: KONUT ALANLARI PLANLAMASI

Şehir ve Bölge Planlama

PROF.DR. HÜLYA KOÇ

Şehir ve Bölge Planlama

Bu derste özel bir ürün olarak konutun ve konut piyasalarının özellikleri, konut gereksinmesi, konut arz-talep ilişkisi, konut sunum biçimleri, konut finansmanı, konut politikaları konularında temel bilgilerin verilmesi ve bu bilgilerin planlama çalışmalarında kullanılma alanlarının tartışılması amaçlanmaktadır.

1   Bu dersin sonunda öğrenciler, 1. Konutun farklı işlevleri açısında konut sorununu betimleyebilecek,
2   2. Konut arzı, konut gereksinmesi, konut açığı ve konut talebi kavramlarını ve aralarındaki ilişkileri açıklayabilecek,
3   3. Kentsel konut piyasasının özelliklerini ifade edebilecek,
4   4. Hane halkının konut seçiminde etkili faktörleri yorumlayabilecek,
5   5. Türkiye'de farklı dönemlerde izlenen konut politikalarını karşılaştırabilecek,
6   6. Türkiye'de farklı konut sunum biçimleri ile üretilen konutların ve konut alanlarının özelliklerini karşılaştırabilecek,
7   7. Mevcut bir konut alanını konut sunum biçimleri açısından analiz edebilecektir.

1 1. Hafta: Yeterli konut kavramı, Konutun farklı işlevlerine göre konut sorununun tanımlanması
2 2. Hafta: Konut piyasalarının özellikleri, diğer mal ve hizmet piyasalarından farklılaşan yönleri.
3 3. Hafta: Hanehalkının konut seçimini belirleyen etmenler, hanehalkı özellikleri ve konut özellikleri.
4 4. Hafta: Konut gereksinmesi, konut arzı ve konut talebi kavramları ve aralarındaki ilişkiler
5 5. Hafta: Durağan ve dinamik konut açığı kavramları, hesaplanması. Farklı konut tiplerinin özelliklerinin tartışılması
6 6. Hafta: Konut yoğunluğu ve konut tipleri arası ilişkiler, Konut sunum biçimleri Bu hafta öğrencilere ödev konuları verilecektir.
7 7. Hafta: Ara Sınav Haftası
8 8. Hafta: Bireysel konut sunumu, yapı kooperatifleri konut sunumu, yapsatçı konut sunumu
9 9. Hafta: Konut kooperatifi birlikleri ve yerel yönetim işbirliği ile konut sunumu, toplu konut şirketleri konut sunumu, gecekondu sunumu
10 10.Hafta: Türkiye'de izlenen konut politikaları ve Türkiye'de 1950-2000 arası konut üretimi istatistikleri
11 11. Hafta: 2000'ler sonrası konut sunumu ve konut sunum biçimleri 2000'ler sonrası konut üretimi istatistikleri
12 12. Hafta: Kalkınma planlarında konut, kentsel dönüşüm ve konut sunumu ilişkisi. Bu hafta ödevler teslim alınacaktır.
13 13. Hafta: Genel değerlendirme haftası Öğrenci sunumları değerlendirilecektir.
14 14. Hafta Genel değerlendirme haftası Öğrenci sunumları değerlendirilecektir.

İlhan Tekeli, Konut Sorununu Konut Sunum Biçimleriyle Düşünmek, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, 2010.
Ruşen Keleş, Kentleşme Politikası, İmge Kitabevi, Ankara,2006.
Türkiye Ulusal Komitesi, Habitat II Ulusal Rapor ve Eylem Planı, Ankara, 1996.
Ed. Yıldız Sey, 75 Yılda Değişen Kent ve Mimarlık, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı yayını, İstanbul, 1998.
Ed. Yıldız Sey, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, Tarihten Günümüze Anadolu da Konut ve Yerleşme, Tarih Vakfı yayınları, İstanbul, 1996.
güncel web kaynakları

Ders, görseller yoluyla desteklenen anlatım, tartışma ve verilen bir soruyu uygun şekilde araştırarak ödev hazırlatılması şeklinde yürütülecektir.

Betimleme, yorumlama, açıklama ve ifade etme ara sınav ile ölçülecektir.
Karşılaştırma ve analiz ödev ile ölçülecektir.
Betimleme, yorumlama, açıklama, ifade etme ve karşılaştırmalar final sınavı ile ölçülecektir.

Ders, anlatım, görsel sunumlar ve sınıf içi tartışmalar şeklinde yürütülecektir.
Her öğrenci, dersin içeriği ile ilgili konularda rapor biçiminde bir ödev hazırlamakla yükümlüdür.

hulya.koc@deu.edu.tr

pazartesi 12.00-13.00

Öğrenci Sunumları 2 2 4

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17