: GRAFİK İLETİŞİM I

Mimarlık

DR. ERDEM YILDIRIM

Mimarlık

Dersin temel amacı, mimarlık eğitimine yeni başlayan öğrencilere basit çizim tekniklerini aktarmak; iki ve üç boyutlu anlatım tekniği becerisi kazandırmak ve onların algılama, çözümleme, yorumlama yeteneklerini geliştirmektir.

1   Mimari ifadenin temel bileşeni olan çizginin mevcut potansiyellerini uygulamalar yoluyla kavrayabilme.
2   İki-üç boyutlu ifade teknikleri olarak plan, kesit, cephe ve izometrik perspektifi farklı örnekler üzerinden öğrenebilmek ve uygulayabilme.
3   Basit tasarım objelerini iki-üç boyutlu olarak ifade edebilme becerisini kazanabilme.
4   Mimari ifade tekniklerinden renk bileşeninin kullanımını öğrenerek uygulamalarda kullanabilme.
5   Tasarım fikrini ya da ürününü ifade etmek üzere mimari ve grafik anlatım tekniklerini bütüncül bir şekilde kullanabilme.

1 1. Hafta: Tanışma, dersin amacının ve içeriğinin anlatılması. Dönemin Kurgusunun Anlatılması & Görsel Kayıt Araçlarının Kısa Tanıtımı: Malzeme tanıtımları (dijital) Çizgi üzerine sunum
2 2. Hafta: SEMİNERLER: Yazı Yazma, Pdf oluşturma, Fotoğraf çekim teknikleri ve video montaj
3 3. Hafta: SEMİNERLER: Eskiz
4 4. Hafta: SEMİNERLER: Stilizasyon-Deformasyon, "Karikatür; farklılığı vurgulamak"
5 5. Hafta: Portfolyo Teslimi SEMİNERLER: Kolaj
6 6. Hafta: SEMİNERLER: Dijital kolaj
7 7. Hafta: SEMİNERLER: Işık gölge ve renk
8 8. Hafta: Portfolyo teslimi SEMİNERLER: Obje üzerinden plan / kesit / cephe
9 9. Hafta: SEMİNERLER: Dijital teknik çizim
10 10. Hafta: SEMİNERLER: Dijital teknik çizim II
11 11. Hafta: Portfolyo teslimi SEMİNERLER: Geometrik Projeksiyon, Dijital teknik içizmde geometrik projeksiyon oluşturma
12 12. Hafta: SEMİNERLER: Basit dijital modelleme teknikleri, Dijital model üzerinden 3 boyutlu çizim elde etme
13 13. Hafta: SEMİNERLER: Çeşitli 3 boyutlu modelleme yazılımlarının tanıtımı, Sanal ve artırılmış gerçeklik ortamları tanıtımı.
14 14. Hafta: PORTFOLYO TESLİMİ, Dönem değerlendirmesi
15 15. Hafta: Jüri Haftası

Ana kaynak: Ching, Francis D.(2004). Design Drawing, New York: John Wiley&Sons
Yardımcı kaynaklar:
Şahinler, O., Kızıl, F., (2006). Mimarlıkta Teknik Resim, İstanbul: YEM Yayınları
Ching, Francis D.(2004). Architectural Graphics, New York: John Wiley&Sons
Farrelly, L. (2011). Mimarlığın Temelleri, İstanbul: Literatür Yayınları

Diğer ders materyalleri:
Malzeme Listesi:
4B, 2B, HB, 2H, 4H kalemler, Silgi, A4 kağıt, Gönye, Boş camlı fotoğraf çerçevesi, Asetat kalemi (CD kalemi), Makas, Yapıştırıcı, A4 veya A5 çizgisiz defter, Bilgisayar (mikrofonlu), Akıllı telefon, Cep telefonu tripodu

Yazılım Listesi:
İşletim sistemi Windows 10, MS Office, OBS, Gimp (veya Photoshop), Archicad

Dersler / Uygulama: Derslerin ilk bölümlerinde öğretim üyelerinin konuya ilişkin görsellerle desteklenmiş bilgi aktarımları yapılacaktır. Derste verilen bilgiler ışığında öğrencilere sınıf içi çizim ve renk uygulamaları yaptırılacaktır. Öğrencilerin yapmış oldukları uygulamalar öğretim üyeleri tarafından yönlendirilecektir.

Ödevler: Her ders sonrasında ders esnasında yapılan çizim ve renk uygulamaları kritikler doğrultusunda tamamlanacak, buna ek olarak ders içi uygulamalarının bir benzeri olan çalışmalar ev ödevi olarak istenecektir. Tüm çalışmalar bir sonraki hafta teslim edilecektir.

Ara sınav pandemi sürecinde portfolyo teslimi olarak alınacaktır.
Dönem içi uygulamalar portfolyo teslimleri şeklinde teslim alınacaktır.
Yarıyıl sonu sınavı da pandemi sürecinde portfolyo teslimi olarak alınacaktır.
Bütünleme sınavı dönem içinde alınan tüm portfolyoların revizesi şeklinde teslim alınacaktır.

Ara Sınav % 10 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3)
Sınıf İçi Uygulamalar % 55 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3 ÖÇ4, ÖÇ5)
Final Sınavı % 35 (ÖÇ1, ÖÇ,2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

Her derse gerekli malzeme, araç ve gereçlerin getirilmesi gereklidir. Dönem boyunca dersin öğretim üyeleri tarafından konuyla ilgili sunumlar yapılacaktır. Öğrenciler, sunumlarda aktarılan bilgileri sınıf içi uygulamaları olarak ders sonunda teslim edecekleridir. Yapılacak her teslim portfolyoda notlanacaktır. Teslimlerin telafisi olmayacaktır. İntihal edenler hakkında gerekli prosedür uygulanacaktır.

erdem.yildirim@deu.edu.tr

Çarşamba 15:00-16:00