: TARİHSEL ÇEVRE KORUMA PLANLAMASI

Şehir ve Bölge Planlama

DOÇ.DR. MUHAMMED AYDOĞAN

Şehir ve Bölge Planlama

Korumaya ilişkin temel ilkelerin uygulama süreçleri, Dünya'da ve Türkiye'deki kentsel koruma planlaması örnekleri ile tartışılmaktadır.

Yapı ve tarihi kentsel alan ölçeğinde bilginin toplanması, belgelenmesi ve değerlendirilmesi öğretilmektedir.

Farklı ölçeklerde üretilen politika, strateji ve plan kararlarının değerlendirilmektedir.

Gösterim ve dil farklılaşmaları, planlama yaklaşımları ve yasal koruma statülerine ilişkin örneklerin sorgulanmasını amaçlamaktadır.

1   Kentlerin tarihsel mekânsal özelliklerini algılayabilecek (Bilgi)
2   Tarihsel mekânsal özelliklerin zamana ve coğrafyaya bağlı farklılıklarını saptayabilecek ve açıklayabilecek (Kavrama),
3   Farklı ülke ve kentlerin tarihsel yapı ve doku özelliklerinin belgelenme tekniklerini yorumlayabilecek (Uygulama),
4   Türkiye ve dünyada benimsenen koruma planlaması yaklaşım ve tekniklerini karşılaştırabilecek ve aksaklıkları eleştirebilecek (Analiz),
5   Tarihsel alanların korunması için tasarım ve planlama yaklaşımları ve teknikleri ilişkilendirebilecektir (Analiz).

1 Tarihi yapıların mimari ölçekte belgelenmesi. Görüntüden tarihsel bilgiye ulaşma.
2 Sit alanlarının türleri ve özellikleri, Ülkemizdeki tarihi alanların Dünya çapında taşıdıkları değer: Göbeklitepe Arkeolojik Alanı.
3 Mimariyi kentsel bağlamla ilişkilendiren belgeleme. Tarihi yapıların mimari ölçekte korunması. Ödev başlıkları bu hafta verilecektir.
4 Kentsel sit alanlarına ilişkin analizler: Tarihsel dokunun sosyal, işlevsel, mekansal analizi.
5 Kentsel sit alanlarına ilişkin analizler III: Tarihsel dokunun analizi.
6 Planlama ölçeğinde tarihsel çevre koruma çalışmaları - Üst ölçekli planlar.
7 Planlama ölçeğinde tarihsel çevre koruma çalışmaları - Uygulama ölçeğindeki planlar
8 Kentsel Tasarım ölçeğinde tarihsel çevre koruma çalışmaları
9 Ara Sınav
10 Planlama sürecinde, arkeolojik sit alanlarının korunması.
11 Planlama sürecinde, tarihi sit alanlarının korunması.
12 Uygulama I: Kentsel ölçekte örnek koruma çalışmalarıı - Ödev sunumları. Öğrenciler, ödev teslimini ve sunumları bu hafta yapacaklardır.
13 Uygulama II: Mahalle ölçeğinde örnek koruma çalışmaları - Ödev sunumları.
14 Uygulama III: Sokak ölçeğinde örnek koruma çalışmaları - Ödev sunumları.
15 Final Sınav Haftası
16 Final Sınav Haftası

İsmet Okyay (2001): Fransada Kentsel Sit Alanlarının Korunması, Malraux Yasası, Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul.
.
BEYOĞLU 1870-2000 (2004) Bir Beyoğlu Fotoromanı, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları, İst.
.
Taner, T. (2002). Kemeraltı Koruma Amaçlı İmar Planı Raporu. DEÜ Mimarlık Fakültesi Yayını, İzmir.
.
Nuran Z.GÜLERSOY, Azime TEZER, Reyhan YİĞİTER (2001): ZEYREK, A Study in Conservation, İTÜ, İstanbul.
3194 sayılı İmar Kanunu
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu
.
Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulanması, Denetimi ve Müelliflerine İlişkin Usul ve Esaslara Ait Yönetmelik

Ders, DEÜ SAKAİ Uzaktan Eğitim Sistemi üzerinden online konferans sunumlar biçiminde işlenecektir.
(Covid-19 Pandemi sürecinin sonuna kadar.)
Öğrenciler derse devam ederek, aktarılan görsel sunum destekli konferans sunumları dinleyerek öğrenecektir.
Öğrencilere 3.hafta ödev konuları verilecek ve verilen konuda hazırlayacakları ödevi 11. Haftada teslim etmeleri istenecektir.

Yıl içi notu hazırlanan ödevler üzerinden verilecektir.
Final sınavı (pandeminin gidişatına bağlı olarak) belirli bir oranda veya tamamen ödev teslimi yapılabilir.

Listeleme (Bilgi), Açıklama (Kavrama) Ödev ile ölçülmektedir.
Yorumlama (Uygulama) Ara Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir.
Eleştirme (Analiz) ve İlişkilendirme (Analiz) Final Sınavı ile ölçülmektedir.

Uzaktan eğitim yönergesi gereği (pandemi süreci sonuna kadar) sınavların yerine ödev hazırlanması ve teslimi şeklinde değerlendirme yapılacaktır.

(Covid-19 Pandemi sürecinin sonuna kadar.)

m.aydogan@deu.edu.tr

Perşembe 10:30 - 12:00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17