: SIFIR KARBON YERLEŞİMLER

Mimarlık

DOÇ.DR. AYÇA TOKUÇ

Mimarlık

Bu ders mimaride sürdürülebilirlik tartışmasına iklim değişimi ve dirençlilik kapsamında giriş yapmayı ve bu tartışmadaki teorik ve pratik anlayışı sıfır karbon yerleşim tasarımı ve malzeme seçimi üzerinden ilerletmeyi amaçlamaktadır.

1   İklim değişimini ve tarihsel sürecini tanımlayabilme.
2   Sıfır karbonla ilgili temel kavramları tanımlayabilme.
3   Karbonsuzlaşma konusuyla ilgili teknolojileri farklı ölçeklerde sınıflandırabilme.
4   Düşük karbon tasarım ve malzeme örneklerinin avantaj ve dezavantajlarını tartışabilme.
5   Sıfır karbon tasarım hedef ve performans ölçütlerini tartışabilme.

1 İklim Değişikliği, Azaltma, Uyum, Dirençlilik ve Dersin Tanıtımı Tartışma Gelecek ders ile ilgili hazırlık istenir
2 Geleneksel Tasarım Pratikleri ve Sorunları Tartışma Gelecek ders ile ilgili hazırlık istenir
3 Çevresel-Karbon döngüsü ile ilgili ana kavramlar Tartışma Gelecek ders ile ilgili hazırlık istenir
4 Ekonomik-Sosyal ile ilgili ana kavramlarü Tartışma Gelecek ders ile ilgili hazırlık istenir
5 Enerji-Teknoloji ile ilgili ana kavramlar Tartışma Gelecek ders ile ilgili hazırlık istenir
6 Tasarım-Malzeme ile ilgili ana kavramlar Tartışma Sunum grup ve konuları netleştirilir
7 ARA SINAV Çevresel-Karbon döngüsü ile ilgili ana kavramlar: Küresel ve ulusal Tartışma
8 Tasarım ve yapımda döngüsellik prensipleri konusunda öğrenci sunumları Tartışma
9 Söküm için tasarım konusunda öğrenci sunumları Tartışma
10 Yapı malzemelerinin yeniden kullanımı veya geri dönüşümüne dönük kentsel ve yerel senaryolar konusunda öğrenci sunumları Tartışma
11 Yaşam döngüsü boyunca (yapım, onarım, renovasyon ve kullanım) hava kirleticilerin azaltımı konusunda öğrenci sunumları Tartışma
12 Yerel ve biyotabanlı düşük gömülü karbon içeren yapı ürünleri ve çözümleri konusunda öğrenci sunumları Tartışma
13 Araştırma ödevi teslimi
14 Konuların genel tekrarı

Ana kaynak:
Smith, A.D., Hill, G., 2011, Toward Zero Carbon: The Chicago Central Area Decarbonization Plan, Images Publishing, 272.
Yeang, K., 2012, Ekotasarım-Ekolojik Tasarım Rehberi, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, 472.

Yardımcı kaynaklar:
La Roche, P.M., 2011, Carbon-Neutral Architectural Design, CRC Press, 344.
Ljubomir J., 2012, Designing Zero Carbon Buildings: Using Dynamic Simulation Methods, Routledge, 336.
Cook, M.G., 2011, The Zero-Carbon House, Crowood Press, 160.
Magdy, A., 2010, Zero Carbon Architecture, Lambert Academic Publishing, 88.

Teorik ders anlatımı, ödev/sunum ve tartışma.

ARA SINAV % 20 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3)
Grup ödevi/Sunum % 20 (ÖÇ1, ÖÇ3, ÖÇ3, ÖÇ4)
FİNAL % 50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
Ödev/Derse Katılım % 10 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

Grup ödevi/Sunum notu: Verilen teknoloji veya malzeme konusunda derste 15-20 dakika arasında yapılacak sunumlar değerlendirilir. Ödevler ve öğrenci sunumları, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, problemi ele alışı ve özgünlüğü, sunumun niteliği, sunum formatı ve sunum sonrası soruların yanıtlanması gibi kriterler üzerinden değerlendirilecektir.
Derse katılım, öğrencinin devamlılığına, ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için sağladığı katkıya bağlı olacaktır. Öğretim üyesi bu kapsamda derste kısa sınavlar yapabilir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Öğrencilerin konulara ve ilgili kaynaklara hazırlanmış olarak derslere katılmaları beklenmektedir.
3. Geç teslimler, farklı değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
4. Her türlü kopya ya da intihal girişimi fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
5. Öğretim üyesi kısa sınavlar/ödevler yapma hakkını saklı tutar. Bu sınavlardan alınacak notlar ödev/sunum ve derse katılım notlarına eklenecektir.

ayca.tokuc@deu.edu.tr; 0232-301 8448

İlan edilecektir.