: MİMARLIKTA STRÜKTÜR-MALZEME-TEKNOLOJİ İLİŞKİSİ

Mimarlık

DOÇ.DR. FAHRİYE HİLAL HALICIOĞLU

Mimarlık

Ders mimarlıkta uygulanan teknolojik inovasyonlarla (yeniliklerle) ilgili bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Ders teknolojik inovasyon, inovasyon tiplerini, eko-inovasyon (yeşil inovasyon), teknolojik inovasyonların mimarlığa etkilerini, yapı malzemelerinde teknolojik inovasyonları (beton, çelik, ahşap, cam, titanyum, membran, kompozit vb.) ve ileri teknolojik inovasyonlar olarak nanoteknoloji ve akıllı yapı malzemelerini, dijital tasarım teknolojilerini (sanal ve artırılmış gerçeklik, yapı bilgi modellemesi-BIM), otomatikleştirilmiş yapımı (3B-üç boyutlu baskı teknolojileri, yapım robotları) kapsamaktadır.

1   İnovasyon ve teknolojik değişimin rolünü anlama
2   Mimarlıkta inovasyonun önemini anlama
3   Teknolojik inovasyonların bina tasarım ve yapımına etkilerini anlama
4   Mimarlıkta strüktür-malzeme-teknoloji arasındaki ilişkiyi binalarda uygulanan teknolojik inovasyonlara göre yorumlayabilme becerisini geliştirme
5   Bina tasarım ve yapımına yönelik teknolojik inovasyonları izleme becerisini geliştirme

1 Dersin amaç, yöntem ve kaynaklarına ilişkin bilgilerin verilmesi Araştırma ödevi ve araştırma konuları ile ilgili açıklamanın yapılması
2 Teknoloji, inovasyon (yenilik) ve teknolojik inovasyonlar (yenilikler): Kavramlar ve tanımlar Inovasyon tipleri
3 Eko-inovasyon
4 Teknolojik inovasyonların (yeniliklerin) mimarlığa etkileri: Mimari tasarım, strüktürel tasarım, yapım yöntemleri ve yapı malzemeleri bağlamında bina tasarım ve yapım alanında uygulanan teknolojik inovasyonlara genel bakış
5 Yapı malzemelerinde teknolojik inovasyonlar (Beton, çelik, ahşap, cam, plastik, titanyum, kompozit vb)
6 Yapı malzemelerinde teknolojik inovasyonlar (Beton, çelik, ahşap, cam, plastik, titanyum, kompozit vb)
7 Mimarlıkta ileri teknolojik inovasyonlar: Nanoteknoloji ve Akıllı Yapı Malzemeler
8 Mimarlıkta ileri teknolojik inovasyonlar: Dijital tasarım (Örneğin: Sanal ve artırılmış gerçeklik, yapı bilgi modellemesi-BIM)
9 Mimarlıkta ileri teknolojik inovasyonlar: Otomatikleştirilmiş yapım (Örneğin: 3B-üç boyutlu baskı teknolojileri, yapım robotları)
10 Mimarlıkta strüktür-malzeme-teknoloji arasındaki etkileşimin binalarda uygulanan teknolojik inovasyonlara göre incelenmesi
11 Ara Sınav
12 Seminer (Ders kapsamında belirlenen araştırma ödev konularına göre öğrenci araştırma ödevlerinin sunumu ve sınıf tartışması)
13 Seminer (Ders kapsamında belirlenen araştırma ödev konularına göre öğrenci araştırma ödevlerinin sunumu ve sınıf tartışması)
14 Seminer (Ders kapsamında belirlenen araştırma ödev konularına göre öğrenci araştırma ödevlerinin sunumu ve sınıf tartışması)
15 Araştırma ödevlerinin teslim edilmesi Araştırma ödevlerinin değerlendirilmesi

Andersson, L., Farrell, K., Moshkovich, O., & Cranbourne, C. (2016). Implementing Virtual Design and Construction using BIM: Current and future practices. Routledge.
Atkin, B., Winch, G., Slaughter, E. S., Slaughter, E. S., & Slaughter, E. S. (1993). Innovation in the construction sector. In Whitley, R, and Kristensen, 1996.
Jadhav, N. Y. (2016). Green and Smart Buildings: Advanced Technology Options. Springer.
Kothman, I., & Faber, N. (2016). How 3D printing technology changes the rules of the game: Insights from the construction sector. Journal of Manufacturing Technology Management, 27(7), 932-943.
Mohamed, A. S. Y. (2017). Smart materials innovative technologies in architecture; towards innovative design paradigm. Energy Procedia, 115, 139-154.
Slaughter, E. S. (1998). Models of construction innovation. Journal of Construction Engineering and management, 124(3), 226-231.

Teorik ders, araştırma ödevi, ödevlerin sunumu ve tartışma.

Ara Sınav % 30 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
Araştırma Ödevi ve Sunumu % 30 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
Final Sınavı % 40 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

Dokuz Eylül Üniversitesi
Mimarlık Fakültesi
Mimarlık Bölümü
hilal.halicioglu@deu.edu.tr

Ders dönemi başında açıklanacaktır.

Uygulama 3 2 6

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15