: MİMARLIKTA PROJE YÖNETİMİ

Mimarlık

DOÇ.DR. FAHRİYE HİLAL HALICIOĞLU

Mimarlık

Ders bina projelerinin yaşam dönemi sürecinde proje yönetiminin temel ilkelerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Ders proje yapım yönetimi, proje yönetimi bilgi alanları (Örneğin: Proje entegrasyon yönetimi, kapsam yönetimi, risk yönetimi, kalite yönetimi, maliyet yönetimi, süre / zaman çizelgesi yönetimi, kaynak yönetimi,...) ve proje yönetimi süreçlerini kapsamaktadır. Özellikle, derste proje kapsam yönetimi, proje risk yönetimi, proje kalite yönetimi ve proje süre / zaman çizelgesi yönetimi daha detaylı olarak incelenmektedir. Ayrıca, bu derste tasarım yönetimi, inovasyon ve teknoloji yönetimi, bina tasarım ve yapım organizasyonlarında bilgi yönetimi ve strateji yönetimi, yapı bilgi modellemesi (Building Information Modeling - BIM) ile ilgili bilgi verilmektedir.

1   Bina projelerinin yaşam dönemi sürecinde proje yönetiminin önemini anlama
2   Bina tasarım ve yapım süreçlerinde proje yönetiminin amaçlarını anlama
3   Bina tasarım ve yapımında proje risk yönetiminin önemini anlama
4   Bina tasarım ve yapımında proje kalite yönetiminin önemini anlama
5   Bina tasarım ve yapımında proje süre yönetiminin önemini anlama

1 Dersin amaç, yöntem ve kaynaklarına ilişkin bilgilerin verilmesi Araştırma ödevi ve araştırma konuları ile ilgili açıklamanın yapılması
2 Yapı sektörü hakkında genel bilgi Bina projelerinin başlıca özellikleri Bina projelerinin yaşam döngüsü aşamaları Süre, maliyet ve kalite açısından bina projelerinin başarımında proje yönetiminin rolü
3 Proje yönetimi: kavramlar ve tanımlar Proje, Yönetim ve Proje Yönetimi kavramlarının tanımlanması Proje yapım yönetimi ile ilgili genel bilgi
4 Bina tasarım ve yapım süreçlerinde yönetimin amaçları Bina tasarım ve yapım süreçlerinde yönetimin fonksiyonları Proje yönetimi bilgi alanları (Örneğin: Proje entegrasyon yönetimi, kapsam yönetimi, risk yönetimi, kalite yönetimi, maliyet yönetimi, süre / zaman çizelgesi yönetimi, kaynak yönetimi ...) Proje yönetimi süreçleri
5 Proje Kapsam Yönetimi İş ayrışım yapısı (WBS)
6 Proje Risk Yönetimi
7 Proje Kalite Yönetimi
8 Proje Süre (Zaman çizelgesi) Yönetimi Proje planlama ve programlama
9 Proje Süre (Zaman çizelgesi) Yönetimi - Gantt çubuk diyagramı - Kritik yol yöntemi (CPM) - Program değerlendirme ve inceleme tekniği (PERT)
10 Proje yapım yönetiminde son gelişmeler Tasarım yönetimi, inovasyon ve teknoloji yönetimi, bina tasarım ve yapım organizasyonlarında bilgi yönetimi ve strateji yönetimi Yapı Bilgi Modellemesi (Building Information Modeling - BIM)
11 Ara Sınav
12 Seminer (Ders kapsamında belirlenen araştırma ödev konularına göre öğrenci araştırma ödevlerinin sunumu ve sınıf tartışması)
13 Seminer (Ders kapsamında belirlenen araştırma ödev konularına göre öğrenci araştırma ödevlerinin sunumu ve sınıf tartışması)
14 Araştırma ödevlerinin teslim edilmesi Araştırma ödevlerinin değerlendirilmesi

A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide) Sixth Edition and Agile Practice Guide, 2017 Project Management Institute, USA.
Bossink, B. A. (2004). Managing drivers of innovation in construction networks. Journal of construction engineering and management, 130(3), 337 - 345.
Burtonshaw-Gunn, S. A. (2017). Risk and financial management in construction. Routledge.
Günaydın, H. M. (2001). Proje yönetimi kavramlarına giriş. İzmir: Mimarlar odası İzmir şubesi yayınları, meslek içi eğitim kitapları dizisi 2.
Halıcıoğlu, F. H., (2005). Kalite Fonksiyon Yayılımı Yönteminin Mimarlıkta Uygulanmasına Yönelik Model Önerisi ve Bir Bina Projesi Kapsamında İrdelenmesi. Doktora Tezi, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Halpin, D. W., Lucko, G., & Senior, B. A. (2017). Construction management. John Wiley & Sons.
Hardin, B., & McCool, D. (2015). BIM and construction management: proven tools, methods, and workflows. John Wiley & Sons.

Teorik ders, araştırma ödevi, ödevin sunumu ve tartışma

ÖDEV + SUNUM % 30 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
ARA SINAV % 30 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
FİNAL SINAVI % 40 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

Dokuz Eylül Üniversitesi
Mimarlık Fakültesi
Mimarlık Bölümü
hilal.halicioglu@deu.edu.tr

Ders dönemi başında duyurulacaktır.

Uygulama 3 2 6

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15