 1, ÖÇ 2, ÖÇ 3.
Dönem içi uygulamalar: (%55) ÖÇ 1, ÖÇ 2, ÖÇ 3, ÖÇ 4, ÖÇ 5.
Yarıyıl sonu teslimi: (%35) ÖÇ 1, ÖÇ 2, ÖÇ 3, ÖÇ 4, ÖÇ 5.

Ağırlıklı olarak öğrenci uygulamaları ve tartışmalar üzerinden yürütülen bu derse katılım önemlidir.

rengin.zengel@deu.edu.tr, ozlem.aritan@deu.edu.tr

İhtiyaç durumunda program akışına göre duyurulacaktır.

Uygulama 0
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar