: ULAŞIM EKONOMİSİ

Şehir ve Bölge Planlama

DOÇ.DR. İREM AYHAN SELÇUK

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders ulaşım ekonomisi disiplin alanının temel kavramlarını, işlevsel özelliklerini ve şehir planlamada kullanılması hakkında genel bilgileri vermeyi amaçlamaktadır. Özellikle ulaşım planlama konusunda tamamlayıcı bir içerik içinde geliştirilmesi düşünülmüştür. Bu konuda uzmanlaşma eğilimi taşıyacak öğrencilerin, şehir ulaşım sistemlerinin analizi ve sorunlarının çözümlenmesinde, ileriye dönük kararların verilmesinde ve kestirimlerin, hesaplamaların yapılabilmesinde gerekli olacak ekonomik değerlendirmeleri geliştirebilmede beceri kazanmaları istenecektir. Ulaşım sistemleriyle ilgili ekonomik ve mali değerlendirme çalışmalarının temel özellikleri, kullandığı yöntemlerin ve tekniklerin kavramsal yönlerinin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla ulaşım ekonomisinin disiplinler arası ele alış biçimleri, farklı uzmanlık alanlarıyla oluşan etkileşimleri üzerinde durulmaktadır.

1   Bu dersin sonunda öğrenciler, şehir ulaşım sisteminin tüm analitik unsurlarını ve ilişkilerini belirleme alışkanlığı kazanabilecek (Kavrama),
2   Ulaşım sistemleriyle ilgili ekonomik ve mali değerlendirme becerisi elde edebilecek (Bilgi),
3   Ulaşım sistemlerinin planlamasında disiplinler arası uzmanlık katkılarının önemi ve anlamını tanımlayabilecek(Kavrama),
4   Ulaşım karar ve yatırımlarının ekonomik, siyasi ve yönetimsel boyutlarını kavrayabilecek ve değerlendirebilecek (Uygulama),
5   Ulaşım karar ve önerilerinin teknik, siyasi, ekonomik, mali, hukuksal ve yönetimsel tüm boyutlarıyla ele alınmasını planlayabilecektir (Sentez).

1 Ulaşım-Ulaştırma/Ulaşım Ekonomisi ve Ulaştırma Ekonomisi Kavramlarının Açıklanması
2 Planlama Sorumluluk Alanına Giren ve Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinde Tarif Edilen Ulaşım Kararlarının, Ulaşım Ekonomisi Kapsamında İncelenmesi
3 Ulaşım Ekonomisi Sistemlerinin Tercih Edilme Nedenleri: Yer-Zaman-Arz-Talep-İşbölümü-Uzmanlaşma-Fiyat-Güvenilirlik-Ulaşılabilirlik
4 Ulaşım Ekonomisi Politikaları Ödev konusu belirlenmesi
5 Ulaşımın Fonksiyonları
6 Ulaşım Ekonomisi Sistemleri/Alt Sistemleri ve Kamu İlişkisi (Ulaşım Türleri İtibariyle)
7 Ulaşım Ekonomisi Sistemleri/Alt Sistemleri ve Kamu İlişkisi (Ulaşım Türleri İtibariyle)
8 Ulaşım Ekonomisi Sistemlerinin Teorik Çerçevesi
9 Ulaşım Ekonomisinde Fiyat Belirleme Sorunu ve Tarifeler Yönetimi
10 Ara Sınav
11 Ulaşım Ekonomisinde Maliyet Sorunu ve Arz ve Talep Elastikiyetinin Fiyata Etkisi
12 Ödev Teslimi ve Sunumların Gerçekleştirilmesi Ödev Teslimi
13 Ulaşım Ekonomisinde Yatırımlar
14 Ulaşım Ekonomisi-Turizm İlişkisi
15 Final Sınavları Haftası
16 Final Sınavları Haftası

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
- Ranott, Richard. (1992) Urban Transportation Economics. (Edited by) Boston College, Massachusetts.. Harwood Academic Pub. Gmbh. U.K.
- Richardson, Harry W. (1973) Urban Economics. Penguin Education. Middlesex . England.
- Thomson, J.M. (1974) Modern Tranport Economics. Penguin Education, Middlesex. England.
- Thomson, J.Michael. (1983) Toward Better Urban Transportation Planning in Developing Countries. World Bank S.W.P.No:600 Washington.
- Pekin, Prof.Dr. Tevfik. (1993) Makro Ekonomi - Para,Milli Gelir,İstihdam. Bilgehan Basımevi. Bornova -İzmir.
- Bursal, Prof.Dr. Nasuhi, Ercan, Prof.Dr. Yücel.(1998) Maliyet Muhasebesi. Editör: Erdoğan, Prof.Dr. Melih. TC Anadolu Üniversitesi Yayınları No:888, Eskişehir.
- Mackett, R.L. (1984) The İmpact of Transport Policy on the City. TRRL Supplementary Report 821 Crowthorne, Berkshire.

Ders anlatımı, sunumlar, okumalar, kaynak gösterme, örnek uygulamaların tanıtımı ve yöntemlerin örneklerini sınamak biçiminde yürütülen bir yaklaşıma sahiptir.

Genel bireysel bilgiyi ölçmeye yönelik Tanımlama (Bilgi) ve Anlatma (Bilgi), Ara Sınavı ile ölçülmektedir.
Tartışma (Analiz), Örneklerin ve Tekniklerin Yorumlanması (Uygulama) ve Planlama yaklaşımları (Sentez), Final Sınavı ile ölçülmektedir.

Dersin temelini uzmanlıklar arası çalışmalar, konuya ilişkin yaklaşım ve yöntemler, uygulamanın getirdiği deneyimler, örnek çalışmaların incelenmesi ve konuya ilişkin yönetimsel birikim ve mevzuata ilişkin özellikler oluşturmaktadır.

İrem AYHAN SELÇUK
DEU Mimarlık Fakültesi
Doğuş Cad. No:209 Buca/İzmir

Oda No: +90 232 301 84 34