: PLANLAMADA NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

Şehir ve Bölge Planlama

DR.ÖĞR.ÜYESİ GÖZDE EKŞİOĞLU ÇETİNTAHRA

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders kapsamında, planlama çalışmalarına altlık olacak nitel veriyi elde etmek ve yorumlamak için uygulanan yöntemlerin öğrenilmesi, karşılaştırılması ve bir örnek üzerinden uygulanması hedeflenmektedir.

1   Bu dersin sonunda öğrenciler, Nitel veri ve nitel araştırma ile ilişkili kavramları öğrenecek,
2   Nitel araştırma yöntemlerini listeleyebilecek,
3   Yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarını yorumlayabilecek,
4   Örnekler üzerinden uygun yöntemi seçerek yöntemsel gereklilikleri çözümleyebilecek,
5   Örnek bir çalışma ile nitel bir yöntem uygulanıp sonuçları raporlayacak ve planlama disiplininde veri oluşturması açısından değerlendirebilecektir.

1 - Dersin tanıtımı - Bilim, Araştırma, Yöntem, Nitel kavramlarının tartışılması - Neden planlamada niteliksel araştırmaya ihtiyaç duyulur
2 - Araştırma problemini belirleme, araştırma desenleme, nitel araştırma yönteminin seçimi
3 - Yapılandırılmış gözlem, anket, yapılandırılmış görüşme ve deney / yarı-deney yöntemlerinin kavramsal ve yöntemsel irdelemesi
4 - Alan ve Odak grup araştırması
5 - Katılımcı eylem araştırması
6 - İçerik Analizi
7 - Karma yöntem araştırması
8 Yöntemlerin karşılaştırması, tartışılması, tekrar edilmesi, örnekler üzerinden tekrar değerlendirilmesi
9 Ara sınav
10 Farklı yöntemlerde raporlama Ödev konuları bu hafta belirlenecektir
11 Ödev gruplarının oluşturulması, ödevler için seçilen yöntemin ve çalışma alanının irdelenmesi
12 Ödev gruplarının oluşturulması, ödevler için seçilen yöntemin ve çalışma alanının irdelenmesi
13 Ödevlerin sunumu ve değerlendirilmesi
14 Ödevlerin sunumu ve değerlendirilmesi
15 Final Sınavı

Gaber, J. & Gaber, S. (2007). Qualitative Analysis for Planning and Policy: Beyond the Numbers.
Bernard, H.R. ve Gravlee, C.C. (2015). Handbook of Methods in Cultural Antropology. Rowman & Littlefield.
Patton, M.Q. (2014). Nitel Araştırma ve Değerlendirme Yöntemleri. Pegem Akademi.
Ekiz, D. (2020). Bilimsel Araştırma Yöntemleri: Yaklaşım, Yöntem ve Teknikler. Anı Yayıncılık.
Berg, B.L. ve Lune, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (Çev. Asım Arı). Pearson Publish.

Listeleme ve Betimleme Ara Sınav; Çözümleme ve Yorumlama Ödev; Yorumlama, Çözümleme ve Değerlendirme Final Sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, konferans sunumlar, okumalar ve öğrencilerin aktif katılımı ile tariflenebilecek bir yönteme sahiptir. Öğrencilerden ara sınav dışında dönem içerisinde bir ödev hazırlamaları, bu ödevin bir nitel araştırma yönteminin uygulanmasına temellenmesi istenecektir. Dönem içi hazırlanacak ödev grup çalışması şeklinde yapılacaktır.

gozde.eksioglu@deu.edu.tr

Pazartesi 12.00-12.45

Öğrenci Sunumları 1 2 2
Grup Ödevi Hazırlama 1 5 5